suseni nedozralich papricek
suseni nedozralich papricek
par prispevku nize sem se docet ze papricky muzou zacit plesnivet kdyz nejsou dozrale.je nejaky zpusob jak je ususit tak aby nesplesniveli???nekde sem cetl rozriznout napul ale nevim jestli se tomu da verit.a nebo pouzit susicku jenze ji nemam...
- gandalf
- Stálý člen
- Příspěvky: 2130
- Registrován: 20 srp 2011 19:49
- Reputace: 2442
- Obrázky: 0
- Bydliště: Netolice
- Kontaktovat uživatele:
Re: suseni nedozralich papricek
Musíš je rozříznout na polovinu, nebo na čtvrtiny. Potom nic nehrozí. Sušit lze i v troubě při nižší teplotě pochopitelně.
Re: suseni nedozralich papricek
jak dlouho to cca trva???a jaka teplota je nejlepsi??abych to neprepalil.a zelene papricky pri suseni v troube zcervenaj?
- gandalf
- Stálý člen
- Příspěvky: 2130
- Registrován: 20 srp 2011 19:49
- Reputace: 2442
- Obrázky: 0
- Bydliště: Netolice
- Kontaktovat uživatele:
Re: suseni nedozralich papricek
cca kolem 50°C. Zelené plody, pokud jsou řádně usušené, tak barvu nemění. Běžně se se vyrábějí a prodávají zelené drcené chilli papriky /vločky/. Paprika při sušení nesmí měnit barvu - to by bylo pražení
Re: suseni nedozralich papricek
diky zitra se dotoho pustim
Re: suseni nedozralich papricek
jeste otazecka,kdyz sou jeste zeleny muzu je nechat vklidu nekde v suchu dozrat??nebo zacnou sesichat a zevnitr hnit???
- gandalf
- Stálý člen
- Příspěvky: 2130
- Registrován: 20 srp 2011 19:49
- Reputace: 2442
- Obrázky: 0
- Bydliště: Netolice
- Kontaktovat uživatele:
Re: suseni nedozralich papricek
Pokud je nemůžeš nechat ještě nějaký čas na rostlině, tak je po sklizni nech pár dní a ony začnou červenat. Ale já bych to neřešil, protože pokrm tím chilli stejně asi nebarvíš /jako např. guláš cibulovým základem a červenou paprikou/, ale jen dochucuješ. To by nikdo nepozřel . Potom je /skoro/ jedno, jestli tomu dodáš grády vločkami ze zeleného chilli. Je pravda, že plně vyzrálé chilli má více cukrů, aroma a ostatních látek. Já jsem se letos rozhodl, že to zelený taky takto zpracuji /a rozdám /, nebo udělám zelenou omáčku /a rozdám/.
- Seminka-chilli.cz
- Mr. Chilli Approved
- Příspěvky: 1203
- Registrován: 26 úno 2010 15:42
- Reputace: 45
- Obrázky: 0
- Bydliště: Krakonošovo
- Kontaktovat uživatele:
Re: suseni nedozralich papricek
hunga píše:par prispevku nize sem se docet ze papricky muzou zacit plesnivet kdyz nejsou dozrale.je nejaky zpusob jak je ususit tak aby nesplesniveli???nekde sem cetl rozriznout napul ale nevim jestli se tomu da verit.a nebo pouzit susicku jenze ji nemam...
Jen bych doplnil, že není závislé na stupni dozrání vs plesnivění. Plod papriky může zplesnivět v jakékoliv stupni zralosti, tedy i úplně zralý.
Ad teplota, 50°C v horkovzdušné troubě či sučičce je teplota, která již může způsobit tmavnutí plodů. Nemluvě o ztrátě terpenoidů, vonných látek, které se při vysokých teplotách odpařují. Doporučuji sušit na pomalejší teploty pozvolněji. V sučce na 40°C 9 platíček můžeš mít nasušíno za 12 - 15 hodin, záleží na velikosti dužniny paprik.
Jak přiložit fotografie k příspěvku se dočtete: Osobní foto galerie + Základní práce
Klíčení chilli semínek ; Přesazení chilli rostlin ; Problémy při přesazení chilli paprik z RW
www.seminka-chilli.cz - semena chilli papriček
Kdo je online
Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 5 hostů