michalsiegel píše: ↑30 srp 2022 13:34Zastřihování u papriky je nejen zbytečné, ale i nežádoucí. Ono je potřeba si uvědomit, že buněčné dělení má určitou rychlost, které nedá zrychlit ani zpomalit. Takže jestli budeš mít na kytce jeden hlavní stonek úplně oholený nebo hlavní stonek a mrtě bočních větví, všechny pořád porostou stejně rychle. U pěstování rostlin neexistuje nic jako velmi oblíbené "soustředění energie".Jediný problém je, že čím více biomasy paprika má, tím více potřebuje právě zalévat a hnojit. Takže pokud ten prostor máš a můžeš si dovolit mít velkou kytku, tak ji nechej růst. On panuje takový mylný názor, že boční větve rostlinu vysilují (vysiluje ji pěstitel, když jí nedodá dostatek vody a živin, ne větve) a nic z nich není. Což není vůbec pravda, je na nich hromada paprik.
Co se týče zálivky, ta je snad ještě důležitější, než hnojení. Měla by být pravidelná, rozhodně by substrát neměl vysychat. To, co dělají pěstitelé, že nechají rostliny pravidelně vysychat až do svěšení listů, aby byli papriky krapet pálivější... To je prostě blbost.
Na jednu stranu píšeš, nechat to přirozeně růst, na druhou stranu uměle a mechanicky to zalévat pravidelně... to nejde uplně dohromady. Buď jedno, nebo druhé.
Tím to zcela nerozporuji, jen trochu používat zkušenost a ne to co se momentálně bere jako správné. Mnoho rostlin udělá krásnou korunku, nemusiš zastřihávat, vyvazovat větve, paráda, ten samý druh udelá jednu větev, která když má pár plodu tak se zlomí, tam je nutné zasáhnout a zastřihnout to. Pokud bych to nechal přirozeně růst, prijdu o celou rostlinu, stejně tak, jako kdybych ji nezalil ve vedrech. Pokud nebudu zastřihovat, tak budu mít v září na rostlině 50 plodů a dozraje 10. Pokud zastřihnu a z 50 plodů udělám zkrácením větví 30, dozrají všechny....