Ingredience
Čokoláda:
500g čokoláda mléčná Lindt a Milka
100g čokoláda hořká 70% Lindt
Náplň lanýž:
150ml 33% smetana na šlehání
100g 70% hořká čokoláda Lindt
100g 85% hořká čokoláda Lindt
lžička chilli
lžička mletá skořice
lžíce rum
Náčiní:
silikonové formičky k pečení
hrnec s dvojitým dnem
Příprava
Smetanu s rumem a skořicí zahřejeme (udržujeme teplotu okolo 40 - 50[sup]o[/sup]C).
Používám hrnec s dvojitým dnem, který naplním uvnitř vodou. Dobře udržuje stálou teplotu.
Rozlámeme hořkou čokoládu.
Až je smetana s rumem teplá nasypeme do hrnce rozlámanou čokoládu s chilli práškem.
Na teplé plotýnce mícháme vařečkou, až vznikne hladká hmota.
Je možné také míchat v hrnci ve vodní lázni anebo nádobě nad hrncem s párou.
Teplota by neměla být příliš vysoká, jinak se oddělí kakaový tuk od hmoty čokolády.
Odstavíme a necháme vychladnout.
Lanýžová náplň zůstane polotekutá.
Čokoládu zahřejeme v hrnci, dokud není tekutá, mícháme vařečkou
Důlky na pralinky v silikonové formě vytřeme na celou plochu stěn štětečkem rozpuštěnou čokoládou a necháme v ledničce nebo mrazničce ztuhnout.
Do ztuhlých čokoládových důlků vložíme studenou pralinkovou náplň.
A necháme trochu místa na zavíčkování.
Opět dáme ztuhnout (na chvíli třeba do mrazničky)
Prázdné místo v důlku zavíčkujeme doplněním rozpuštěnou čokoládou.
Opět vložíme do mrazničky.
Po zatuhnutí opatrně vytlačíme ze silikonové formičky.
Děti mají raději mléčnou čokoládu.
Pro fajnšmekry se používá 70% až 90% hořká čokoláda.
Může se použít i jiná čokoláda nebo nizkotučná smetana. Ale ve výsledku bude rozdíl značný.
Kvalita surovin je zásadní pro dosažení chutného výsledku.