Zaštipávanie - odštipávanie prvých pukov kvetov

Ptejte se na dotazy ohledně rostlin a plodů
Seminka-chilli.cz
Mr. Chilli Approved
Reputace: 45
Obrázky: 0
Kontaktovat uživatele:

Re: Zaštipávanie - odštipávanie prvých pukov kvetov

Příspěvekod Seminka-chilli.cz » 17 dub 2012 13:26

golfLC píše:Ešte jedna otázočka na skúsených :-)
Pri spodku už dobre spevnených rastlín habanera mi začali vychádzať nové výhonky, viď foto:

Pre rastlinu je to prirodzené a treba tieto výhonky ponechať, alebo ich radšej poodstraňovať pre lepší vývoj rastlín vo "vyšších sférach"??? :thanx:
U malých rostlin se postranní větve vyrůstající z uzlin můžou nechat, ale také nemusí. Záleží jakým způsobem se rozhodneš pěstovat. Všeobecně u větších rostlin se spodní větve odstranují společně s listy a to pro lepší ventilaci rostliny a vybarvování plodů. Další výhodou je, že odtraněním velkých starých listů zabráníme rozvoji růstu plísní a houbových chorob.

Nutný brát v potaz o jakou odrůdu papriky se jedná.

ad květy - jsou ve chvíli předpěstování úplně zbytečný, tak nač je tam nechávat?

xava
Nový člen
Reputace: 0

Příspěvekod xava » 15 říj 2012 08:36

Ahoj pěstitelé a čiližrouti,
mám doma několik rostlin, mimo jiné jednu African Devil starou cca 6 týdnů, které se právě rozhodla začít kvést. Zdá se mi to dost brzy, i vzhledem k velikosti rostliny :
Obrázek
Jinak rostlině se daří po celou dobu dobře, nijak nestrádala, nakolik můžu posoudit, vývoj rostliny je celkem přirozený. Co si o tom myslíte, měl bych pupeny ostříhat? Dík za radu a čili zdar :-)

queenas
Stálý člen
Reputace: 78

Příspěvekod queenas » 15 říj 2012 23:29

wow... míň červeného světla, víc modrého, a víc dusíku než draslíku?

xava
Nový člen

Příspěvekod xava » 16 říj 2012 09:00

To není zrovna odpověď na otázku, vlastně to není vůbec žádná odpověď.. hodilo by se třeba uvést proč. Takhle jsi mi moc nepomohl. Ale i tak, dík za snahu :)

TashonkaWitko
Stálý člen
Reputace: 1

Příspěvekod TashonkaWitko » 16 říj 2012 11:57

hodne to zjednodusim, takze experti snad prominout, ale ... queenas mel pravdepodobne na mysli toto - cervene svetlo tlaci kytku do kvetu. Modra cast spise do rustu. To tvoje svetlo (soude podle fotky) vypada, ze je hodne cervene, ale to muze byt jen "spatna"fotka - tedy zmatek pri vyvazeni bile. Mne podobne takhle sviti Osram Fluora a nemyslim, ze by to byla zarivka vyslovene na kvet. Ad prvky v hnojivu, ci jiz obsazene v substratu - to same - rust motivuje predevsim prevaha Dusiku. Pokud je Dusiku mene a zvysuje se obsah Fosforu, pak spis tlacis kytku do kvetu. Bylo by dobre si proverit co je to za svetlo cim svitis a jake slozeni ma hnojivo, ci zeme a zda tim vsim kytku netlacis "silou"aby prestala rust a zacala kvest.
Pokud jde o jiz existujici kvety - ja bych kvety u takovyho prcka rozhodne stipal, ale ja jsem vometak zacatecnik :-)

queenas
Stálý člen
Reputace: 78

Příspěvekod queenas » 16 říj 2012 12:47

sry, byl jsem ve spěchu, TashonkaWitko to popsal dobře. Taky bych to štípal, rostlinka je fakt prťavá a času na kvetení má dost.
Taky bys ji už možná měl přesadit do většího.. Jinak já jsem fanda zaštipování, takže já osobně bych klidně ufiknul celou tu špičku, kytka se pak pěkně rozvětví, mám s tím dobré zkušenosti.

xava
Nový člen

Příspěvekod xava » 16 říj 2012 14:09

Aha, díky, pánové, teď jsem už skutečně o něco moudřejší. Svítím LEDkami, přesný poměr barev (mám tam i modrou, oranžovou a žlutou, i když červená samozřejmě vede) nemá asi moc smysl uvádět - světlo je opravdu na pohled červené, ale vyvážení bílé u fotky to zkresluje. Rostliny byly za začátku v nehnojeném substrátu pro papriky a rajčata, cca před týdnem jsem je přesadil do předhnojeného substrátu. Takže s dalším přesazením ještě počkám až pěkně vyplní kořeny celý prostor. Od včerejška se objevil další pupen, mám tam celkem dvě rostliny tohohle druhu (pučí jen jedna,která je o něco starší), asi zkusím jednu štípat a jednu ne - je to moje "prvotina", tak aspoň uvidím jak se to chová v obou případech. Díky za tipy!!

Chilli.tk
Stálý člen
Reputace: 4
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Chilli.tk » 11 lis 2012 04:59

Ahoj, samozřejmě konej dle svého, ale rada zní:
Pokud chceš aby rostlina rostla a vyplňovala prostor, sílila a byla rychleji připravená uživit více plodů, pak štípej květy.
Obecně se to říci nijak nedá, ale já přestávám štípat květy ve chvíli kdy vím, že rostlina je dostatečně velká(u některých modelů neštípu vůbec, ale to je otázka zkušeností)
pro příklad:
Numex Twilight nemá cenu štípat.
Habanera, Chinensky a pod... zkátka větší rostliny s většími plody se vyplatí nechat růst bez plodů delší dobu.

Doufám že jsem to vysvětlil:)

Chilli.tk

Zpět na „Otázky týkající se rostlin a plodů“