TOP 5 odrůd aneb kterým odrůdám jste propadli ??

Povídání o chilli papričkách
Uživatelský avatar
lobo
Stálý člen
Příspěvky: 2156
Registrován: 30 srp 2013 19:52
Reputace: 2160
Obrázky: 0

TOP 5 odrůd aneb kterým odrůdám jste propadli ??

Příspěvekod lobo » 01 zář 2016 08:55

Ahoj všichni,

Nechal jsem se trochu inspirovat u sousedů a rozhodl jsem se zde založit nové vlákno, kam každý může napsat svůj seznam 5ti nejoblíbenejších odrůd chilli a za koždou z nich třeba napsat i důvod proč tomu tak je.
Myslím, že by to mohla být dobrá pomůcka a inspirace jak pro začínající pěstitele tak pro zkušené borce kteří hledají novou inspiraci k pěstování.

Uživatelský avatar
lobo
Stálý člen
Příspěvky: 2156
Registrován: 30 srp 2013 19:52
Reputace: 2160
Obrázky: 0

Re: TOP 5 odrůd aneb kterým odrůdám jste propadli ??

Příspěvekod lobo » 01 zář 2016 08:56

Tož já začnu :

1. Naganero - Luxusní hybrid, odolný, roste a plodí za všech podmínek, rychlá doba zrání cca60 dní, vysoký výnos a extrémní pal s výbornou chutí

2. Bhut Jolokia Orange - To byla moje první extrapálivá odrůda kterou jsem vypěstoval a ochutnal a díky ní jsem propadl extrémním odrůdám naplno. Velký výnos

3. 7Pot Jonah Yellow - Asi nejchutnější superpálivka kterou jsem doposud jedl, nádherná chut exotického ovoce s kombinací smrtícího palu co víc si přát. Velký výnos

4. Bhut Orange Copenhagen - Letos je to taková Královna po boku vládnoucího Naganera. Rostlina menšího vzrůstu, za to obalená nádhernými plody s výbornou chutí a superpalem.

5. Jays Peach Ghost Scorpion - Tenhle ultra hybrid nepřestává překvapovat viz. Mutantní rostlina kterou mám tento rok . Asi nejlepší odrůda na mleté koření že OMO ??

MartinS
Stálý člen
Příspěvky: 3576
Registrován: 15 čer 2014 19:44
Reputace: 3835
Obrázky: 0

Re: TOP 5 odrůd aneb kterým odrůdám jste propadli ??

Příspěvekod MartinS » 01 zář 2016 10:44

Zacnu od mene palivych po ty nej s tim ze vypichnu ty opravdu nej.

Bishop Crown
- skvela chut mirny pal, slusny vynos (bohuzel se ker hrozne roztahuje, takze na balkon to moc neni) - letos jej nepestuji.

Sugar Rush - krasna rostlina s paradnimi plody, bohuzel se mi ji podarilo spalit. Vynikajici chut. Nicmene vynos vzhledem k zabranemu mistu neni zase tak veliky.

1) Filius Blue - neskutecne odolna okraska, ktera dokazala vegetovat rok s minimem svetla, mam ji jiz 2,5 roku a porad plodi...plodi vlastne non-stop.
Chutove takova chlebova prichut ale je fakt pekna a da se z ni udelat i previsla rostlina, ktera bude rust z truhliku dolu.

Aji Pineapple - chutna zajimave ovocne, nekdo tvrdi ze po angrestu. Urcite nejist seminka, ty chutnaji hnusne a meni chut cele papricky.
Nicmene na zabrane misto nema zase tak vysoky vynos. Pristi rok nejspise ji uz nebudu pestovat.

2) ROF(Ring Of Fire) - na to ze to vypada jako roh, jsou skvele akorat palive na bezne prikusovani a vynosne. Pristi rok urcite zasadim znovu.

3) Peito de Moca - nadherny okrasny kerik a pritom chineska. Super vynosna, super chutova. Muze se zobat i se seminky. (takove sympaticke kapicky). Zadna tenka slupka. Je pomerne stavnata.

Habanero Bonda ma Jacques - za me asi nejchutnejsi Habanero se skvelym vynosem.

4) Fatalii White - jedna z nejlepsich chinesek. Drzi mraky plodu, tj vynos, nasazuje nove kvety a plody. Krasne plody, velka a silna kytka. Chutove lepsi za me nez Haba.

5) Naganero, hybrid co vznikl puvodne u OMA a dale se napric forem slechti - mam verzi z prvnich seminek a po presazeni do 12l se neskutecne rozjelo.
Plody dosahuji velikosti az 6cm a kolem 4cm na sirku. Vypadaji jako Haba s hrbolky, jine jako TSM nebo 7POT.
Zatim jsem letos jeste neochutnal, teprve dozrava, ale na test se moc tesim. Jako jedna z mala da se rict superpalivek, neshazuje tolik kvety pri extremech na balkone. Za coz ma u me obrovsky plus. Vynos - Odolnost - Krasne plody zajimavych tvaru

Carolina Reaper - posledni ze superpalivek, kterou dokazu snist postupne samotnou. TSM uz nedam...


