LAZAR & MARTA - 2022
- lazar
- Stálý člen
- Reputace: 3285
- Obrázky: 0
Re: LAZAR & MARTA - 2022
Tak sem to to morovo apko aspoň letmo poměřil a podle ní mají led pásky o cca 25% větší svítivost... 

Každé sousto je lepší než to poslední..
> foto 2021 < - > foto 2022 < - > foto 2023 < - > foto 2024 < - > foto 2025 <

Ze stejne vzdalenosti jako ty trubice jo? Mas dokoupeny pluginy pro (LED Full Spec + FL Daylight 6500K ) ?
Pokud ne, tak je to hruby odhad. V appce se da prepinat, jaky zdroj svetla meris. Jako na orientacni PAR je to super.
Nicmene i kdyby byly ty ledky super silne, tak porad je to pasek. A tam by treba 10cm od nej porad melo byt bezpecno.
Zkusil jsem schvalne ted zmerit ty pasky pod kterymi jsem predpestovaval pred lety. Kdyz jsou dva vedle sebe tak z 5cm davaji 300 PAR, z 10cm kolem 180 PAR. Kdyz byly nove, svitily asi o chlup lepe. Nicmene i kdyz bude kytka 2cm od pasku, tak se nic nestane.
Vice nez tech 10cm je ale zase pak slabe.
Mas je silnejsi takze to budes mit posunute treba o 5cm
PAR pro rust, idealka 200 – 400 µmols/m2/sec
Zkus zmerit a napsat v jake vzdalenosti toho dosahujes.
By oko to bude tak 12cm od ledek u tebe. Ale to je pouze hruby odhad.
Je ale vhodne mit ten LED Full Spec plugin v te appce
Pokud ne, tak je to hruby odhad. V appce se da prepinat, jaky zdroj svetla meris. Jako na orientacni PAR je to super.
Nicmene i kdyby byly ty ledky super silne, tak porad je to pasek. A tam by treba 10cm od nej porad melo byt bezpecno.
Zkusil jsem schvalne ted zmerit ty pasky pod kterymi jsem predpestovaval pred lety. Kdyz jsou dva vedle sebe tak z 5cm davaji 300 PAR, z 10cm kolem 180 PAR. Kdyz byly nove, svitily asi o chlup lepe. Nicmene i kdyz bude kytka 2cm od pasku, tak se nic nestane.
Vice nez tech 10cm je ale zase pak slabe.
Mas je silnejsi takze to budes mit posunute treba o 5cm
PAR pro rust, idealka 200 – 400 µmols/m2/sec
Zkus zmerit a napsat v jake vzdalenosti toho dosahujes.
By oko to bude tak 12cm od ledek u tebe. Ale to je pouze hruby odhad.
Je ale vhodne mit ten LED Full Spec plugin v te appce
- lazar
- Stálý člen
- Reputace: 3285
Jo stejná vzdálenost, bez pluginu, jen orientačně, oboje měřeno na LED Full spectRUM. Ta vzdálenost měření je cca 18 cm. Šak to přeměříme za 14 dní 

Každé sousto je lepší než to poslední..

-
- Stálý člen
- Reputace: 2419
Tak jste me nahlodali abych si cvicne pomeril to svoje svetlo se 4 trubicemi. Po vikendu se dostanu do kanclu,tak dam potom vedet pro porovnani.
Každý máme svoji úchylku. Život je otázkou priorit.
Ahoj, koukám na tu aplikaci a asi s ní nejde měřit, když svítím klasickými zářivkami ( ne led) , případně co mám v aplikaci nastavit když svítím plnospektrárními zářivkami Narva Biovital 6500K? (jsou to ještě ty starší poctivé, nyní již nejdou koupit). Malá nevýhoda je, že to pod nimi roste pomaleji, neboť z nich na kytky dopadá i škodlivé UV, ale zas je rovnou můžu v květnu bez jakéhokoliv zvykání dát na slunce a nespálí se.
A když už se bavíte o světlech doporučíte mi prosím, jak daleko bych je měl mít zavěšeny nad rostlinami a jak dlouho za den svítit? Mám 2 tělesa o délce 120 cm, v nich dohromady 4 x 36w zářivky na plochu 0,94 metru čtverečního. Díky za Vaše reakce
.
A když už se bavíte o světlech doporučíte mi prosím, jak daleko bych je měl mít zavěšeny nad rostlinami a jak dlouho za den svítit? Mám 2 tělesa o délce 120 cm, v nich dohromady 4 x 36w zářivky na plochu 0,94 metru čtverečního. Díky za Vaše reakce
Když někdo říká že to nejde, ať nepřekáží tomu, kdo to udělá. 

