Prosím vás, máte niekto skúsenosti s xylitolom a erythritolom pri výrobe chilli omáčok a ovocných sirupov? Chcel by som nimi nahradiť cukor, ale neviem, či je to možné. Na internete som síce našiel množstvo článkov o týchto sladidlách, ale nenašiel som v nich odpovede na moje otázky. Zaujímalo by ma hlavne to, či dokáže xylitol a erythritol kvasiť (napríklad pri výrobe srirachy) a pôsobiť tak fermentáciu ako klasický cukor. Zaujímalo by ma aj to či dokážu tieto sladidlá konzervovať potraviny tak ako cukor a ako je to potom s trvanlivosťou vyrobených produktov. U ovocných sirupov ma zaujíma aj to, či xylitol a erythritol vytvárajú rovnako hustú, sirupovitú konzistenciu ako cukor.
Používa niekto z vás tieto sladidlá pri zaváraní, alebo inom spracovaní paprík a ovocia?
Xylitol, Erythritol
- JurassicChilli
- Stálý člen
- Příspěvky: 920
- Registrován: 26 úno 2016 14:23
- Reputace: 583
- Obrázky: 0
- Tea Racer
- Stálý člen
- Příspěvky: 5597
- Registrován: 17 dub 2016 11:00
- Reputace: 9550
- Obrázky: 0
- Bydliště: Šumava, u Lipna 775 m n. m.
- Kontaktovat uživatele:
Re: Xylitol, Erythritol
Xylitol je ok.... pri kvaseni to je jedno ale, jelikož to prokvasí a žádny cukr tam nezůstane. Mám velmi dobré zkusenosti s kokosovým cukrem, hnědým cukrem...
- JurassicChilli
- Stálý člen
- Příspěvky: 920
- Registrován: 26 úno 2016 14:23
- Reputace: 583
- Obrázky: 0
Re: Xylitol, Erythritol
Ja som práve u jedného článku ktorý som čítal na internete zachytil informáciu, že by sa xylitol nemal používať pri pečení pečiva a koláčov z kysnutého cesta, pretože údajne nespôsobuje spolu s droždím jeho nakysnutie. Ale ktovie? Fermentácia je možno odlišný proces. Momentálne aj ja používam hnedý, trstinový cukor. Do omáčok toho cukru zase moc nejde, takže tam možno zostanem u toho trstinového. Prípadne ho zmiešam v pomere 1:1 s xylitolom, alebo erythritolom. Viac ma zaujímajú tie ovocné šťavy, pretože do ovocného, alebo bylinkového sirupu ide veľké množstvo cukru. Niekedy až 1 kg a to potom robí zo sirupu úplnú, kalorickú bombu. Preto uvažujem nad náhradou xylitolom, ktorý má o 40% menej kalórií, alebo ešte radšej erythritolom, ktorý má až o 95% menej kalórií ako cukor.
Kdo je online
Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 hosti