Zajimavych je mnohem druhu, ale ne vsechny se mi hodi na balkon nebo se treba na mnozstvi plodu prilis roztahuji.
Dale jsem take na vsechny nenasel misto abych je vyzkousel. Je mozne ze pro moji potrebu by byly jeste nejake dalsi skvele, treba me inspiruje nekdo v tomto tematu :-)
Zacal jsem preferovat mene palivejsi, ktere se daji prikusovat hned k jidlu. Carolina a Naganero zbylo z lonska, ale obe kytky si nechavam :-)

Pokud nekdo chce paradne vynosne druhy a ma malo mista jen na par kytek, urcite doporucuji zvolit: ROF+Peito+Fatalii+Naganero
Bude mit zastoupeni napric stupnici palivosti od palivejsich po slusne palive Naganero. Bez zbytecnosti co jen zabira misto a moc nepali a naopak take bez extremu.

Dalsi co bych chtel jeste pripadne zkusit bude Golden Nugget a pripadne dalsi hodne vynosna okraska na zobani.
Naposledy upravil 1 dne MartinS; celkem upraveno 2x.

Kendy
Moderátor
Příspěvky: 2195
Registrován: 05 kvě 2015 13:46
Reputace: 759
Obrázky: 0

Re: TOP 5 odrůd aneb kterým odrůdám jste propadli ??

Příspěvekod Kendy » 01 zář 2016 12:01

1) Jalapenos. Určitě a hned na prvním místě. Spousta odrůd. Od nepálivých, nebo velmi lehce pálivých až po ostřejší Numex Pinaty. Dobře roste, dobře plodí. Místa zabírá tak akorát. Univerzální paprika. Nebo skoro univerzální. Dá se z ní vařit. Slavné Jalapenos poppers kupříkladu. Dá se přikusovat, velmi dobrá je po zavaření. Jenom pro usušení to asi není ta správná odrůda.

2) Ring Of fire. Skvělá kytka. Pro mě objev letošní sezóny. Docela velká, dobře roste. Hodně plodů. Ostřejší, fajn na přikusování, ale zase širokostěnná paprika to není. V tom jsou Jala lepší, i když méně ostrá. Dá se nasušit, zavařit, jíst zasyrova, vařit se z toho dá, i nějaká ta pikantní chilli omáčka se z toho dá spáchat.

3) Long Slim Cayenny. V principu se o nich dá říct to stejné jako o RoF. Mají silnější stěnu. Možná o něco menší výnos. Na počet plodů. Na váhu to nejspíš bude dost podobné.

4) Italská pepperoncina. Lehce pálivé, ale dost se liší plod od plodů. Některý z nich má pal srovnatelný s RoF, nebo těmi cayenny. Většina plodů má ale pal o dost slabší. Klasická, křupavá paprika, primárně určená na přímou konzumaci. Chutná, voňavá, dobře plodící. Velký výnos.

A popravdě pátého oblíbence nemám. :-) Pěstuju toho povícero, zatím jsem si oblíbil jenom tyhle.

Uživatelský avatar
wlasta1
Stálý člen
Příspěvky: 579
Registrován: 07 led 2015 05:35
Reputace: 266
Obrázky: 0
Bydliště: Hradec Králové

Re: TOP 5 odrůd aneb kterým odrůdám jste propadli ??

Příspěvekod wlasta1 » 01 zář 2016 19:29

1.) Fatalii yellow
Pro mně jasná superstar. Chuť, vůně a výnos taky... A jelikož nejsem milovník milionů SHU, tak mi pal stačí.

2.) Aji lemon drop
Citrusová chuť, která dodává jídlu a především ovocným omáčkám nádech exotiky. Oproti MartinoviS nemusím bojovat s místem, proto i ve třetí sezóně bude mít své místo.

3.) Long slim cayenne
Plody musí potěšit každého. Líbí se mi výnos na to kolik místa potřebuje. Cpu to všude, hlavně skvěle vylepší okurky.

4.) Serenade
Ještě nedávno bych uvedl Jalapeño, ale tahle paprička je ve všem lepší. Mírný pal, vhodné na poppers, nakládání a opět musím zmínit výnos.
Oskare, díky za semínka...!

5.) Jalapeño
Široké spektrum odrůd a pálivostí. Výborná k nakládání nebo přímé konzumaci.
Prostě klasika, která nesmí chybět...

Existuje ještě dost druhů co jsem nevyzkoušel, ale tyhle můžu opravdu vyzdvihnout a doporučit mezi těmi vyzkoušenými...


Zpět na „Pokec o chilli“

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 7 hostů