Organicka hnojiva .vs. hodnota EC

Hnojení paprik
TashonkaWitko
Stálý člen
Reputace: 1
Obrázky: 0

Organicka hnojiva .vs. hodnota EC

Příspěvekod TashonkaWitko » 14 lis 2012 09:21

Mozna to bude nekoho zajimat ....

Mel jsem tento "problem".. pouzivam organicka hnojiva AlgraGrow a PowerRoots od Plagronu. Vzhledem k nepredhnojenemu substratu je pridavam do kazde zalivky. Micham to podle navodu vyrobce, ale EC vysledneho roztoku mi vychazi vzdy na hodnotu 0,6. Coz se mi zdalo docela malo, vzhledem k doporucenym hodnotam, ktere najdete poruznu na forech (1,0 az 1,5 nekde dokonce 1,8). Kytky vypadaji docela v pohode, takze neslo o nic kritickeho, proste me to jen zajimalo ... Nakonec mi to nedalo, a poslal dotaz primo na Plagron .. jsou ochotni a odpovidaji rychle .... odpoved me docela prekvapila, protoze to zasadne meni informace, ktere jsem az dosud vycetl a kde hodnota EC zalivky je neco jako Matousovo Evangelium.

Dovolim si volny preklad (a zkraceny) textu odpovedi (pokud by nekoho zajimalo presne originalni zneni, pak dodam) - za jistou kostrbatost se omlouvam. Jen pro upresneni, psal jsem jim dotaz, jak je mozny, ze i kdyz dodrzuji predepsane davkovani, dostavam EC hnojiciho roztoku "pouze" = 0,6, coz je obecne povazovano za "malo"

Odpoved: .... "Chapu vase starosti ohledne nizkeho EC. Vec se ma takhle: pouzivate organicka hnojiva a u nich NENI mozne po namichani roztoku spravne zmerit hodnotu EC pomoci EC metru. Kdybyste pouzival mineralni hnojiva, pak zmerena hodnota EC dava smysl .. protoze vsechny prvky hnojiva obsazene v roztoku jsou okamzite rostline k dispozici.

V pripade organickych hnojiv tomu tak neni. Tato hnojiva obsahuji pouze male mnozstvi prvku, ktere vase rostlina muze okamzite vyuzit, ale zbytek musi byt nejprve transformovan pudou (zivotem v pude) na vyuzitelnou podobu - tedy musi byt premenen predtim, nez muze byt absorbovan koreny rostliny. V pripade organickych hnojiv tudiz nedava mereni hodnoty EC smysl. Podstatna vec je, jak se "dari"vasim kytkam .. pokud jsou zdrave pak ok .. pokud svetle zelene a zloutnou .. je neco spatne .. " atd atd .. to uz vsichni asi vi ...

Je mi jasny, ze nez EC je dulezitejsi stav kytek, ale uvadim to zde predevsim proto, ze je to poprve, co jsem slysel, ze mereni EC u roztoku organickeho hnojiva nesmysl ... ze je to udaj bez nejake vypovidaci ci porovnavaci hodnoty - napr s mineralnimi hnojivy ...

Toz tak :-)

TW

gandalf
Stálý člen
Reputace: 2591
Kontaktovat uživatele:

Re: Organicka hnojiva .vs. hodnota EC

Příspěvekod gandalf » 14 lis 2012 10:59

Podle mně to dává smysl. Na organiku působí půdní enzimy a další mikroorganismy, které vlastně z té organiky postupně v půdě vytvářejí látky /hnojivo/ , které jsou rostliny schopny kořeny přimout. /omlouvám se za kostrbatost/

TashonkaWitko
Stálý člen

Příspěvekod TashonkaWitko » 14 lis 2012 11:37

Taky jsem nad tim premyslel a smysl to dava ... pro zeminu. Jina vec je, kdyz nekdo pestuje v kokosu nebo ciste hydro, tam by asi k zadne premene nedoslo. Nicmene na tato prostredi jsou asi urcena jina hnojiva ... aspon tak mi to vychazi .. a vlastne mozna proto jsou hnojiva pro tato prostredi vzdy uvadena extra ..

Dr.Pedr
Stálý člen
Reputace: 159

Příspěvekod Dr.Pedr » 15 lis 2012 08:01

Zdar a sílu ! Mrkni na knihu : Marie-Louise Kreuter -ZAHRADA V SOULADU S PŘÍRODOU (Alpress, s.r.o. /2002)
Tam najdeš na svoje otázky odpo. :tiphat:
PS: (Měst.knihovna to jistí !)
TashonkaWitko píše:Mozna to bude nekoho zajimat ....

