Vcera jsem vzal 3 kousky veprove kyty.
Nalozil do soli s korenim provensalskym a trochu cerstveho pepre/soli/uzene papriky.
Dneska koukam. Pustilo to dost vody. Ususil jsem to kuchynskymi uterkami a rikam si, prdim na to. Hodim to rovnou susit jak to je bez dalsiho omyvani po tydnu a znovu zabalovani. Tedy jdu proti proudu a uvidime co z toho bude.
V boxu bude podle venkovnich teplot. Na maso fouka no-stop ventilator. Box ma aktivni odtah ne prilis silny ale bude stacit a pasivni pritah. Predelal jsem grow box na susarnu, jak jsem zminoval jiz jinde.
Sušené maso s chilli
-
- Stálý člen
- Příspěvky: 782
- Registrován: 09 pro 2019 22:24
- Reputace: 2389
- Obrázky: 0
- Bydliště: Stod
Re: Sušené maso s chilli
Druhý pokus sušení mumijáků proběhl v pořádku. Chuțově taky ok, jen soli dám příště míň, ta sůl celkem trčí v celkové chuti. Naložení do soli na 4 dny je poměrně dost. Další bude na řadě vepřové.
Chilli
Pepř
Chilli
Pepř
Naposledy upravil 1 dne vsezved; celkem upraveno 3x.
Každý máme svoji úchylku. Život je otázkou priorit.
Re: Sušené maso s chilli
Vypada to tedy ale paradne.
To precizne nakrajene maso me vzdy pripomene film The Cube.
Ja zkusim take vyuzit "novou susarnu" dokud je venku tak nejak do 15°C. Takze bych rekl ze jeste Duben bude ok porad.
Ono ja jsem se dival krome tohoto tematu na you-tube kde typek treba bucek nalozi do soli a koreni, marinuje tyden.
Pak to cele oplachne a obali uz jen v koreni.
Tj neco co tu Baronek daval jako jeden z prvnich postupu, jestli si dobre pamatuji.
Ja jsem tedy zvedavy jak dopadne to moje. Sul jsem nijak neoklepaval, proste jsem to vymachal v koreni se soli a druhy den povesil.
Je mozne, ze to tedy bude presolene. Ale byly to tluste kusy masa, nemuselo by to vadit. Sul bude hlavne na okraji, nestacila se dostat moc hluboko.
U nejakeho hoveziho nebo bucku bych si asi dal vice zalezet s pripravou. Nicmene i tady si myslim ze to alespon nejak uspesne snad bude.
Mate nekdo zkusenost kdyz koupite Bok s kosti? Da se to nejak slusne sundat aby to slo susit? Nebo je lepsi koupit nekde kde maji bez kosti?
U nas v Tescu vubec bez kosti nevedou, minule jsem se na to ptal.
To precizne nakrajene maso me vzdy pripomene film The Cube.
Ja zkusim take vyuzit "novou susarnu" dokud je venku tak nejak do 15°C. Takze bych rekl ze jeste Duben bude ok porad.
Ono ja jsem se dival krome tohoto tematu na you-tube kde typek treba bucek nalozi do soli a koreni, marinuje tyden.
Pak to cele oplachne a obali uz jen v koreni.
Tj neco co tu Baronek daval jako jeden z prvnich postupu, jestli si dobre pamatuji.
Ja jsem tedy zvedavy jak dopadne to moje. Sul jsem nijak neoklepaval, proste jsem to vymachal v koreni se soli a druhy den povesil.
Je mozne, ze to tedy bude presolene. Ale byly to tluste kusy masa, nemuselo by to vadit. Sul bude hlavne na okraji, nestacila se dostat moc hluboko.
U nejakeho hoveziho nebo bucku bych si asi dal vice zalezet s pripravou. Nicmene i tady si myslim ze to alespon nejak uspesne snad bude.
Mate nekdo zkusenost kdyz koupite Bok s kosti? Da se to nejak slusne sundat aby to slo susit? Nebo je lepsi koupit nekde kde maji bez kosti?
U nas v Tescu vubec bez kosti nevedou, minule jsem se na to ptal.