-
- Stálý člen
- Reputace: 1156
Máte štěstí, že jdu zrovna kolem ...
Zrovna včera jsem to hledal, takže jsem "internetový expert" co všechno ví - takže doufám, že mě skutečný odborník opraví, pokud se pletu.
Paprikám by mělo vyhovovat svícení ideálně 14 - 18 hodin. Délka osvitu by měla odpovídat dodávané hustotě osvitu (PPFD) tak, aby celkové množství (DLI) se pohybovalo v nějakém intervalu. Tady je trochu problém v tom, že co zdroj, tak udává jiný rozsah DLI. Co jsem našel pro papriky, tak se uvádí 15+, 20-30, 12-16, 30-40 .... Z toho bych dovozoval, že cokoliv v rozmezí 15-30 bude OK.
Takže potřebuješ zjistit, kolik to ty Tvoje zářivky pálí v jaké vzdálenosti (PPFD) a přizpůsobit tomu dobu svícení v intervalu ideálně 14-18 tak, aby hodnota DLI byla v požadovaném rozsahu. Přičemž si ještě hlídat, aby se PPFD pohybovalo někde mezi 120-300 μmol/s.m².
Ke zjištění kolik pálí musíš mít buď tabulku od výrobce (už jsem někde viděl), nebo to reálně změřit. Pro výpočet DLI buď použít kalkulátor (na netu hromada), nebo dohledat v tabulce v odkazu 1.
Odkazy
1 - tabulky a minimální DLI dle plodiny https://www.ledtonic.com/blogs/guides/d ... quirements
2 - délky osvitu a min/max hodnoty PPFD https://www.horti-growlight.com/en-gb/t ... s-per-crop
3 - str. 23, DLI a doby osvitu https://lumigrow.com/wp-content/uploads ... rops-1.pdf
Zrovna včera jsem to hledal, takže jsem "internetový expert" co všechno ví - takže doufám, že mě skutečný odborník opraví, pokud se pletu.
Paprikám by mělo vyhovovat svícení ideálně 14 - 18 hodin. Délka osvitu by měla odpovídat dodávané hustotě osvitu (PPFD) tak, aby celkové množství (DLI) se pohybovalo v nějakém intervalu. Tady je trochu problém v tom, že co zdroj, tak udává jiný rozsah DLI. Co jsem našel pro papriky, tak se uvádí 15+, 20-30, 12-16, 30-40 .... Z toho bych dovozoval, že cokoliv v rozmezí 15-30 bude OK.
Takže potřebuješ zjistit, kolik to ty Tvoje zářivky pálí v jaké vzdálenosti (PPFD) a přizpůsobit tomu dobu svícení v intervalu ideálně 14-18 tak, aby hodnota DLI byla v požadovaném rozsahu. Přičemž si ještě hlídat, aby se PPFD pohybovalo někde mezi 120-300 μmol/s.m².
Ke zjištění kolik pálí musíš mít buď tabulku od výrobce (už jsem někde viděl), nebo to reálně změřit. Pro výpočet DLI buď použít kalkulátor (na netu hromada), nebo dohledat v tabulce v odkazu 1.
Odkazy
1 - tabulky a minimální DLI dle plodiny https://www.ledtonic.com/blogs/guides/d ... quirements
2 - délky osvitu a min/max hodnoty PPFD https://www.horti-growlight.com/en-gb/t ... s-per-crop
3 - str. 23, DLI a doby osvitu https://lumigrow.com/wp-content/uploads ... rops-1.pdf
Ta aplikace je zdarma(na predchozi strance je odkaz) , ale na vetsinu svetel pouzivanych pro pestovani je treba plugin. Ty jsou placene zvlast. Ja jsem dokupoval jen ten pro led full spectrum.
Muzes v ni merit i klasicke zarivky, trubice...na co si vzpomenes.
Pak uz staci jen pred predni kameru dat kousek standarniho kancelarskeho papiru a muzes merit.
Papir funguje jako difuzor.
U malych sazenicek se vetsinou udava idealne 200-300 PAR. Na rust pak klidne 300-600.
Naopak pak hodnoty pres 1000 PAR muze zacit kytky palit. Zalezi jak jsou zvykle a co pestujes.
Nebudeme to tady ale Lazarovi nejak zadelavat to tema. Bylo by vhodnejsi pokracovat v tematech k tomu urcenymi.
Muzes v ni merit i klasicke zarivky, trubice...na co si vzpomenes.
Pak uz staci jen pred predni kameru dat kousek standarniho kancelarskeho papiru a muzes merit.
Papir funguje jako difuzor.
U malych sazenicek se vetsinou udava idealne 200-300 PAR. Na rust pak klidne 300-600.
Naopak pak hodnoty pres 1000 PAR muze zacit kytky palit. Zalezi jak jsou zvykle a co pestujes.
Nebudeme to tady ale Lazarovi nejak zadelavat to tema. Bylo by vhodnejsi pokracovat v tematech k tomu urcenymi.
- Quentin_Bull_89
- Stálý člen
- Reputace: 1967
Zdar Lazare, ty ses letos pěkně rozšoupnul, 7 Pot Jonah je prý pěkné zvěrstvo, taky jsem ho pro jistotu letos zasadil.
Budu házet očko, jak ti to pojede.

„Chilli je jako plamen: jakmile neroste, zhasíná.“