Nutnost dodržovat roční období při indoor setí

Ptejte se vše kolem semen a sazenic
milan2704
Nový člen
Reputace: 0
Obrázky: 0

Re: Nutnost dodržovat roční období při indoor setí

Příspěvekod milan2704 » 03 zář 2016 10:11

Tea Racer píše:Jak to je velké? Proč to chces zasazovat do tak obrovských kvetníků hned?
Tak asi 40 cm.Přišly mě v tydnu ze seminka-chilli. Někdo mě tu radil dát zrovna do 10 litrů.Mě se to zdá moc,tak se ptám.Dík

matoha
Stálý člen
Reputace: 564
Bydliště: košice.pre niekoho je to už predná ázia prípadne ďaleký východ :)

Příspěvekod matoha » 03 zář 2016 10:48

tak keby si to dával vonku do zeme tak máš neobmedzený kvetináč.
ide skôr o to do čoho to chceš sadiť aký substrát použiješ a ako a čím to chceš hnojiť.keď stále granulovaným pod rastlinku tak presádzaj postupne keď tekutým tak to je jedno.ja by som sa nebabral dal by som to do predhnojeného substrátu do finálnej nádoby a cca 10 cm pod rastlinku dal granulované s vyšším obsahom dusíka (preto nižšie lebo predhnojený substrát pár týždňov vydrží) a potom neskôr už len prihnojoval tekutým fosfor plus draslík keby som to už chcel pustiť do kvetu.
a keď už sme pri hnojení celkom sa mi tak zdá že tekuté slepičince sa dajú používať univerzálne celú sezónu (podobne ako chilli fokus)
2019 2018
2017 2016
ak mi niekto chce napísať poprosím radšej klasickú správu lebo čet cez mobil nevidím a cez pc tu skoro nechodím.ď ;)
:rollbaby:

Kendy
Moderátor
Reputace: 759

Příspěvekod Kendy » 03 zář 2016 12:12

Tea Racer píše:Jak to je velké? Proč to chces zasazovat do tak obrovských kvetníků hned?
Pokud má dost místa, tak je IMHO lepší přesadit rovnou do finální nádoby.

Trošku hůř se mu bude kontrolovat zálivka, ale nebude už muset přesazovat. Ať přesazuješ jak chceš pečlivě, tak i při použití lignohumátu stejně dojde ke zpomalení růstu.

Je lepší jít rovnou do velkého, ale v praxi bývá problém s místem. Za oknem prostě 15 litrové květináče mít nemůžu. Jestli jim bude svítit a místo ho netrápí.. Tak proč ne. Já bych čel rovnou do velkých.

milan2704
Nový člen

Příspěvekod milan2704 » 03 zář 2016 12:33

Díky za rady. místa mám dost.Mam ale strach že když to dám rovnou do velkých (15l) tak že to přeliji a tam kde to nebude prokořeněné, že začne subtrát zahnívat.

milan2704
Nový člen

Příspěvekod milan2704 » 03 zář 2016 12:36

p.s. svítit chci sylvania gro-lux 18 w to proto že mam dvě zařivkové telesa s 8 zářivkama doma zdarma.

Kendy
Moderátor

Příspěvekod Kendy » 03 zář 2016 13:28

milan2704 píše:Díky za rady. místa mám dost.Mam ale strach že když to dám rovnou do velkých (15l) tak že to přeliji a tam kde to nebude prokořeněné, že začne subtrát zahnívat.
Ano.. jak jsem napsal. Hůř se ti bude kontrolovat zálivka. Musíš dát pozor a pokud možno nepřelévat. Zalévat spíš méně, než více.

Nebo přesněji. Problém není v tom, že by ti začal hnít substrát. Ale když přeleješ velké množství substrátu, v kterém bude malá rostlina s malými nároky na nároky na vodu, tak to zůstane přelité velmi dlouho. A když bude mít rostlina kořeny velmi dlouho v příliš mokrém substrátu, tak se zvedá riziko nějaké hniloby kořenům nebo něčeho takového nepěkného.

V malé nádobě rostlina tu vodu rychleji spotřebuje. Vysuší sama substrát. Takže i když přeleješ, tak to nemusí být nic kritického.

Pokud půjdeš rovnou do velké, tak tyhle věci budeš muset víc hlídat.

Vlastně obdobná situace je i s hnojením.

Kendy
Moderátor

Příspěvekod Kendy » 03 zář 2016 13:30

milan2704 píše:p.s. svítit chci sylvania gro-lux 18 w to proto že mam dvě zařivkové telesa s 8 zářivkama doma zdarma.
Bylo by dobré sem vždycky napsat charakteristiku toho světla. Výkon v luxech, nebo lumenech, teplotu světla, barevnou věrnost.

milan2704
Nový člen

Příspěvekod milan2704 » 03 zář 2016 15:06

Kendy píše:
milan2704 píše:p.s. svítit chci sylvania gro-lux 18 w to proto že mam dvě zařivkové telesa s 8 zářivkama doma zdarma.
Bylo by dobré sem vždycky napsat charakteristiku toho světla. Výkon v luxech, nebo lumenech, teplotu světla, barevnou věrnost.
Dám to raději do 5 l Znám se,za 1č dnů by to bylo přelité.Raději to pak přesadím.Zářivka Sylvania GRO-LUX T8, 18W, 590m Píší 8500 K

Zpět na „Otázky ohledně setí a sazenic“