Ve své vášni jsem se řekl, že budu své balkonové farmaření provozovat hydroponicky. Zvolil jsem si NFT přístup. Tedy takový, kdy nakloněným kanálem neustále protéká tenká vrstva živného roztoku a kořeny pokrývají dno kanálu. Za tímto účelem jsem si pořídil komerční systém NFT Gro Tank 205. Normálně si to lidi kupují na indoor konopí. Měl jsem určité pochybnosti, jestli je to dobrý nápad a jestli si nevymýšlím hlouposti, ale ukázalo se, že to funguje dobře. Například originálně dodávaná akvarijní pumpa (3-4 W) je na 220 V a já nechtěl na balkon vyvádět vysoké napětí. Nahradil jsem ho čínským výrobkem 0.85W s USB napájením. Musím říct, že je naprosto úžasný. Pracuje už druhý rok a bezvadně.
V systému mám nasazenou jeden kus chilli Kilián jeden kus chilli Tabasco. Pokud si na obrázcích všimnete divných listů, tak ty patří okurce Karin. Rostliny si z prostorového hlediska konkurují a vytváří neprostupnou džungli. Prostě takové moje balkonové monstrum. Správné by bylo tam mát jen jednu rostlinu, ale považuji za plýtvání místem.
Ve skutečnosti to vypadá jako větší monstrum:
Pohled do kořenového prostoru. Veškerý substrát tvoří sadbovací gordan kostka 4cm. Podle příručky by dno mělo být pokryto netkanou textilií a kořeny nad ní, ale kořeny vždycky prorostou pod. Ta textilie je tam úplně zbytečná.
Ten způsob zavlažování mi přijde nepraktický. Dokázal bych navrhnout lepší.