Omáčky z Lidlu

Vaše dojmy z pálivých omáček, bombónu, chipsů... které jsou nejlepší?
Uživatelský avatar
JurassicChilli
Stálý člen
Příspěvky: 907
Registrován: 26 úno 2016 14:23
Reputace: 571
Obrázky: 0

Omáčky z Lidlu

Příspěvekod JurassicChilli » 12 kvě 2016 07:28

Tak som minulý týždeň kúpil v grilovacej akcii v Lidli tieto tri zaujímavé omáčky, ale k ochutnaniu som sa dostal až včera. Vlastne ochutnal som iba dve z nich, pretože druhou z nich som takmer spáchal neplánovanú sebevraždu. :lol:
Omáčky majú pekný, moderný design. Sú balené vo vkusných fľaškách a v regáli zaujmú na prvý pohľad.

Prvú som ochutnal zelenú Jalapeňo Mild & Sour. Podľa názvu je z nich najslabšia a po ochutnaní som musel dať za pravdu, že je to v podstate taká trochu pikantnejšia detská výživa. Omáčka je hodne kyslá a v chuti prevláda vínny ocot, čo ju podľa mňa dosť obmedzuje v používaní len na jedlá kde ocot nebude na závadu. Viem si ju predstaviť napríklad v zeleninovom šaláte. Tam by sa hodila dokonale.

Ako druhú som sa rozhodol ochutnať Bring The Pain. Na fľaške sú síce varovné nápisy "Super Super Hot", "Danger" a výstražné symboly lebky so skríženými hnátmi, no po prečítaní zloženia, ktorému okrem vínneho octu dominuje 20% podiel Jalapeňa som nepredpokladal, že omáčka bude nejako výrazne pálivá. Navyše kúpil som ju v Lidli a ten je svojími výrobkami zameraný na bežných ľudí a nie chilli masochistov, takže mi ani vo sne nenapadlo, aká vražda to bude. Tak som nič netušiac prehltol asi polovicu polievkovej lyžice tejto omáčky a takmer som zkolaboval. Ústa, hrdlo a žalúdok mi zaplavila neskutočná pálivosť. Nechápal som ako je to možné, veď v zložení je napísané len Jalapeňo. Výrobca tam ale musel prisahámbohu okrem toho deklarovaného Jalapeňa primiešať aj čistý kapsaicín, ale do zloženia ho šikovno zamaskoval pod označenie "extrakt korenia", ktorému som nevenoval dostatočnú pozornosť. Takže rozhodne je Bring The Pain verná svojmu názvu a skutočne mi na dlhé hodiny priniesla poriadnu bolesť žalúdka. A to som si už myslel, že som celkom slušne trénovaný na pálivé veci, ale táto omáčka mi dala ešte poriadne "na frak". Na budúce už jedine do jedla. Ochutnávať ju samotnú bolo bláznovstvo.

Po takejto žieravine som už logicky nemal chuť skúšať tretiu Habanero Spicy & Sour omáčku. Má v zložení síce napísané, že obsahuje len 4% habanera, ale po ochutnaní toho predchádzajúceho "tekutého dynamitu" výrobcovi už tak nejak neverím a zrejme aj túto Habanero omáčku "vylepšil" chrstnutím extraktu kapsaicínu štýlom Vlastu Buriana: "Přiměřeně..., přiměřeně...! :lol:

Záverečné zhrnutie: Musím povedať, že ma Lidl prekvapil. Nepredpokladal som, že bude mať v ponuke takéto kopacie, sado-maso omáčky a márne uvažujem kde upotrebím toto palivo do raketoplánov. :veryhot:

30358
30359

Uživatelský avatar
lobo
Stálý člen
Příspěvky: 2149
Registrován: 30 srp 2013 19:52
Reputace: 2101
Obrázky: 0

Re: Omáčky z Lidlu

Příspěvekod lobo » 12 kvě 2016 08:04

Díky ti za vyčerpávající recenzi, a popravdě jsem dsot překvapený. Z toho co píšeš o Bring the pain mám nutkání jí jet koupit a ochutnat, protože já osobně jsem v supermarketu ještě nikdy nekoupil žádnou chilli omáčku která by stála za řeč. Všude do toho serou tuny octa o soli a když je někde napsáno Super Hot tak to většinou pálí jako ostrý kečup.
Jeeště než tam ale pojedu jí koupit, chtěl jsem se tě zeptat jakou nejvíc pálivou papričku jsi už jedl a jak moc jsi odolný. Protože už jsem potkal nespočet lidí co o sobě tvrdili, že milujou ostrý jídlo a že jí fefornky po kilech a když jsem jim dal ochutnat svojí omáčku tak po kávový lžičce vždycky umírali a hasili čím to šlo, přitom mě ppřijdou moje omáčky slabý.

Uživatelský avatar
JurassicChilli
Stálý člen
Příspěvky: 907
Registrován: 26 úno 2016 14:23
Reputace: 571
Obrázky: 0

Re: Omáčky z Lidlu

Příspěvekod JurassicChilli » 12 kvě 2016 08:30

Možno rozptýlená v jedle nebude až tak silná, ale ja som ju koštoval samotnú a môžem povedať, že takú mordu som od supermarketovky nečakal. Chuť bola tiež výrazne octová, ale po nástupe pálivosti som cítil hlavne horkú chuť v hrdle. Takže len samotné Jalapeňo, ktoré uvádzajú v zložení to určite nebolo. Zrejme tam je aj nejaký extrakt z chinensiek, alebo extrakt kapsaicínu. Je pravda, že ja milujem pálivé jedlá ešte iba druhým rokom a nemám možno až tak natrénovanú odolnosť, ale ako som napísal, na supermarketovú omáčku to bola extra sila. Viem, že odhadnúť SHU, je často nesprávne a nepresné, ale v momente jedenia omáčky by som ju tipol na nejakých 200 000 SHU, teda niekde na úroveň pálivosti Scotch Bonnetu, čo je teda zatiaľ najpálivejšia paprička, ktorú som jedol.
Naposledy upravil 1 dne JurassicChilli; celkem upraveno 12x.

