Ahoj, vyznělo to zbytečně "minerálně".
V každé případě...
Zjišťoval jsem a nehodlám skončit dokud nebudu mít jasno ohledně hnojení rostlin, konkrétně jdu po komerčních paprikách, protože o nich je psáno hodně a jsou blízko toho co tu my pěstujeme...
ad mopsik:"A pokud má někdo problém s konzumací hov*n, nechoďte do zeleniny, je to tam samé ho*no

"
Tohle v dnešní době není již pravda. V dnešní době se používá samozřejmě hnojící organický materiál jako fekálky, hnojení ze slepičáků, prasečáků, kravínů ale tento potenciál se vyvážuje minerálními hnojivy.
Toto se dělá protože při růstu rostlin platí zákon minima, ktery říká, že prvku kterého má rostlina nejméně zásadně ovlivňuje rostlinu.
Četl jsem cosi o testech (příště budu dodávat zdroje) mezi organickými a minerálními hnojivy a bohužel jsem se nedočelt mnoho o vlivech minerálních sloučenin na lidský organismus, ale pochopil jsem že organické látky se transformují na minerální a tyto pak putují do rostlin. Pokud dodáme minerální hnojiva - rostlině je to jedno a přijme je stejnou cestou.
Rozdíl je obvykle v poměru jednotlivých prvků (NPK, atd...) pro různé plodiny.
Kvalitativně se produkt samozřejmě měnil v závislosti na množství prvků které jsme rostlině dodali i v závislosti na minerálním nebo organickým hnojení.
Organické hnojení mělo výhody v některých sledovaných hodnotách(vitamíny , a některé přínosné prvky, atd...) nicméně efektivita pěstování se zásadně měnila při použití minerálních hnojiv a to pro jejich prospěch.
V jejich prospěch směřovaly i jiné ze sledovaných hodnot - přesná čísla si nepamatuji, nicméně z testu organické hnojení nevyšlo zrovna nejlépe.
Rád se zabývám otázkou chuti. Všechno je nějakým způsobem individuální a proto empiricky ověřené hodnoty, měřené za účelem zjištění toho čemu říkáme chuť se mohou každému zdát směšné - nicméně je to věc zajímavá.
Podle jakéhosi testu, který měřil cukr a látky které se starají o chuť vyšlo najevo, že minerální hnojiva opět vyhrávají.
Závěrem chci jenom říci, že jsem tvrdý zastánce organického hnojení, protože bůhví co v té továrně do pytlíku nasypají.
Mám zkušenosti že chuť z organického hnojení je jiná a obvykle lepší, tóny chutí jsou intenzivnější atd...
Nicméně jsem chtěl říci, že toto organické hnojení by podle mě mělo probíhat minimálně půl roku před vysazením rostlin.
Aby byl čas hmotu rozložit - a upřímně - kam se tohle hrabe na proleželý kompost. Naprosto odmítám zalévání slepičincem, protože zkušenosti z tohoto jsem měl možnost ověřit několikrát a ten dusík a slepice tam jsou fakt cítit.
Ale upřímně mě samotného překvapují výsledky z minerálním hnojením a pokud zjistím že bio je jenom slovo, pak okamžitě přejdu na stranu minerálního hnojení.
Howgh....
P.S. : Sry že je to tak dlouhé?:-))