Dotaz ke klíčení
- Tea Racer
- Stálý člen
- Reputace: 9503
- Obrázky: 0
- Kontaktovat uživatele:
Re: Dotaz ke klíčení
Já to zalívám konvičkou, jiffy si to nasáknou co rozleji vedle. Větrej, já to také delám, že vezmu kelímek od piva, sklenici atd... a do každé dám jeden jiff. Nechám sklenici otevrenou, zalijes a ono si to vycucne, je to lepší než to pareniste, to je skvělé na vyklíčení seminek.
-
- Nový člen
- Reputace: 4
Aha díky příští rok to tedy zkusím jinapodle Tvé rady.
-
- Stálý člen
- Reputace: 1114
To bys tam to semínko musel mít jen položené. Pokud ho máš píchnuté aslespoň cenťák do hmoty, tak to nehrozí - leda snad při zálivce vapkouPouceny laik píše: ↑10 bře 2025 18:46nezalévat klasicky z konvice, aby nedošlo k vyplavení semínek ...

Jinak to zapíchnutí je jednoduchá prevence helmy. Když to máš těsně pod povrchem, tak se u některých odrůd s pevnějšími obaly stává, že se semínko zvedne na klíčku bez svlečení a rostlinka se bez další pomoci té helmy nedokáže zbavit. Pak nastupuje piplavá práce s nůžkama a pinzetou, kde je to 50:50 že se to povede.
-
- Nový člen
Tak to jsem je dal dobře, víceméně nevyklíčili dvě rostliny
Na přesazení jsem pořídil obyčejné plastové kelímky jak ti do toho dávají pivo na fotbalePouceny laik píše: ↑04 bře 2025 17:54Děkuji, je to poprvé co zkouším něco pěstovat. Tak jsem zatím nadšen tak přemýšlím co a jak. Předpokládám, že v sobotu bych sazeničky šoupnul do něčeho takovéhleho https://www.zbozi.cz/vyrobek/igotrend-k ... -cm-24-ks/ a počkal až budou rostlinky větší a celou rostlinu s rašelinovým květináčem pak dal do toho stabilního. Jde mi o to abych neporanil kořeny při manipulaci. Je můj nápad dobrý nebo je to úplně mimo? předem díky za radu.

To vpravo jsou papriky a pak mám ještě bylinky. Rajčta teprve čekají před bylinkama na přesazení.
-
- Nový člen
Pěkný budu přesazovat příští týden.
- Tea Racer
- Stálý člen
- Reputace: 9503
- Kontaktovat uživatele:
Ano, jak jsem psal výše, tohle se mi nejvíce osvědčilo, ale svlékl jsi ten jiff vid?Berry píše: ↑16 bře 2025 08:46Na přesazení jsem pořídil obyčejné plastové kelímky jak ti do toho dávají pivo na fotbalePouceny laik píše: ↑04 bře 2025 17:54Děkuji, je to poprvé co zkouším něco pěstovat. Tak jsem zatím nadšen tak přemýšlím co a jak. Předpokládám, že v sobotu bych sazeničky šoupnul do něčeho takovéhleho https://www.zbozi.cz/vyrobek/igotrend-k ... -cm-24-ks/ a počkal až budou rostlinky větší a celou rostlinu s rašelinovým květináčem pak dal do toho stabilního. Jde mi o to abych neporanil kořeny při manipulaci. Je můj nápad dobrý nebo je to úplně mimo? předem díky za radu.Stojí to pár halířů (v mém případě je mám dokonce zdarma) Dolu jsem udělal dírky. Dáš substrát a celou jiffu. Já dal rovnou do půllitru. Můžeš dát klidně nejdřív třetinky a pak přesadit do většího.
To vpravo jsou papriky a pak mám ještě bylinky. Rajčta teprve čekají před bylinkama na přesazení.
![]()
-
- Nový člen
Tak dneska měli chilli papričky velmi náročný den. Dopoledne paravýcvik (spadly z parapetu - ztraceny 4 rostliny z 12) a přesazení. Jsem zvědav jak to dopadne, jak se chytnou.
Postupoval jsem tak, že do květináčku na dno vrstvu perlitu, pak vrstva perlitu smíšená se substrátem a na vrch substrát. na závěr zalít odstátou vodou, do které jsem přidal prostředek pro podporu kořenění.

Postupoval jsem tak, že do květináčku na dno vrstvu perlitu, pak vrstva perlitu smíšená se substrátem a na vrch substrát. na závěr zalít odstátou vodou, do které jsem přidal prostředek pro podporu kořenění.