První plody mívám pravidelně menších rozměrů. Vysledoval jsem ale ještě jednu vlastnost spojenou s plody. Některé odrůdy (u mě sladké a ne všechny) po nasazení prvních plodů v úrovni první vidlice tak nějak ztratí snahu dále růst a věnují veškerou energii jen na ty první plody. Jiné odrůdy vesele kvetou, plodí a rostou tak nějak současně a člověk jen čumí na tu rychlost.
Po více jak měsíci sledování, jak ty zamrzlé nerostou jsem vzal do ruky štípačky a všechny jejich plody jsem ostříhal. Kytky si vzpomněly, jak se tvoří koruna a nasadily nové tempo. Aktuálně necelý měsíc po sestřihu je viditelný přírůstek nových větví s mohutnou násadou květů i nových plodů. Takže trhat první plody není nutnost, ale holt některým odrůdám to viditelně pomohlo.
Foto z 30.5. - takto vypadaly obě rostliny odrůdy Ilika (vlevo). Nasazeno pár kulovitých plodů ve vrcholku a zastaven růst. Na přední rostlině jsem následně pokusně odstranil plody a čekal, co to udělá.
Po cca 2 týdnech byl vidět u té očesané nastartovaný růst. A tak jsem oškubal i všechny zbývající "problémové" odrůdy. Fotka níže je z 27.6. a je vidět, že první pokusná má o 25 cm vyšší vzrůst proti původní výšce s plody. Ta zadní má 2 týdny zpoždění (čekal jsem, jak dopadne pokus s tou první), ale i tam jsou vidět nové větve.
Ostatní odrůdy, u kterých jsem plody rovněž odstranil mají po očesání (cca za týden) přírůstek 5-20 cm. Příště už nebudu čekat tak dlouho. Pokud uvidím, že kytka s plody v růstu nepokračuje, tak to orvu hned - ať neztrácíme zbytečně čas.