No to vypadá blbě - nějak jim to nešmakuje. Mě takhle zlobily kytky minulej rok a pomohlo přesazení do většího a přihnojení - jenže to jsem měl mnohem starší kousky s hromadou propletených kořínků na dně kelímku. Tohle proti tomu vypadá ještě dost mladě.
Jestli jsi nehnojil, tak bych jim fofrem něco šoupnul a sledoval listí - během pár dní by měl být vidět efekt (pokud je to hlad). Když by přihnojení nepomohlo, tak bych raději zkusil přesadit do něčeho jiného.
Jo a ještě mě napadlo - nějakej rok zpátky mělo údajně vícero lidí problém se substráty (zmiňoval to myslím Michal Siegel v podcastu Highway To Hell) a bylo tam nějaký podezření na chemii. Už si nepamatuju co konkrétně to způsobovalo, ale může to být jedna z možných příčin. Esli nezabere to hnojení, tak bych vyměnil hlínu.
Na zkoušku můžeš do toho podezřelýho píchnout něco jinýho, zda to bude mít stejnou reakci. Já jedu druhým rokem Premium od Mountfieldu a celkem spokojenost - ten výsevní bohužel recenzovat nemůžu (není osobitá zkušenost).
Přesazení chilli rostlin
-
- Stálý člen
- Reputace: 2962
- Obrázky: 0
- Kontaktovat uživatele:
Re: Přesazení chilli rostlin
Kytky nemají živiny, dle žlutých listů prokazatelně chybí dusík. Nakrmit a pořádně. Co se týká substrátu, Mountfield je sice levný, ale stojí za
Musí se zušlechtit.
Co se týče diskuze kolem chemie, osobně jsme to s Michalem Sieglem tehdy řešili na FB. Nakonec se zjistilo, že šlo o rezidua herbicidů, která se do substrátu dostávala zpracováním rostlinných zbytků. Udává se, že tyto rezidua byla schopna poškodit kytku v koncentracích v řádu ppb (!), což je i obtížně detekovatelné. Každopádně šlo o deformaci listů a rostliny, to ale není tento případ.

Co se týče diskuze kolem chemie, osobně jsme to s Michalem Sieglem tehdy řešili na FB. Nakonec se zjistilo, že šlo o rezidua herbicidů, která se do substrátu dostávala zpracováním rostlinných zbytků. Udává se, že tyto rezidua byla schopna poškodit kytku v koncentracích v řádu ppb (!), což je i obtížně detekovatelné. Každopádně šlo o deformaci listů a rostliny, to ale není tento případ.
-
- Stálý člen
- Reputace: 1011
Dnes přesazeno, přikrmeno od oka, tak uvidíme. Substrát mountfield premium, jako loni.
Ten jejich výsevní s živinami a spoustou chvály už nee...
Ten jejich výsevní s živinami a spoustou chvály už nee...
-
- Stálý člen
- Reputace: 1011
Máš hezké rostlinky. Jen tak dále... Jinak jsem poukazoval na substrát Výsevní, v kterém se nedařilo. Popisuješ jiný Univerzál navíc smíchaný s jiným, takže podmínky určitě jiné. Myslím ale, že je to fuk. Mohl být substrát třeba špatné šarže. V každém případě nebyl v pořádku. Letos mám jiný výsevní a funguje to rozhodně o parník lépe a dělám vše stejně.
-
- Nový člen
- Reputace: 2
- Kontaktovat uživatele:
Pokud se chilli nedaří, zkuste přesadit do většího květináče s kvalitnějším substrátem a přihnojit, ideálně dusíkatým hnojivem. Sledujte reakce rostlin na listí a při problémech vyměňte substrát.