Výběr do začátku

Ptejte se na cokoliv, žádná otázka není špatná
x46x
Nový člen
Reputace: 0
Obrázky: 0

Výběr do začátku

Příspěvekod x46x » 13 lis 2012 09:44

Ahoj, chtěl bych Vás poprosit o radu co zvolit do začátku, miluji chilli omáčky všeho druhu a rozhodl jsem se zkusit vypěstovat také čerstvé papričky. Chtěl bych zkusit tak 3 - 5 druhů. měl by to být nějaký průřez chutěmi tak možná i pálivostí - aby nebyly všechny stejné, ale těch druhů je tolik že se trochu ztrácím. Proto bych chtěl radu od Vás zkušenějších, pěstovat budu za oknem a až se vyčasí tak bych rostlinky přesunul na balkon či zahradu. Děkuji za veškeré rady a odpovědi.

Sxmanek
Nový člen
Reputace: 1

Re: Výběr do začátku

Příspěvekod Sxmanek » 13 lis 2012 10:51

O dvě témata níže jsem mel ten samý dotaz.
Jinak pokud nemáš umělé osvětlení atd. aby jsi to mohl pěstovat doma tak počkej. Tak mi to bylo řečeno.
A co se týče výběru tak na http://www.seminka-chilli.cz" onclick="window.open(this.href);return false; máš balíčky pro začátečníky.

x46x
Nový člen
Reputace: 0

Příspěvekod x46x » 13 lis 2012 11:02

Já vím, o pěstování jsem toho již přečetl spoustu, jen se pomalu připravuji. O balíčkách vím, ale chtěl bych nějaký chuťový průřez, několik odlišných paprik v chuti i pálivosti a jelikož jsem ještě žádnou neochutnal a znám je pouze z omáček, chtěl bych poradit co vybrat.

Sxmanek
Nový člen

Příspěvekod Sxmanek » 13 lis 2012 11:26

Tak to ti neporadim taky začínám.

TashonkaWitko
Stálý člen

Příspěvekod TashonkaWitko » 14 lis 2012 08:00

jsem zacatecnicky ucho, pestuju prvni rok, ale treba vam bude k uzitku muj vlastni vyber a duvody proc. Kytky jsem dal klicit na podzim a ted pres zimu je mam na trech ruznych mistech doma 1) okno doplnene o zarivky Osram Fluora 2) Roh nad kuchynskou linkou - prostor necely 1m2, prirozeneho svetla malo & nasviceny CFL 200W a 3) mistnost cca 2x1m kam budu davat vetsi/vyssi kytky. Ten je zatim jen v planu, o svetle stale mudruju, bo to bude jediny zdroj svetla - bud 600W vybojka nebo nejaky LED panel. Jsem tedy pri pestovani trosku omezen co do poctu kusu. Stavajici "rodinka"je tato

- Jalapeno a Jalapeno Hercules - 3ks - Jalapeno je klasika, to proste musim mit. Moc to nepali, ale skvely na ruzny jidla a prilohy
- Habanero Yellow a Habanero Red - cca 12ks - pro mne klasika - delam z toho nejruznejsi omacky, pasty atd - uz docela pali. Mam jich zbytecne moc, ale byly to prvni seminka co jsem klicil a sazel a nemam to srdce je ted "killnout". Nejaky casem rozdam az mi dojde misto
- 7Pod - paliva potvora 1ks -ale vicemene omyl - dostal jsem jednu papricku, ktera se obavam byla sprasena s necim jinym - moc nepalila - 1seminko jsem nechal z legrace naklicit, ze ho kdyz tak nekomu dam nebo vyhodim, ale kytka roste tak nadherne a ukazkove, ze dostala milost a necham si ji. Uvidim co z ni vyleze ve finale ...
- Trinidan Morouga Scorp - 1ks jen tak pro legraci - ani nevim co s tim budu kdyz tak delat
- Dorset Naga 1ks - hodne paliva potvora - bude kdyz tak na koreni
- Bhut Jolokia + Bhut Jolokia CHocolade - od kazdyho 1ks - hodne palive - mam Jolokii v omackach a extraktech a chutna mi, takze ji chci i "zivou"
- Bolivian Rainbow 1ks - pro paradu - ta kytka je nadherna. ZKusim ji strihat - ne uplne bonchi, ale at je to mensi jako ozdoba nejakyho okna.

tot zatim vse ... az prijde spravny cas - cca unor - necham naklicit kytky co pujdou potom ven - urcite pribudou dalsi Jolokie, mozna Dorset, urcite dalsi Jalapena. Pak tu mam jeste : Lemon Drop - lidi si hodne chvali jeho chut a asi i Serrano. To si myslim bude pro prvni rok stacit.
Podotykam, ze mam rad hodne palivy a proto se "tlacim" umyslne do tech palivejsich potvor.

Toz tak :-)

TW

-- 14 lis 2012 09:01 --

JO zapomnel jsem ze na jaro na zahradu opet vysazim klasicky "feferonky" - neco jako Daminan nebo jak se to jmenuje. Pro bezne pouziti v kuchyni.

Din0
Stálý člen
Reputace: 422

Příspěvekod Din0 » 14 lis 2012 17:18

Prolezl jsem toto forum křížem krážem a tak už zhruba vím co a jak, i když jsem začátečník. Chtěl bych se zeptat, jestli v domácích podmínkách, tj. v bytě, je možné vypěstovat a sklidit aspoň nějaké papričky z druhů Trinidad Moruga Scorpion a Naga Viper a co je k tomu zapotřebí? díky za odpověď
Pálí, pálí, to to pálí :firychil: :veryhot: :firy:

TashonkaWitko
Stálý člen

Příspěvekod TashonkaWitko » 14 lis 2012 18:57

opet jen muj nazor ... i doma "odpestujes" jakoukoliv papriku .. potrebujes "jen" .. seminko, kvetinac, substrat, zalivku, hnojivo, teplo a svetlo .. pokud ji tohle dokazes dat v potrebnem mnozstvi a pomeru, nebude problem .. a hlavne nebude zadny rozdil mezi "blbym" Jalapenem a "extra" Morugou, Jsou to furt papriky a i ta slavna Moruga neni zadna extra odruda, ktera by potrebovala ke snidani cerstvy kureci maso i s krvi a k veceri Wagnerovu operu... furt je to jen "blba paprika", ktera zakoreni, vyroste, vykvete a vyplodi ..

JIna otazka, ktera me osobne napada je .. proc prave ted a pro zacatek Moruga a Naga Viper ?

Hami
Stálý člen
Reputace: 3

Příspěvekod Hami » 14 lis 2012 18:59

Páníček je extrémista.... :-)
Je dobře, že se toho nebojíš !!!

Zpět na „Začátečnický koutek“