Kapsaicin, stupnice a pálivost

Informace o papričkách, odkud pochází, proč pálí?
Uživatelský avatar
gandalf
Stálý člen
Příspěvky: 2132
Registrován: 20 srp 2011 19:49
Reputace: 2447
Obrázky: 0
Bydliště: Netolice
Kontaktovat uživatele:

Re: Kapsaicin, stupnice a pálivost

Příspěvekod gandalf » 27 kvě 2024 13:54

Zajímavá nabídka. Kdysi v dávných dobách tady takové srovnání dokonce i proběhlo, jako soutěž. Jeden člen shromáždil zaslané vzorky, přidělil jim číslo a pod tím číslem je předal ke zpracování. Potom zase po obdržení výsledků tyto rozeslal. Identitu "soutěžících" znal tedy jen on. Pokud si pamatuju, tak ten zpracovatel na chomatografu to udělal jako bakalářku. Nejtěžší je na tom asi ta kalibrace chromatografu a extrakce. Já tam posílal v té době asi Habanero. Vylezlo mi, tuším, kolem 80.000 SHU, ale na naše podmínky dobrý.

MichalB
Nový člen
Příspěvky: 6
Registrován: 26 kvě 2024 17:13
Reputace: 1
Obrázky: 0

Re: Kapsaicin, stupnice a pálivost

Příspěvekod MichalB » 27 kvě 2024 14:03

Tea Racer píše:
26 kvě 2024 20:53
Ono to není tak jednoduché asi, mnohdy se mi stalo, že co pálilo mě, nepálilo tolik druhé a naopak. Je to tak trochu subjektivní.
Jo, to je rozhodně pravda, každý máme ten práh někde jinde. Stejně jako každý výrobce si tu pálivost stanoví jinak. Jedna paprička u jednoho může třeba být 4 u jiného. Proto se mi libí ta myšlenka nechat to na jednotkách SHU, které mají daná kritéria a každý hned bude vědět jako moc ho to bude pálit.
Naposledy upravil 1 dne MichalB; celkem upraveno 27x.

MichalB
Nový člen
Příspěvky: 6
Registrován: 26 kvě 2024 17:13
Reputace: 1
Obrázky: 0

Re: Kapsaicin, stupnice a pálivost

Příspěvekod MichalB » 27 kvě 2024 14:06

MartinS píše:
26 kvě 2024 22:02
MichalB píše:
26 kvě 2024 18:53
Zdravím,
dovolil bych si obnovit vlákno. Parcuji v laborce, kde bychom dokázali pálivost přesně změřit.
Ahoj. Tva nabidka je rozhodne lakava. Nicmene i v ramci jednoho kere muze byt jina palivost na plodech.
Ja bych treba te moznosti asi nevyuzil. Spis nekdo, kdo cilene zkousi nejake krizeni. Jednotky se resi resp rikaji priblizne jen kdyz je soutez, jinak to uprimne zase vetsinou vedet nepotrebujeme. Ale treba zajemce najdes :-) Treba zmerit nasi Brown Bič by nemuselo byt od veci, ale cemu tim prospejeme :-)
Ahoj, samozřejmě může být. Tedy pokud jsou papričky utržené vždy ve stejný čas dozrání jednoho konkrétního plodu, měla by být stejná. Těmto rozdílům se dá vyhnout použitím většího vzorku papriček, nebo omáčky, nebo Mashe z celé úrody. Každopádně mockrát děkuji za zpětnou vazbu.
Naposledy upravil 1 dne MichalB; celkem upraveno 27x.

MichalB
Nový člen
Příspěvky: 6
Registrován: 26 kvě 2024 17:13
Reputace: 1
Obrázky: 0

Re: Kapsaicin, stupnice a pálivost

Příspěvekod MichalB » 27 kvě 2024 14:13

gandalf píše:
27 kvě 2024 13:54
Zajímavá nabídka. Kdysi v dávných dobách tady takové srovnání dokonce i proběhlo, jako soutěž. Jeden člen shromáždil zaslané vzorky, přidělil jim číslo a pod tím číslem je předal ke zpracování. Potom zase po obdržení výsledků tyto rozeslal. Identitu "soutěžících" znal tedy jen on. Pokud si pamatuju, tak ten zpracovatel na chomatografu to udělal jako bakalářku. Nejtěžší je na tom asi ta kalibrace chromatografu a extrakce. Já tam posílal v té době asi Habanero. Vylezlo mi, tuším, kolem 80.000 SHU, ale na naše podmínky dobrý.
Jojo četl jsem. Já už mám svoji bakalářku dávno za sebou, dělal bych to v rámci provozu výzkumné laborky. Kalibrace je relativně jednoduchá, jen standard je dražší. Větší výzva je stanovit pálivost omáček. A zrovna včera jsem na Plechový hubě v ČB řešil s jednou firmou, že bychom to mohli vzít jako výzkum a přesně zmapovat jak světlo, teplo, hnojivo, voda ovlivňují pálivost. Chtěli dosáhnout co nejlepších výtěžků.

Uživatelský avatar
gandalf
Stálý člen
Příspěvky: 2132
Registrován: 20 srp 2011 19:49
Reputace: 2447
Obrázky: 0
Bydliště: Netolice
Kontaktovat uživatele:

Re: Kapsaicin, stupnice a pálivost

Příspěvekod gandalf » 27 kvě 2024 20:56

Ty jsi krajan - jihočech?

Uživatelský avatar
Tea Racer
Stálý člen
Příspěvky: 5447
Registrován: 17 dub 2016 11:00
Reputace: 9156
Obrázky: 0
Bydliště: Šumava, u Lipna 775 m n. m.
Kontaktovat uživatele:

Re: Kapsaicin, stupnice a pálivost

Příspěvekod Tea Racer » 29 kvě 2024 07:27

Ta pálivost je zajímavá, pochopitelně subjektivní. Pokud ty možnosti máš, proč to nezměřit. Vítej jihočechu? :-)

MichalB
Nový člen
Příspěvky: 6
Registrován: 26 kvě 2024 17:13
Reputace: 1
Obrázky: 0

Re: Kapsaicin, stupnice a pálivost

Příspěvekod MichalB » 12 čer 2024 08:14

gandalf píše:
27 kvě 2024 20:56
Ty jsi krajan - jihočech?
Teď jsem na nějakou chvíli jihočech, uvidíme na jak dlouho. :wave:

MichalB
Nový člen
Příspěvky: 6
Registrován: 26 kvě 2024 17:13
Reputace: 1
Obrázky: 0

Re: Kapsaicin, stupnice a pálivost

Příspěvekod MichalB » 12 čer 2024 08:15

Tea Racer píše:
29 kvě 2024 07:27
Ta pálivost je zajímavá, pochopitelně subjektivní. Pokud ty možnosti máš, proč to nezměřit. Vítej jihočechu? :-)
Už jen ta stupnice je zavedena na subjektivní úrovni. Podobně jako když někdo při 25°C řekne "to je zima" jíný říká "takové horko".

Děkuji za přivítání.


Zpět na „Všeobecné informace o chilli papričkách“

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 hostů