Zalévání - kytka si dělá srandu

Ptejte se na dotazy ohledně rostlin a plodů
lemroun
Stálý člen
Reputace: 2
Obrázky: 0

Zalévání - kytka si dělá srandu

Příspěvekod lemroun » 18 kvě 2016 08:37

Kluci a holky, kytka si ze mě asi dělá srandu, protože už týden jsem ji nezalil, protože zemina pod svrchní vrstvou byla furt dostatečně vlhká, ale kytky měla stočený, svěšený listy, že by chtěla už zalít. Tak jsem ji zalil a druhej den měla osypaný listy těma bradavicema z přelití (ne nějak moc, ale prostě měla). No a teď to vypadá, že to bude to stejný brzo - kytka se tváří, že usychá, přitom zemina kolem kořenů je furt dost vlhká, ale vsadím se, že když ji zaliju tak se zase osype. Zalíval jsem ji předtím s lignohumátem a normálně hnojil, takže živiny asi problém nebudou... :dunno:
Jo a jedná se o keříček sangria ornamental.

Kendy
Moderátor
Reputace: 759

Re: Zalévání - kytka si dělá srandu

Příspěvekod Kendy » 18 kvě 2016 08:42

Hm.. Divný.. zkusíš fotku nebo dvě?

lemroun
Stálý člen

Příspěvekod lemroun » 18 kvě 2016 08:52

30524
30523
Hm, moc tam nevyniklo, že už zase začíná "usychat", ale osypky jsou vidět.

Kendy
Moderátor

Příspěvekod Kendy » 18 kvě 2016 09:13

Já vidím pěkné kytky :-) Nic špatného.

Možná ten substrát mi přijde takový sušší. Takto na první pohled.

lemroun
Stálý člen

Příspěvekod lemroun » 18 kvě 2016 09:17

No kytka pěkná je, možná trochu chcípáček, protože je zasazená na podzim :D A ten substrát je právě matoucí, protože tady je suchej, ale dva cenťáky pod vrchem, v místech, kde má rostlina kořeny je krásně vlhkej... Jo a napadá mě, jestli to nemůže být třeba tím substrátem? Protože tohle je nějakej výsevní a ten, když zaliju tak se ta voda nahrne jakoby pod něj, většina si hezky pluje na hladině, prostě vznikne z toho taková bublina jakási a vsakuje to strašně dlouho - někdy to dokonce vyteče do podmisky a cucá si to z ní - kdežto loco, který mám v uni zahradnickým, zaliju a hned se to hezky vcucne. :hot:

Kendy
Moderátor

Příspěvekod Kendy » 18 kvě 2016 09:33

Možná ti substrát přeschnul. Potom ztrácí schopnost držet vodu. Vypadá to tak, že zaleješ a skoro všechna voda proteče přes substrát do podmisky. Substrát je i po zalití skoro suchý. Nicméně přeschnutí substrátu je to vratný proces. I přeschnutý substrát se dá "opravit".

Jestli je to tvůj problém, tak by pomohlo zalévat pořád. Zalít, nechat podmisku plnou (což by se normálně nemělo dělat). Počkat pár hodin (třeba přes noc) a pokud si vodu z podmisky substrát vypije, tak zalít znovu. Opakovat tak dlouho, až substrát přestane pít vodu z podmisky. Pak přebytečnou vodu z podmisky vylít a už zalévat běžným způsobem.

JurassicChilli
Stálý člen
Reputace: 583

Příspěvekod JurassicChilli » 18 kvě 2016 09:46

Vidím na kvetináčoch tiene, takže na rastlinku asi hodne svieti slnko. Ona potom trochu zvesí listy. Ak má dobre vlhký substrát na úrovni koreňov, tak nie je nutné robiť paniku a hneď polievať. V noci sa rastlina znovu spamätá. Takže polievať až bude substrát suchý úplne skrz.

lemroun
Stálý člen

Příspěvekod lemroun » 18 kvě 2016 10:32

Možná to bude ten přeschnutý substrát... Ale to, co popisuješ se mi moc absolvovat nechce, aby se mi kytka neosypala úplně :D A ano, mám ji u jižního / jihovýchodního okna, takže je přímo na ráně, ale už je zvyklá, takže tohle by problém být neměl... Každopádně to nechám teda proschnout úplně a uvidím, jak se bude rostlinka chovat

Zpět na „Otázky týkající se rostlin a plodů“