Uživatelský avatar
Erben61
Stálý člen
Příspěvky: 2276
Registrován: 12 zář 2014 16:32
Reputace: 4535
Obrázky: 0
Bydliště: Plzeň

Re: Omáčky z Lidlu

Příspěvekod Erben61 » 12 kvě 2016 09:22

Do Lidlu se podívám, díky za tip. Ani já nepatřím k pojídačům milionových potvor, ocením když je za pálivostí cítit i chuť a to při síle zmiňovaného Bonnetu, který má myslím spíše k milionu nepoznám. Vlastně i já jsem vloni ochutnal kousek Bonneta, když mi dal k přezimování kolega Lucifer kytku i pár posledními plody a bylo to pro mě Jalažrouta neskutečný peklo.Ale včera jsem si byl v Plzni na Americký koupit v ve vietnamským supermarketu pantofle. A překvapil mě veliký výběr omáček které tam měli. Taky super disajn, měl jsem nutkání ale nakonec jsem nekoupil. Máte někdo zkušenosti, vím chtělo by to fotky, ale tak obecně??? Měl jsem kdysi nějakou vietnamskou chilli :angry1: omáčku a nebyla špatná, ale spíš hoooodně mild.Těším se na podzim, letos mám pár jedovatých odrůd, včetně zmíněného Bonneta to budou kulinářskomáčkové pokusy :veryhot: :thumbup:

Oprava: vyhledal jsem info a dle Semínek chilli.cz má koření z Bonneta 325 000 SHU tak čerstvý bych opravil na půlmega :firychil:
Erben 61 - 2016
Erben 2017 Open
Erbovo pokročilé chillenství 2018
,, Když Tě nikdo nepochválí musíš si poklepat na rameno sám.´´

Uživatelský avatar
JurassicChilli
Stálý člen
Příspěvky: 907
Registrován: 26 úno 2016 14:23
Reputace: 571
Obrázky: 0

Re: Omáčky z Lidlu

Příspěvekod JurassicChilli » 12 kvě 2016 09:36

Našiel som na internete nejaké info o omáčke Bring The Pain na nemeckom chilli fóre. Nemecky síce nerozumiem, ale po preložení Google Translatorom som z textu vyrozumel, že nemecký kolega, ktorý založil to vlákno bol po tých supermarketových srirachách a tabascách na ktoré bol zvyknutý, tiež veľmi prekvapený po ochutnaní Bring The Pain a že mu ešte po 30 minútach horel jazyk.
Tu je odkaz. Ak rozumiete dobre po nemecky, tak sa dozviete možno niečo viac. Ono ten Google Translator prekladá dosť hrozne.
http://chiliforum.hot-pain.de/threads/l ... uce.28096/

Uživatelský avatar
OMO
Stálý člen
Příspěvky: 2189
Registrován: 03 říj 2012 19:03
Reputace: 2972
Obrázky: 0
Bydliště: Uh. Hradiště
Kontaktovat uživatele:

Re: Omáčky z Lidlu

Příspěvekod OMO » 12 kvě 2016 11:44

Jako nouzovka asi dobrý, ale ty kyselé "octovky" už obcházím velkým obloukem a nekupuju ani v akci za půl ceny. Není nad omáčku s rozumnou dávkou jablečného octa. A ta Bring the Pain budu možná s kapkou extraktu :)
Life Is Too Short for Mild Hot Sauce

Uživatelský avatar
JurassicChilli
Stálý člen
Příspěvky: 907
Registrován: 26 úno 2016 14:23
Reputace: 571
Obrázky: 0

Re: Omáčky z Lidlu

Příspěvekod JurassicChilli » 12 kvě 2016 12:12

To je pravda. Pre skúsených chilli maniakov, ktorí si vyrábajú svoje vlastné omáčky tieto z Lidlu isto nebudú moc zaujímavé. Mňa ešte len čaká premiéra výroby omáčok na konci sezóny, takže zatiaľ som odkázaný na kupovanie komerčne vyrábaných omáčok. S octom to fakt trochu prehnali. Zatiaľ čo v Tabascu mi ocot nevadí, v týchto omáčkach na mňa pôsobil trochu rušivo. Proste kazil chuť. Teraz na obed som si varil dusenú zeleninu s ryžou a rozhodoval som sa, či si tam kvapnem trochu tej Bring The Pain, ale nakoniec som si ju tam nedal z obavy, že by ten ocot výrazne zmenil charakter pokrmu a radšej som si to posypal sušeným chilli.

Uživatelský avatar
franco
Stálý člen
Příspěvky: 255
Registrován: 13 led 2016 14:14
Reputace: 134
Obrázky: 0
Bydliště: Villa Fudemus

Re: Omáčky z Lidlu

Příspěvekod franco » 12 kvě 2016 12:47

Ocot dávajú kvôli zníženiu Ph. Pre istotu ho tam asi dali viac . :-)


Zpět na „Pálivé omáčky a ostatní ohnivé pochutiny“

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 hosti