Thajsko očima (mírně pokročilého) čiližrouta

Povídání o chilli papričkách
Uživatelský avatar
Lucifer
Stálý člen
Příspěvky: 112
Registrován: 24 kvě 2015 11:54
Reputace: 44
Obrázky: 0
Bydliště: Peklo
Kontaktovat uživatele:

Thajsko očima (mírně pokročilého) čiližrouta

Příspěvekod Lucifer » 04 úno 2016 19:54

Loni jsme si uzili zajimave dovolene v Thajsku, prosmejdili toho celkem hodne...premyslel jsem jestli neco o tom napsat...ale pokud je nejaka kuchyne chilli zaslibena, tak ta Thajska - takze nakonec teda ano. :)

- vse nize uvedene jsou ciste subjektivni nazory, Thajskem jsme probehli za 3 tydny - je to obrovska a velmi rozmanita zeme, za 3 tydny to jen "liznete po povrchu", nic vic. Proto prosim nebrat vse jako dokonale presne a exaktni, je to fakt "ocima bileho turisty" co je v te zemi poprve.

Nase cesta zacina v Bangkoku, obri neprilis hezke metropoli, z meho pohledu nejmin zajimava cast naseho pobytu. Kolem 10 milionu lidi - predstavte si nasi republiku namackanou do jednoho mesta. Bordel, spina, slumy a smrad stridaji ultramoderni stavby a budhisticke chramy. Vsude neskutecne navaly lidi. Ale jde nam o chilli, takze - pustme se do jidla... :foods:

Obrázek

...traduje se ze je Thajska kuchyne velmi paliva a chilli se nesetri. Je to pravda jen zcasti - a pro "bile chodici penezenky" se vari preci jen malinko jinak nez pro domaci. Thajska kuchyne = polivky, rejze s necim, nudle s necim. Zakladnich receptu neni nejak hodne, ale jejich modifikacemi se to pak nasobi. Treba uplna klasika - nudle "Pad thai" - chcete je s kuretem, krevetami, kachnou, veprovym? Jidlo je kombinaci 4 "zakladnich" chuti - kysela, sladka,slana a paliva. Bezne mate dochucovadla ve stojanku na stole - kysela nejcasteji v podobe velmi malo palivych az nepalivych papricek nalozenych v ryzovem octu, sladka - kokosovy cukr, paliva - "red thai" chilli nasekane a nalozene v oleji. Pozor na slanou! V Thajsku se nesoli jako u nas, ale "slanost" dodava rybi omacka. To je pro nas evropany dost...no...nechutne smradlave cosi ze shnilych, pardon, fermentovanych ryb. V mensi davce to jeste jde, ale staci o neco vic a jidlo je pro netrenovaneho belocha nejedle. V ramci "turistickeho" stravovani to ale takova hruza neni, domaci se preci jen trochu kroti. Pak si chrstnete do misky to cosi ze stojanku pred vami, a mate po jidle. (neprehanim!)

Prvni dni jsme toho v Bangkoku ochutnali celkem dost, ale co se palivosti tyce - nic co by jakkoliv prekvapilo. Ono ty zvesti o palivosti jejich kuchyne - jednak chilli "mudlove" maj ten prah citlivosti nekde jinde nez clenove tohohle fora, druhak - pro turisty se vari preci jen trochu jinak - a kdo chce, at si to dochuti sam. Ocenil jsem u nejake plovouci restaurace stolovani stylem "svedskych stolu", dal jmem si jejich polivku (vybornou) kterou jsem si vylepsil lzickou octovych papricek, lzickou cukru a lzickou cervenych chilli - to uz trochu protahlo dutiny.

Co se samotneho chilli tyce, prolezli jsme trziste, vsimali si co se kde kupuje, a vseobecne je muj dojem ze s tim Thajci nejakeou vedu nedelaji. Papricky se prodavaji bud male palive (ruzne "Thai red" kolem tech 100k SHU) - jak nezrale zelene tak zrale cervene, nebo velke nepalive. Na nejake odrudy se nejspis prilis nehraje, to uz jsem tam videl snad i vic ruznych druhu cesneku. Ale kupuje se to proste "na kila", :)