Mel jsem tento "problem".. pouzivam organicka hnojiva AlgraGrow a PowerRoots od Plagronu. Vzhledem k nepredhnojenemu substratu je pridavam do kazde zalivky. Micham to podle navodu vyrobce, ale EC vysledneho roztoku mi vychazi vzdy na hodnotu 0,6. Coz se mi zdalo docela malo, vzhledem k doporucenym hodnotam, ktere najdete poruznu na forech (1,0 az 1,5 nekde dokonce 1,8). Kytky vypadaji docela v pohode, takze neslo o nic kritickeho, proste me to jen zajimalo ... Nakonec mi to nedalo, a poslal dotaz primo na Plagron .. jsou ochotni a odpovidaji rychle .... odpoved me docela prekvapila, protoze to zasadne meni informace, ktere jsem az dosud vycetl a kde hodnota EC zalivky je neco jako Matousovo Evangelium.

Dovolim si volny preklad (a zkraceny) textu odpovedi (pokud by nekoho zajimalo presne originalni zneni, pak dodam) - za jistou kostrbatost se omlouvam. Jen pro upresneni, psal jsem jim dotaz, jak je mozny, ze i kdyz dodrzuji predepsane davkovani, dostavam EC hnojiciho roztoku "pouze" = 0,6, coz je obecne povazovano za "malo"

Odpoved: .... "Chapu vase starosti ohledne nizkeho EC. Vec se ma takhle: pouzivate organicka hnojiva a u nich NENI mozne po namichani roztoku spravne zmerit hodnotu EC pomoci EC metru. Kdybyste pouzival mineralni hnojiva, pak zmerena hodnota EC dava smysl .. protoze vsechny prvky hnojiva obsazene v roztoku jsou okamzite rostline k dispozici.

V pripade organickych hnojiv tomu tak neni. Tato hnojiva obsahuji pouze male mnozstvi prvku, ktere vase rostlina muze okamzite vyuzit, ale zbytek musi byt nejprve transformovan pudou (zivotem v pude) na vyuzitelnou podobu - tedy musi byt premenen predtim, nez muze byt absorbovan koreny rostliny. V pripade organickych hnojiv tudiz nedava mereni hodnoty EC smysl. Podstatna vec je, jak se "dari"vasim kytkam .. pokud jsou zdrave pak ok .. pokud svetle zelene a zloutnou .. je neco spatne .. " atd atd .. to uz vsichni asi vi ...

Je mi jasny, ze nez EC je dulezitejsi stav kytek, ale uvadim to zde predevsim proto, ze je to poprve, co jsem slysel, ze mereni EC u roztoku organickeho hnojiva nesmysl ... ze je to udaj bez nejake vypovidaci ci porovnavaci hodnoty - napr s mineralnimi hnojivy ...

Toz tak :-)

TW

TashonkaWitko
Stálý člen

Příspěvekod TashonkaWitko » 15 lis 2012 11:34

Dr.Pedr - uprimne a bez vytacek priznavam, ze se mi do nejake knihovny nechce :-) Je tam neco jineho, nez jsem "objevil" a jiz uvedl vyse ? :-)

Dr.Pedr
Stálý člen
Reputace: 159

Příspěvekod Dr.Pedr » 16 lis 2012 09:23

No...pokud si zjistil...že organická hnojiva potřebuje především půdní mikroflóra ...a následně zpracovaný ,,materiál,, teprve potom zbaští tvoje zamilovaná květena...pak jsi na dobré cestě...

http://tunein.com/radio/ROCK-ANTENNE-He ... l-s125937/" onclick="window.open(this.href);return false;

papagee
Stálý člen
Reputace: 0

Příspěvekod papagee » 24 lis 2012 19:32

Kup vermesfluid(cena100kč) a nařed ho destilkou v doporučeném poměru.EC roztoku 4,5(opravdu,pokud mi funguje metr)
a tim bys teoreticky mohl ředit tu hnojící zálivku od plagronu.btw pokud je mnou nameřená hodnota správná ,tak je vermesfluid vhodný spíše na postřik,jak do zálivky,nebo to chce víc ředit

zodyac
Stálý člen
Reputace: 0

Příspěvekod zodyac » 02 pro 2012 14:28

Tipijem ze hlinu mas tiez od plagronu Promix vsak?Ano na internete myslis zrejme grow fora kde pestuju nieco ine.Ganja toho znesie viac v hnojeni ako chilli.Papriky mozes lahko prehnojit a nezabudaj ze okrem NPK rad alga obsahuje aj mikro a stopove zlozky kre ked prezenies nedopadne to dobre.Myslim ze ec mozes kludne zvysit ale v zavislosti na veku rastlin..Ale rozhodne nehnoj s kazdou zalievkou!!To ze poda nie je predhnojena neznamena ze sa v nej tie latky neudrziavaju.Vsetky latky sa drzia v pode dost dlho aj tyzden tam vydrzia a ty ju iba zbytocne zasolujes,co sa ti moze vratit.Ja by som hnojil kazdy tyzden.

Zpět na „Hnojení chilli paprik“