Mel jsem tento "problem".. pouzivam organicka hnojiva AlgraGrow a PowerRoots od Plagronu. Vzhledem k nepredhnojenemu substratu je pridavam do kazde zalivky. Micham to podle navodu vyrobce, ale EC vysledneho roztoku mi vychazi vzdy na hodnotu 0,6. Coz se mi zdalo docela malo, vzhledem k doporucenym hodnotam, ktere najdete poruznu na forech (1,0 az 1,5 nekde dokonce 1,8). Kytky vypadaji docela v pohode, takze neslo o nic kritickeho, proste me to jen zajimalo ... Nakonec mi to nedalo, a poslal dotaz primo na Plagron .. jsou ochotni a odpovidaji rychle .... odpoved me docela prekvapila, protoze to zasadne meni informace, ktere jsem az dosud vycetl a kde hodnota EC zalivky je neco jako Matousovo Evangelium.
Dovolim si volny preklad (a zkraceny) textu odpovedi (pokud by nekoho zajimalo presne originalni zneni, pak dodam) - za jistou kostrbatost se omlouvam. Jen pro upresneni, psal jsem jim dotaz, jak je mozny, ze i kdyz dodrzuji predepsane davkovani, dostavam EC hnojiciho roztoku "pouze" = 0,6, coz je obecne povazovano za "malo"
Odpoved: .... "Chapu vase starosti ohledne nizkeho EC. Vec se ma takhle: pouzivate organicka hnojiva a u nich NENI mozne po namichani roztoku spravne zmerit hodnotu EC pomoci EC metru. Kdybyste pouzival mineralni hnojiva, pak zmerena hodnota EC dava smysl .. protoze vsechny prvky hnojiva obsazene v roztoku jsou okamzite rostline k dispozici.
V pripade organickych hnojiv tomu tak neni. Tato hnojiva obsahuji pouze male mnozstvi prvku, ktere vase rostlina muze okamzite vyuzit, ale zbytek musi byt nejprve transformovan pudou (zivotem v pude) na vyuzitelnou podobu - tedy musi byt premenen predtim, nez muze byt absorbovan koreny rostliny. V pripade organickych hnojiv tudiz nedava mereni hodnoty EC smysl. Podstatna vec je, jak se "dari"vasim kytkam .. pokud jsou zdrave pak ok .. pokud svetle zelene a zloutnou .. je neco spatne .. " atd atd .. to uz vsichni asi vi ...
Je mi jasny, ze nez EC je dulezitejsi stav kytek, ale uvadim to zde predevsim proto, ze je to poprve, co jsem slysel, ze mereni EC u roztoku organickeho hnojiva nesmysl ... ze je to udaj bez nejake vypovidaci ci porovnavaci hodnoty - napr s mineralnimi hnojivy ...
Toz tak

TW