-
- Stálý člen
- Příspěvky: 782
- Registrován: 09 pro 2019 22:24
- Reputace: 2389
- Obrázky: 0
- Bydliště: Stod
Re: Sušené maso s chilli
S tou solí to je tak, že já mám rád slané véci. K takto slanému by to ale chtělo ještě zakusovat chlebem, nebo jíst pomaličku. Když je to ale taková dobrota.
Každý máme svoji úchylku. Život je otázkou priorit.
Re: Sušené maso s chilli
Vsezved, jestli dobre pocitam, cela procedura u tebe trvala jen 17dnu?
Pokud jsem ja nemarinoval a nevysousel v soli tak dlouho, jak myslis ze to budu muset dlouho nechat? Tri tydny? Nechci na to zbytecne sahat a promackavat to.
Na dosuseni mohu pouzit vysouseci pytliky Mam s nimi perfektni zkusenosti pri dosusovani chilli.
https://www.eobaly.cz/sacek-vysouseci-va-4
Pokud jsem ja nemarinoval a nevysousel v soli tak dlouho, jak myslis ze to budu muset dlouho nechat? Tri tydny? Nechci na to zbytecne sahat a promackavat to.
Na dosuseni mohu pouzit vysouseci pytliky Mam s nimi perfektni zkusenosti pri dosusovani chilli.
https://www.eobaly.cz/sacek-vysouseci-va-4
Re: Sušené maso s chilli
Jinak videl jsem typka co susi ve vinotece, mozna by to nebylo od veci. Nastavit treba 12°C.
Vetrak se stara o vymenu vzduchu.
https://www.mall.cz/vinoteky-vitriny/guzzanti-gz-08s
Da se v tom susit cely rok, stejna teplota. Minimalni vlhkost. Hodne jsem o tom zacal uvazovat. Kdyz vezmu vetsi, na nejake police dam vino, dolu pak treba maso
https://www.mall.cz/vinoteky-vitriny/hyundai-vin-18-dz
Samozrejme ze pri suseni masa to asi vyjde na spotrebe vice nez kdyby si to susene maso od nekoho koupil. Nicmene v kombinaci opravdu i s vyuzitim i jako vinoteky, proc ne?
Ted pres jaro bude super ten Growbox, ale jinak by to pak mohlo byt fajn.
Jeste by se sluselo udat zdroj:
https://www.youtube.com/watch?v=xk_lhYD ... davKuchyni
Vetrak se stara o vymenu vzduchu.
https://www.mall.cz/vinoteky-vitriny/guzzanti-gz-08s
Da se v tom susit cely rok, stejna teplota. Minimalni vlhkost. Hodne jsem o tom zacal uvazovat. Kdyz vezmu vetsi, na nejake police dam vino, dolu pak treba maso
https://www.mall.cz/vinoteky-vitriny/hyundai-vin-18-dz
Samozrejme ze pri suseni masa to asi vyjde na spotrebe vice nez kdyby si to susene maso od nekoho koupil. Nicmene v kombinaci opravdu i s vyuzitim i jako vinoteky, proc ne?
Ted pres jaro bude super ten Growbox, ale jinak by to pak mohlo byt fajn.
Jeste by se sluselo udat zdroj:
https://www.youtube.com/watch?v=xk_lhYD ... davKuchyni
-
- Stálý člen
- Příspěvky: 782
- Registrován: 09 pro 2019 22:24
- Reputace: 2389
- Obrázky: 0
- Bydliště: Stod
Re: Sušené maso s chilli
Vždycky jsem před zmáčknutím na mumiják umyl pečlivě ruce, lze též mačkat v rukavici, nebo třeba přes pytlík. A nebo můžeš úbytek hmotnosti vážit a porovnávat.MartinS píše: ↑03 bře 2021 13:47Vsezved, jestli dobre pocitam, cela procedura u tebe trvala jen 17dnu?
Pokud jsem ja nemarinoval a nevysousel v soli tak dlouho, jak myslis ze to budu muset dlouho nechat? Tri tydny? Nechci na to zbytecne sahat a promackavat to.
Na dosuseni mohu pouzit vysouseci pytliky Mam s nimi perfektni zkusenosti pri dosusovani chilli.
https://www.eobaly.cz/sacek-vysouseci-va-4
Každý máme svoji úchylku. Život je otázkou priorit.
Kdo je online
Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 3 hosti