nekvalitní semínka??
nekvalitní semínka??
ahoj, chtěl bych radu od zkušenějších... Mám dohromady deset rostlinek habanero red a yellow... Proč některé jsou i 20cm vysoké a jiné pouze 10cm? Podmínky mají stejné. semínka jsem dal klíčit na konci ledna a přesazené jsou cca třetí týden. Může být příčinou nižší teplota jakou mám doma, 24°C (+/-1°C) anebo by mohl být problém v kvalitě semínek? Tyto semínka jsem nikde nekupoval. Mám je z papriček, které se dají běžně koupit v marketu. Dal jsem je dalším kámošům a u nich už kvetou a u jednoho dokonce má už plody a to je dodnes pohnojil pouze jedenkrát cereritem (pár kuliček), ten s plodama dal klíčit ale už v loni v říjnu. Všichni to mají doma stejně tak, jako já. Jen jsem zjistil, že mají doma vyšší teplotu, okolo 26°C. Tento rok je můj první v pěstování chilli a vůbec v pěstování jakýchkoli plodin. Je mi jasný, že skleník by byl nejlepší, ale v paneláku ho těžko postavím... Hnojil jsem zatím jen cereritem, mám připravené slepičince, ale na pixle píšou, že je určeno až na období, kdy rostlinka bude plodit. No u mě to vypadá, že se rozhodly stávkovat... přelitý nejsou, přehnojený taky ne, tak nvm... dík za rady!
- gandalf
- Stálý člen
- Reputace: 2594
- Obrázky: 0
- Kontaktovat uživatele:
Re: nekvalitní semínka??
V semínkách to nebude. Dej jim čas. Na druhou stanu, pokud jsi je vyséval v lednu, tak by měly být mnohem vzrostlejší. Nezmiňiješ se o substrátu, velikosti nádoby, světelných podmínkách ...... Nezapomeň, že kytky musí po přesazení řádně zakořenit a teprve potom se to "rozjede". Přihnojení slepičinci bych se nebál, je to lepší než cererit /nezapomeň na humáty/. Nebál bych se v této fázi k nastartování použít ani kristalon.
díky za info, hnojiva odzkouším... substrát, výrobce už si nevzpomenu, ale byl určen právě pro rajčata a papriky, resp. plodovou zeleninu; velikost květináče, nádoby je cca 5 litrů; osvětlení bude asi další problém, zatím se totiž spoléhám jen na slunce, ale to na nás v poslední době vyloženě kašle... nicméně jsem se pohrabal, šetrně, v zemině a zjistil, že ve spodní části nádob se voda drží a neodtéká otvory ve dnu ven do misky. zavinila to měkkost dna nádoby, která se tíhou substrátu prohnula a přilnula tak k misce, takže jsem mezi dno a misku dal kolíčky - půlky, na plocho, to bude doma křiku zase
) - a hned je to lepší, voda odtekla, tak snad se jim uleví. jinak s osvětlením si stále nejsem jist, jestli mám dát jen HPS nebo jen lineární zářivky anebo jejich kombinaci (lineárky z boku), ale asi dám tu sodíkovku pro začátek a postupně přidám nějakou T8, mám předřadník pro 100-400W, myslím, že 150W nebo popř. 250W by mělo stačit, pařník zas tak velký nebude.

- gandalf
- Stálý člen
- Reputace: 2594
- Obrázky: 0
- Kontaktovat uživatele:
Světlo neřeš - já tu poznámku napsal proto, že při pěstování je třeba brát v potaz více faktorů. Pokud to bylo přemokřením, tak jsi je zachránil za minutu 12. Vodou spíše šetři. Ale to by žloutly taky listy.
jj, ok, tak v poho, světlo tedy zatím řešit nebudu, nicméně evidentně se rostlinkám ulevilo, po odtoku přebytečné vody ze spodku nádob
navíc jsem je i rozsadil, takže teď v oněch 5l zeminy jsou jen dvě rostlinky. a sehnal jsem místo na pařník 3x4,5x2,2m tak snad jim tam bude lépe. ten kristalon koupím jak si zmínil výše. zatím díky moc za rady a přeji mnoho kvalitních plodů!