"pavoučci" v substrátu

Choroby rostlin paprik, škůdci, identifikace, likvidace!
thesilentman
Nový člen
Reputace: 0
Obrázky: 0

"pavoučci" v substrátu

Příspěvekod thesilentman » 08 úno 2013 13:54

Objevil jsem dnes v substrátu malé světlohnědé "pavoučky", menší než jeden milimetr. Nepodařilo se mi je vyfotit, protože hrozně rychle chodí, ale žádný ze zde popsaných škůdců se mi na ně nepodobá. Zatím jsem je viděl pouze v substrátu u mých tymiánů, ale chilli mám hned vedle, tak bych nerad o všechno přišel. :-( Možná jsem je přinesl se substrátem pro bylinky, který jsem já hlupák nevypekl a rovno doplnil k některým rostlinám - přibližně od té doby mi začali na tymiánu odspodu hynout lístky a na bazalce se objevovat světlé skvrny (možná jsou však z něčeho jiného, nevím). Nevíte prosím o jakého škůdce se může jednat a zda může napadnout i chilli? Mám zkusit do substrátu napíchat žluté lepící pásky? Děkuji mockrát za odpověď.

Dr.Pedr
Stálý člen
Reputace: 159

Re: "pavoučci" v substrátu

Příspěvekod Dr.Pedr » 08 úno 2013 17:01

Sviluška...
http://www.greenhome.cz/clanky/svilusky-jak-na-ne" onclick="window.open(this.href);return false;

http://www.ireceptar.cz/zahrada/choroby ... -rostliny/" onclick="window.open(this.href);return false;

queenas
Stálý člen
Reputace: 78

Příspěvekod queenas » 09 úno 2013 01:26

lepící pásky jsou k ničemu. Zkus mospilan. Svilušky jsou prevíti. Bude to chtít bohužel pesticid.. nic jiného mi na ně nezabralo.
Vlastně mi pomohl i Neudosan (nění to pesticid, jsou to soli přírodních mastných kyselin). Nemá to žádnou ochranou lhůtu, což je dobré, když to pak chceš jíst. Znamená to, že to není žádná srajda.. Ale s tím to chce víc trpělivosti a pořádně postříkat a nejspíš víckrát viz. příbalový leták.

thesilentman
Nový člen

Příspěvekod thesilentman » 09 úno 2013 01:45

Ach jo, tak to mě moc netěší. Mimochodem, v sekci o sviluškách je napsané "V hydroponních systémech nám svilušky nehrozí". Znamená to také, že se tam nemůžou usadit nebo když přijdou odjinud ze substrátu je jim to jedno a prostě se rozšíří všude? Třeba i do kokosového vlákna?

queenas
Stálý člen

Příspěvekod queenas » 09 úno 2013 02:04

Ja s nima mam zkusenost takovou, ze se rozsiri hlavne po rostline, ale videl jsem je behat i po hline a na hrane kvetinace... podle me nejhorsi skudce, ktereho muzes doma mit... Tezko se ho zbavuje, tak se snaz od nich uchranit dalsi kytky...

thesilentman
Nový člen

Příspěvekod thesilentman » 09 úno 2013 02:15

Na rostline jsem zatim zadne nevidel, jenom v substratu, prebehli po nem a rychle se schovali zase dovnitr... Budu se snazit je vysledovat a co nejdriv neco udelat... Mimochodem, kdyz substrat zmrzne na led, zahubi to skudce podobne jako peceni v troube nebo nikoliv? Prodavacka v Bauhausu mi tvrdila, ze jo, proto jsem ho uz nepekl, byl jeste zmrzlej z venku...

queenas
Stálý člen

Příspěvekod queenas » 09 úno 2013 02:50

Aha, ja znam svilusky spis jen z rostlin. Nikdy jsem si jich nevsiml driv, nez na nich zacly delat ty jejich klasicke pavucinky... Treba to nakonec svilusky nebudoi, jestli se chovaji jinak..
No na mraz bych nespolihal.. nejak ta havet zimu u nas prezit musi (at uz ve stadiu vajec nebo larev, atd.)

thesilentman
Nový člen

Příspěvekod thesilentman » 09 úno 2013 10:31

Teď jsem viděl jednu na mátě, ale zase jenom na substrátu a hned zmizla dovnitř. Na žádné rostlině pavučinky nemám. Asi si tedy koupím ty lepící pásky, ať je můžu spolehlivě identifikovat. Snad se něco chytí...

Zpět na „Choroby a škůdci chilli paprik“