Obrázek

Jak trochu zklamal Bangkok, tak to bylo myslim daleko zajimavejsi na severu Thajska - okoli Chiang Mai, Chiang Rai, "zlaty trojuhelnik" atd... Neni to tak uhnane, a v daleko vetsi mire vyplave na povrch jedna Thajska specialita - "poulicni stravovani". Ano, videli jsme i v Bangkoku, ale jednak ne az v takove mire (muze byt i lokalitou kde jsme byli) - a druhak jeste nebyla prilis odvaha si neco na ulici koupit. Az na severu, kde jsme se otrkali a zacali se opicit po domorodcich... Thajci asi doma nevari, stravuji se na ulici, ve velkem, vsude, kdekoliv... Vsude vidite ruzne pojizdne stanecky, mopedy - pojizdne "restaurace (nektere dovedene fakt k dokonalosti :) ) kazdy stanek obsazen jednim - dvema Thajci kteri na miste vari a prodavaji "to svoje". Vzdy co stanek to jeden "druh" ci styl kuchyne. Vse je varene/pecene primo pred vami, vse je to levne a obvykle i dobre. Jednoducha pomucka - tam kde se kupi domorodci, o ktery stanek je zajem, tam muzete klidne jit taky a neprohloupite. :)

Obrázek

Obrázek

I kdyz jsme se pres 2 tydny stravovali casto takhle s domacimi a ochutnli toho hromadu, obeslo se to bez jakychkoliv nasledku, takze - pri dodrzeni "tam kde kupujou domaci to bude OK" fakt bez obav...

Na severu Thajska mi prisla tamejsi kuchyne preci jen vic autenticka i pikantnejsi. Porad nic co by clena zdejsiho fora nejak rozhodilo, ale druhe nejpalivejsi jidlo co jsem v Thajsku jedl bylo v restauraci pro mistni kdesi na brehu Mekongu, U jejich cerveneho kari jsem se pekne zpotil. :) A to nejpalivejsi? Kupodivu, No.1 jsem potkal az na konci naseho putovani, v Aon Nang na Krabi - jihu Thajska ktery je cely obrovskym turistickym Disneylandem. Vse je samozrejme jeden obri cirkus pro bile penezenky na nozickac, ale zalezi jen na vas co s vyberete. Na jedne ulici najdete McDonald stejne tak jako vynikajici autentickou Thajskou restauraci. Jednu takovou jsme si oblibili - "Boat noodle". Rodinny podnik s prijemnou a prekvapive rychlou obsluhou, skvelym jidlem... Pani majitelka se vzdy pta jak palive jidlo chcete, a ja samozrejme velky hrdina "very spicy, please, i like it" :) Takze jsem pak u toho funel, teklo mi z nosu - ale bylo to vyborne :firy:

Obrázek


Vseobecne - Thajsko bylo fajn, po strance jidla - velka spokojenost, byt jsem si neprinesl zadne vzorky "na seminka" - na trzistich nic co by bylo nejak zasadneji odlisne od toho co uz stejne pestuju. Abych dal nespamoval - vic fotek najdete tady, pripadne prispejte vlastnimi zkusenostmi, zajmavostmi, nebo jestli by byl nejaky dotaz - byt jak pisu v uvodu - ciste "bily turista poprve v dane zemi" = nepristoji mi jakkoliv extra mudrovat.

THAJSKO.PEKLO.BIZ by Lucifer. :tiphat:
Naposledy upravil 1 dne Lucifer; celkem upraveno 5x.

Uživatelský avatar
Erben61
Stálý člen
Příspěvky: 2405
Registrován: 12 zář 2014 16:32
Reputace: 5228
Obrázky: 0
Bydliště: Plzeň

Re: Thajsko očima (mírně pokročilého) čiližrouta

Příspěvekod Erben61 » 04 úno 2016 20:41

Super fotky 27601
Erben 61 - 2016
Erben 2017 Open
Erbovo pokročilé chillenství 2018
,, Když Tě nikdo nepochválí musíš si poklepat na rameno sám.´´

miky
Stálý člen
Příspěvky: 189
Registrován: 05 led 2016 01:52
Reputace: 22
Obrázky: 0
Bydliště: Jižní Morava

Re: Thajsko očima (mírně pokročilého) čiližrouta

Příspěvekod miky » 04 úno 2016 21:50

Tak tohle je výborný příspěvek, hezké fotky! Děkuji. :)
Moje první pěstování - Miky 2016 | You love it even it makes you cry.

Uživatelský avatar
xzelix
Nový člen
Příspěvky: 44
Registrován: 11 led 2016 06:02
Reputace: 9
Obrázky: 0
Bydliště: Milevsko

Re: Thajsko očima (mírně pokročilého) čiližrouta

Příspěvekod xzelix » 05 úno 2016 01:09

Krásné fotky i povídání, díky :-)

MartinS
Stálý člen
Příspěvky: 3583
Registrován: 15 čer 2014 19:44
Reputace: 3851
Obrázky: 0

Re: Thajsko očima (mírně pokročilého) čiližrouta

Příspěvekod MartinS » 05 úno 2016 09:15

Skvele fotky, tema ktere me hrozne zajimalo jak asi je to tam s tou palivosti.
Pro nekoho zvykleho tedy asi zadny problem :-)

Uživatelský avatar
n0win0u
Stálý člen
Příspěvky: 91
Registrován: 20 led 2016 16:35
Reputace: 14
Obrázky: 0
Bydliště: Zilina

