Z obchodu seminka-chilli.cz jsou to:
Dorset Naga (2x)
Cayenne Yellow (2x)
Jalapeno Maylon (2x)
Z konkurenčního eshopu bhutjolokia.eu pak mam:
Jalapenos (2x)
Bhut Jolokia (2x)
Habanero Yellow (3x)
Lantern Red (1x)
Nutno podotknout, že oba obchody jsou (alespoň co se jednání se zákazníkem týče) naprosto perfektní!
Tak, a teď už k vlastnímu klíčení. Po prostudování fóra jesm se rozhodl klíčit v Jiffech. Pani v obchodě říkala, že jsou snad z kokosových vláken a na klíčení, že jsou fajn. Semínka jsem před zasetím přes noc a den namočil a pak píchnul do jiffů. Pro udržení optimální teploty jsem se rozhodl použít žárovku jako topné těleso. Teplotu hlídá termostat vlastní konstrukce a to v hodnotě 28,5°C +/-0,5°C (čili 28-29°C). Během prvních asi dvou, tří dnů jsem poklop položil přímo na kyblík a uvnitř "klíčníku" tak vzniklo hrozně vlhký prostředí. Na dvou jifech se objevily takový vlákna, jak od nějaký plísně nebo houby. Použil jsem tedy přípravek "Proplant" a víko jsem nadzvedl nad okraje kyblíku kvůli větrání. Od té doby, zdá se, neni plíseň nikde vidět. Všechno, co jsem zde popsal je asi mnohem patrnější z fotek:
Tohle je celkový pohled na klíčírnu, sežranou energii hlídá měřič spotřeby.
Jiffy v kyblíku
Zdroj tepla na bílým káblu a teplotní senzor na černým...
Odborně uchycené kábly a řemeslnné provedení

A nakonec řízení teploty (na obrázku zrovna hřeje žárovka, po dosažení teploty 29°C termostat vypne a sepne zase až při poklesu na 28°C). Původně jsem termostat zkonstruoval pro vaření piva, k čemuž taky doufám bude v létě sloužit.
Prosím všechny zkušenější pěstitele, kteří tento úvod dočetli až sem, aby mě případně upozonili na nedostatky, kterých se určitě spousta najde. Jde mi hlavně o použití žárovky jako zdroje tepla, podle mě, by to semínku ublížit nemělo. Jenže já jsem úplnej amatér a rád si nechám poradit... Přeju Vám, ať se daří nejen v pěstování a časem zas přidám nějakou fotku a kus textu.
Málem bych zapomněl. Semínka z seminka-chilli.cz jsem sázel 28. 1. a semínka z bhutjolokia.eu jsou sázený 3. 2.