
- vse nize uvedene jsou ciste subjektivni nazory, Thajskem jsme probehli za 3 tydny - je to obrovska a velmi rozmanita zeme, za 3 tydny to jen "liznete po povrchu", nic vic. Proto prosim nebrat vse jako dokonale presne a exaktni, je to fakt "ocima bileho turisty" co je v te zemi poprve.
Nase cesta zacina v Bangkoku, obri neprilis hezke metropoli, z meho pohledu nejmin zajimava cast naseho pobytu. Kolem 10 milionu lidi - predstavte si nasi republiku namackanou do jednoho mesta. Bordel, spina, slumy a smrad stridaji ultramoderni stavby a budhisticke chramy. Vsude neskutecne navaly lidi. Ale jde nam o chilli, takze - pustme se do jidla...


...traduje se ze je Thajska kuchyne velmi paliva a chilli se nesetri. Je to pravda jen zcasti - a pro "bile chodici penezenky" se vari preci jen malinko jinak nez pro domaci. Thajska kuchyne = polivky, rejze s necim, nudle s necim. Zakladnich receptu neni nejak hodne, ale jejich modifikacemi se to pak nasobi. Treba uplna klasika - nudle "Pad thai" - chcete je s kuretem, krevetami, kachnou, veprovym? Jidlo je kombinaci 4 "zakladnich" chuti - kysela, sladka,slana a paliva. Bezne mate dochucovadla ve stojanku na stole - kysela nejcasteji v podobe velmi malo palivych az nepalivych papricek nalozenych v ryzovem octu, sladka - kokosovy cukr, paliva - "red thai" chilli nasekane a nalozene v oleji. Pozor na slanou! V Thajsku se nesoli jako u nas, ale "slanost" dodava rybi omacka. To je pro nas evropany dost...no...nechutne smradlave cosi ze shnilych, pardon, fermentovanych ryb. V mensi davce to jeste jde, ale staci o neco vic a jidlo je pro netrenovaneho belocha nejedle. V ramci "turistickeho" stravovani to ale takova hruza neni, domaci se preci jen trochu kroti. Pak si chrstnete do misky to cosi ze stojanku pred vami, a mate po jidle. (neprehanim!)
Prvni dni jsme toho v Bangkoku ochutnali celkem dost, ale co se palivosti tyce - nic co by jakkoliv prekvapilo. Ono ty zvesti o palivosti jejich kuchyne - jednak chilli "mudlove" maj ten prah citlivosti nekde jinde nez clenove tohohle fora, druhak - pro turisty se vari preci jen trochu jinak - a kdo chce, at si to dochuti sam. Ocenil jsem u nejake plovouci restaurace stolovani stylem "svedskych stolu", dal jmem si jejich polivku (vybornou) kterou jsem si vylepsil lzickou octovych papricek, lzickou cukru a lzickou cervenych chilli - to uz trochu protahlo dutiny.
Co se samotneho chilli tyce, prolezli jsme trziste, vsimali si co se kde kupuje, a vseobecne je muj dojem ze s tim Thajci nejakeou vedu nedelaji. Papricky se prodavaji bud male palive (ruzne "Thai red" kolem tech 100k SHU) - jak nezrale zelene tak zrale cervene, nebo velke nepalive. Na nejake odrudy se nejspis prilis nehraje, to uz jsem tam videl snad i vic ruznych druhu cesneku. Ale kupuje se to proste "na kila",


Jak trochu zklamal Bangkok, tak to bylo myslim daleko zajimavejsi na severu Thajska - okoli Chiang Mai, Chiang Rai, "zlaty trojuhelnik" atd... Neni to tak uhnane, a v daleko vetsi mire vyplave na povrch jedna Thajska specialita - "poulicni stravovani". Ano, videli jsme i v Bangkoku, ale jednak ne az v takove mire (muze byt i lokalitou kde jsme byli) - a druhak jeste nebyla prilis odvaha si neco na ulici koupit. Az na severu, kde jsme se otrkali a zacali se opicit po domorodcich... Thajci asi doma nevari, stravuji se na ulici, ve velkem, vsude, kdekoliv... Vsude vidite ruzne pojizdne stanecky, mopedy - pojizdne "restaurace (nektere dovedene fakt k dokonalosti




I kdyz jsme se pres 2 tydny stravovali casto takhle s domacimi a ochutnli toho hromadu, obeslo se to bez jakychkoliv nasledku, takze - pri dodrzeni "tam kde kupujou domaci to bude OK" fakt bez obav...
Na severu Thajska mi prisla tamejsi kuchyne preci jen vic autenticka i pikantnejsi. Porad nic co by clena zdejsiho fora nejak rozhodilo, ale druhe nejpalivejsi jidlo co jsem v Thajsku jedl bylo v restauraci pro mistni kdesi na brehu Mekongu, U jejich cerveneho kari jsem se pekne zpotil.




Vseobecne - Thajsko bylo fajn, po strance jidla - velka spokojenost, byt jsem si neprinesl zadne vzorky "na seminka" - na trzistich nic co by bylo nejak zasadneji odlisne od toho co uz stejne pestuju. Abych dal nespamoval - vic fotek najdete tady, pripadne prispejte vlastnimi zkusenostmi, zajmavostmi, nebo jestli by byl nejaky dotaz - byt jak pisu v uvodu - ciste "bily turista poprve v dane zemi" = nepristoji mi jakkoliv extra mudrovat.
THAJSKO.PEKLO.BIZ by Lucifer.
