suseni nedozralich papricek

Ptejte se na dotazy ohledně rostlin a plodů
hunga
Nový člen
Příspěvky: 6
Registrován: 26 srp 2012 19:43
Reputace: 0
Obrázky: 0

suseni nedozralich papricek

Příspěvekod hunga » 13 říj 2012 18:31

par prispevku nize sem se docet ze papricky muzou zacit plesnivet kdyz nejsou dozrale.je nejaky zpusob jak je ususit tak aby nesplesniveli???nekde sem cetl rozriznout napul ale nevim jestli se tomu da verit.a nebo pouzit susicku jenze ji nemam...

Uživatelský avatar
gandalf
Stálý člen
Příspěvky: 2130
Registrován: 20 srp 2011 19:49
Reputace: 2442
Obrázky: 0
Bydliště: Netolice
Kontaktovat uživatele:

Re: suseni nedozralich papricek

Příspěvekod gandalf » 13 říj 2012 19:29

Musíš je rozříznout na polovinu, nebo na čtvrtiny. Potom nic nehrozí. Sušit lze i v troubě při nižší teplotě pochopitelně.

hunga
Nový člen
Příspěvky: 6
Registrován: 26 srp 2012 19:43
Reputace: 0
Obrázky: 0

Re: suseni nedozralich papricek

Příspěvekod hunga » 13 říj 2012 19:34

jak dlouho to cca trva???a jaka teplota je nejlepsi??abych to neprepalil.a zelene papricky pri suseni v troube zcervenaj?

Uživatelský avatar
gandalf
Stálý člen
Příspěvky: 2130
Registrován: 20 srp 2011 19:49
Reputace: 2442
Obrázky: 0
Bydliště: Netolice
Kontaktovat uživatele:

Re: suseni nedozralich papricek

Příspěvekod gandalf » 13 říj 2012 20:34

cca kolem 50°C. Zelené plody, pokud jsou řádně usušené, tak barvu nemění. Běžně se se vyrábějí a prodávají zelené drcené chilli papriky /vločky/. Paprika při sušení nesmí měnit barvu - to by bylo pražení :-)

hunga
Nový člen
Příspěvky: 6
Registrován: 26 srp 2012 19:43
Reputace: 0
Obrázky: 0

Re: suseni nedozralich papricek

Příspěvekod hunga » 13 říj 2012 20:50

diky zitra se dotoho pustim

hunga
Nový člen
Příspěvky: 6
Registrován: 26 srp 2012 19:43
Reputace: 0
Obrázky: 0

Re: suseni nedozralich papricek

Příspěvekod hunga » 13 říj 2012 21:26

jeste otazecka,kdyz sou jeste zeleny muzu je nechat vklidu nekde v suchu dozrat??nebo zacnou sesichat a zevnitr hnit???

Uživatelský avatar
gandalf
Stálý člen
Příspěvky: 2130
Registrován: 20 srp 2011 19:49
Reputace: 2442
Obrázky: 0
Bydliště: Netolice
Kontaktovat uživatele:

Re: suseni nedozralich papricek

Příspěvekod gandalf » 13 říj 2012 21:47

Pokud je nemůžeš nechat ještě nějaký čas na rostlině, tak je po sklizni nech pár dní a ony začnou červenat. Ale já bych to neřešil, protože pokrm tím chilli stejně asi nebarvíš /jako např. guláš cibulovým základem a červenou paprikou/, ale jen dochucuješ. To by nikdo nepozřel :-). Potom je /skoro/ jedno, jestli tomu dodáš grády vločkami ze zeleného chilli. Je pravda, že plně vyzrálé chilli má více cukrů, aroma a ostatních látek. Já jsem se letos rozhodl, že to zelený taky takto zpracuji /a rozdám :-)/, nebo udělám zelenou omáčku /a rozdám/.

Uživatelský avatar
Seminka-chilli.cz
Mr. Chilli Approved
Příspěvky: 1203
Registrován: 26 úno 2010 15:42
Reputace: 45
Obrázky: 0
Bydliště: Krakonošovo
Kontaktovat uživatele:

Re: suseni nedozralich papricek

Příspěvekod Seminka-chilli.cz » 14 říj 2012 08:42

hunga píše:par prispevku nize sem se docet ze papricky muzou zacit plesnivet kdyz nejsou dozrale.je nejaky zpusob jak je ususit tak aby nesplesniveli???nekde sem cetl rozriznout napul ale nevim jestli se tomu da verit.a nebo pouzit susicku jenze ji nemam...

Jen bych doplnil, že není závislé na stupni dozrání vs plesnivění. Plod papriky může zplesnivět v jakékoliv stupni zralosti, tedy i úplně zralý.

Ad teplota, 50°C v horkovzdušné troubě či sučičce je teplota, která již může způsobit tmavnutí plodů. Nemluvě o ztrátě terpenoidů, vonných látek, které se při vysokých teplotách odpařují. Doporučuji sušit na pomalejší teploty pozvolněji. V sučce na 40°C 9 platíček můžeš mít nasušíno za 12 - 15 hodin, záleží na velikosti dužniny paprik.

:wave:


Zpět na „Otázky týkající se rostlin a plodů“

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 5 hostů