
POMERANČOVÁ HABANARMELÁDA:
Ingredience na cca 2 malé zavařovací skleničky (pro více marmelády si znásobte množství):
- 2 čerstvá habanera (použil jsem červené, barevně by se možná více hodilo orange/peach) ... při tomto poměru to má velmi decentní, avšak výrazný pal. Pro zkušenější pojídače ohně nebude problém pár papriček přidat, nebo nasadit papričky o vyšších voltech)
- 150ml vody
- 3-5 sladkých pomerančů (na kvalitě nešetřit, kupte nějaké dobré, hlavně plné šťávy. Buď 5 normálních, nebo 3 takové ty "giga")
- 1 klacek skořice
- 250g třtinového cukru
- 1 citrón
- velký panák whiskey
Postup:
1) Z poloviny pomerančů okrájíme kůru škrabkou a trochu nasekáme na cca 0,5-1cm kousky. Ale pozor! Jen tu oranžovou vrstvu, ne tu bílou nahořklou, co je vespod. Z druhé poloviny pomerančů nastrouháme kůru na jemno (opět jen tu oranžovou vrstvu).
2) Šup s tím do hrnce.
3) Ze všeh pomerančů okrájíme nožem kůru a to tak, abychom seřízli i slupku z měsíčků (až na dužinu) - zároveň ale s co nejmenšími ztrátami materiálu. Chce to pečlivost.
4) Nožem vyřízneme měsíčky z přepážek. Dělejte to nad hrncem, ve kterém už máte kůru, ať co nejvíce šťávy skončí v marmeládě a ne na stole. Tohle je asi největší drbačka. Doporučuji co největší pomeranče. Já jsem sehnal jen ty malé a byl to docela poděl.
5) Do hrnce vymačkáme šťávu z jednoho citronu.
6) Ta vyřezaná torza pomerančů a ořezané kůry nejdříve pořádně vymačkáme do hrnce, než je vyhodíme. vyteče z nich ještě kvantum šťávy.
7) Chilli papričky nařežeme na malé kousky. Já osobně jsem odstranil jadřince a semínka. Přeci jen je to marmeláda a ne salát. Je to ale volba každého.
8) Šup s tím do hrnce.
9) Semínka z pomerančů a citrónu nevyhazujeme! Zavážeme je spolu se skořicí (můžete ji nalámat) do plátěného váčku. Semínka obsahují přírodní pektin a zahustí směs. Čili už nepřidáváme žádný želírovací prostředek, recept je čistě přírodní.
10) Šup s váčkem do hrnce.
11) Přidáme vodu a cukr a přivádíme k varu. Po dosažení varu lehce stáhneme oheň, aby to jen bublalo. Ze začátku se to moc nemusí míchat, když to houstne, tak neodcházejte, ať se to nepřipálí. Bude se to vařit cca 40min. Směs bude tmavnout (hnědnout) a houstnout.
12) Až bude konzistence dle vašich požadavků (taková lepivá - pokud chcete želé, tak opravdu musíte přidat pektogel), tak hrnec odstavte, kopněte do toho panáka Whiskey a promíchejte. Nezapomeňte vyndat váček s kořením

PALAČINKY:
Udělejte palačinky dle svého oblíbeného receptu a podávejte s marmeládou




Dobrou chuť!
