Mam za sebou jeden velmi uspesny rok pestovani chilli na balkone a vim jak narocne to je co se zalevani tyce. Bohuzel jsem dalsi rok hodne cestoval a nechaval kvetinace pod stalym prisunem vody z pet kanistru a vetsina urody se tak prepila a odumrela. Pro letosek tedy premyslim o nejakem sofistikovanem systemu, ktery bude zajistovat suche a mokre intervaly v dobe kdy budu pryc.
Zaujaly me 2 systemy .
Tento je drazsi, ale vypada jako ze je to sazka na jistotu:
http://my-garden.cz/hydroponicke-system ... nadrz.html
Otazka je jaka je idelani velikost kvetinacu pro chilli. Nabizeji bud 8,5l nebo 15l, prijde mi ze 15l bude lepsi (Nejlepsi chilli jsem mel z podlouhleho 80l kvetinace ktery pojmul 3 rostliny)
Vzhledem k tomu ze bych rad take pestoval na chalupe venku, tak premyslim o necem jednoduchem, jako tento ventil [1] a pak napojeni na nejaky rozvod hadic nebo rotacni rozprasovac. I kdyz to rozprasovani by asi potrebovalo vetsi tlak vody, takze bych musel nechat zapnute cerpadlo ve studni a tomu bych se radsi vyhnul. Spise bych poridil nejakou velkou nadrz napr [2], napojil na ni ten ventil a pripojil na rozvod hadic. Netusim ale jak udelat ten rozvod, bude zrejme potreba zredukovat zahradni hadici do 6mm rozvodu hadicek.
[1] http://www.conrad.cz/programovatelny-za ... em.k552443
[2] http://www.pouzite-nadrze.cz/IBC
Ma nekdo s timto nejake zkusenosti? Videl jsem jeste nejake dalsi systemy, ale ja potrebuju neco co muzu opustit treba na 10 dni nebo i vic. Hlavne u toho druheho systemu bych uvital nejaky tip na to jak vymyslet vlastni rozvod hadic po zahrade, s tim nemam vubec zadne zkusenosti.
Automaticke zalevani
-
- Stálý člen
- Reputace: 7
- Obrázky: 0
Re: Automaticke zalevani
davaj pozor, v diskusii mas prispevok, ze samospad nema dostatocny tlak, aby ventil pracoval
Ten prvni system je zalozeny na zalevani zespod. Vzlinanim vody. To se mi pro papriky nezda prilis dobre. Radsi bych se tomu vyhnul.
hmm toho jsem se v duchu obaval, ale nemyslel jsem si ze to bude pravda. Urcite musi existovat nejaky ventil co bude fungovat na samospad. Kazdopadne diky za upozorneni.Soaker píše:davaj pozor, v diskusii mas prispevok, ze samospad nema dostatocny tlak, aby ventil pracoval
Hmm to je fakt, to me nedoslo, pritom jsem takhle "utopil" minulou uroduKendy píše:Ten prvni system je zalozeny na zalevani zespod. Vzlinanim vody. To se mi pro papriky nezda prilis dobre. Radsi bych se tomu vyhnul.

- Zrzek
- Stálý člen
- Reputace: 826
- Obrázky: 0
A nebo jednoduše koupit konev a chopit se toho po staru.viktor píše:Jeste si hold musim posedet nejakou chvili u Internetu nez na neco prijdu.

Čau.. Co si mám představit pod pojmem "kvetinace pod stalym prisunem vody z pet kanistru"?
Plastove kanystry, ktere dodavaji vodu samospadem do spodni casti kvetinace (do nejake podmisky) odkud voda vzlina nahoru do hliny. Pro papriky nevhodne reseni. Maximalne pouzitelne jako docasne a nouzove reseni v pripade dovolene.Loony píše:Čau.. Co si mám představit pod pojmem "kvetinace pod stalym prisunem vody z pet kanistru"?
Presne tak, me se to neosvedcilo ani jako nouzove reseni, myslim ze prisun vody ve vedru pres den byl ten nejvestsi zabijak, letos se chci pokusit o system ktery bude zalevat jenom vecer.Kendy píše:Plastove kanystry, ktere dodavaji vodu samospadem do spodni casti kvetinace (do nejake podmisky) odkud voda vzlina nahoru do hliny. Pro papriky nevhodne reseni. Maximalne pouzitelne jako docasne a nouzove reseni v pripade dovolene.Loony píše:Čau.. Co si mám představit pod pojmem "kvetinace pod stalym prisunem vody z pet kanistru"?
Vcera jsem naznal ze nejjednodussi bude porizeni maleho cerpadla pro akvarko a rozvod hadickama, minimalne to stoji za pokus, ktery bude stat max par stovek. Zde je jeden priklad (v anglictine):
http://www.instructables.com/id/Automat ... /?ALLSTEPS