Re: Thajsko očima (mírně pokročilého) čiližrouta

Příspěvekod n0win0u » 05 úno 2016 09:57

parada :) super fotky

Uživatelský avatar
Vasjis
Stálý člen
Příspěvky: 1333
Registrován: 26 úno 2015 08:21
Reputace: 490
Obrázky: 0
Bydliště: České Budějovice

Re: Thajsko očima (mírně pokročilého) čiližrouta

Příspěvekod Vasjis » 05 úno 2016 10:29

Super report manželka mně do Thajska taky pořád tahá akorát je mi líto peněz :( Mám dva dotazy na kolik vás to vyšlo cca a jeli jste na blint nebo s cestovkou ? Známej si vždy akorát koupí letenku a pak žije z peněz co si vzal sebou jezdí tam na celej prosinec.

Uživatelský avatar
Lucifer
Stálý člen
Příspěvky: 112
Registrován: 24 kvě 2015 11:54
Reputace: 44
Obrázky: 0
Bydliště: Peklo
Kontaktovat uživatele:

Re: Thajsko očima (mírně pokročilého) čiližrouta

Příspěvekod Lucifer » 05 úno 2016 11:21

Jeli jsme s cestovkou Livingstone, protoze okruh pres takove ty Thajske "highligts" kdy sam na vlastni pest by jeden nevedel kdy, kam, co... Skvely pruvodce ktery to vse dobre znal = velmi citelna "pridana hodnota" = preju jemu i cestovce kazdou korunu kterou na nas vydelali. Pokud by slo jen o poflakovani se na jednom miste, neni zadny problem koupit si jen letenku (to je ze vseho nejdrazsi) a na nejakem booking portalu zamluvit hotel - ty sluzby jsou v Thajsku na vysoke urovni, je to "civiliziovana Asie". Fakt bez obav. Nas to vyslo relativne hodne, na osobu kolem 60.000 (+ co jsme tam projedli, extra vstupy a veci mimo "program" atd. = asi 500 - 600 dolaru na osobu na ty 3 tydny, stacilo by i min - slo by se uskromnit ale kdyz tam uz jednou jste...), ale bylo v tom i letecky ze severu na jih, pak z jihu do Bangkoku, spousta vstupu, doprava minibusy vsude mozne atd. atd.

Co se tyce cen ubytovani - my jsme si vyjednali prodlouzeni na Krabi o dalsich 5 dni a nasli si na booking.com hotel Ibis Style - byl asi na 1000 - 1100Kc/den za pokoj pro dva. Cisty, novy, s bazenem, na dobrem klidnem miste - fakt spokojenost. Jde najit dle lokality rozumne ubytovani od cca. 500 - 600Kc na den, plati vzdy ze je to cena za pokoj pro 2 osoby se snidani. Na booking.com, agoda.com atd. je to ubytovani vzdy levnejsi nez kdyby jste jeli na blind a sjednavali az tam na miste. Ty rozdily jsou nekdy dost citelne, klidne o 1/3 nizsi cena pri zabookovani pres internet. Vybirat jde dobre dle recenzi na tripadvisor.com

Platili jsme si sami jidlo (v cene ubytovani je standardne jen snidane), ale to je v Thajsku celkem levne - teda zalezi na tom co si date. Neni problem najit nejaky "steak house" kde date za kus masa 500-700 i vic, ale v normalni thajske restauraci se najite vcetne piti naprosto v pohode do 150-200 Bhatu na osobu, klidne i mene (Bath = cca. 70 haliru), a jeste levnejsi je to na ulici u tech stanecku. Je tam drahe pivo a vubec alkohol, ale celkem levne veskere nealko - a na rozdil od nas neni snaha na tom piti nejak extra vydelavat. Cena plechovky CC,. Sprite a pod. je v restauraci temer stejna jako v normalnim obchudku ( velke dobro jsou 7 Eleven "samošky" - jsou na kazdem rohu a jde levne nakoupit co potrebujete).


Co se tyce palivosti - veskere jidlo tam je vcetne chilli, jinak by to nebylo ono. Asi bych nenasel nic co by bylo "bez" (snad vyjma ryze s mangem a zmrzliny :) ) - ale je to fakt decentni, zadne ultrapeklo. Draha polovicka palive zrovna nemusi, a nemela s thajskym jidlem zadne problemy. (teda az na to kdyz si jednou omylem kousla do papricky ktera byla jen "pro ozdobu" :) ) Netrenovany evropan klidne da 90% toho co se tam vari, a pochutna si. Tech 10% jsou veci ktere musi byt trochu ostrejsi z principu - "cervene kari" nepalive neuvarite. :)


Zpět na „Pokec o chilli“

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 21 hostů