Mochyňa peruánska je jednoročná rastlina. Vonku cez zimu zmrzne. Zasadená vo veľkom kvetináči ale dokáže spoľahlivo prezimovať v chladnej miestnosti. Ja mochyne pestujem výlučne v nádobách. U nás v 500 mnm by vo voľnej pôde na záhone nedozreli plody. Čítam, že si z Prostějova. Tam by to možno šlo aj vo voľnej pôde, ale kvôli istejšej úrode by som radšej doporučoval zasadiť mochyne do aspoň 20 litrových kvetináčov. Taktiež počítaj s tým, že mochyňa vypestovaná zo semien ti prvý rok dá len veľmi malú úrodu. Viac sa mi osvedčilo pestovanie zo zakorenených odrezkov z prezimovaných rastlín. Tie dávajú už v prvom roku bohatú úrodu. Mochyňa je obrovská rastlina. Ku koncu sezóny je potreba počítať s výškou 2,5 metra a viac, takže je nutné zabezpečiť kvalitnú oporu a často rastliny vyväzovať, pretože sú veľmi krehké a ľahko sa lámu už pri trochu silnejšom dotyku, alebo vetre.
Plody mochyne majú tú výhodu, že sú extrémne trvanlivé. Ja som mal minulú sezónu tak veľkú úrodu, že sme plody ešte doteraz nestihli všetky zjesť. Ešte ich mám pár hrstí v garáži rozprestrených na papieri a sú vo výbornom zdravotnom stave. Takže sú vynikajúci zdroj čerstvého a prírodného vitamínu C po celú zimu.