nebolo by zlé napísať pár riadkov k tohoročnej sezóne. Pomaly sa nám zjesenieva. Počasie je toho roku nadmieru suché a teplé no momentálne aj dosť daždivé a začína sa ochladzovať. Cez deň už teplota neatakuje tridsiatky. Z papričiek je veľká radosť, nejaká úroda je už pozbieraná, zjedená, nasušená. Toľko nových odrôd mám tento rok...
NuMex Suave Orange - čerstvá je to neskutočne lahodná paprička, len tak na chrum, ku chlebíku; Jalapeno Purple - skvelá zapekaná, chutí viac ako minuloročné Jalapeno Early; Aji Fantasy White - čerstvá je veľmi lahodná, chrumkavá, šťavnatá a aj pal má grády, zapečená chutí menej ako jalapená; Banana Sweet - tak isto veľmi chutná zapekaná.
Z pálivejších som zatiaľ koštol Bahamiant Goat - samostatná chutila, pal bol už dosť extrémny na moju polo plechovú hubu, stŕplo mi podnebie na pár minút, ale užil som si to; Aji Limo Rojo - veľmi chutné pokrájané k raňajkám či k večeri; Habanero Lemon - haba klasika, chuťovo veľmi fajn, pôjde aj na korenie; Erbenova kukačka - tu sa musím pristaviť, už keď som ju sušil, zaujala ma tá neskutočná aróma tak som jednu papričku nakrájal do šalátu, no, nedal som to na raz takže ostalo aj na večeru

Vo vyvýšenom to ide najviac, najväčšie rastliny, trošku im sekunduje Fatalii a Dragons Breathe v záhone. BRMX má prvé finálne sfarbené plody a mrte nezrelých, Haba Lemon ide ako blázon a Red Savina tiež nezahála o Golonkovom Haba ani nehovorím. Jigsaw ako hneval pri sadení sa teraz vynahrádza násadou desiatkov plodov s prvými farbičkami. Radosť v záhone robí TSM yellow či Jolokia Citron a Choco, ale ani Spartania nie sú na tom zle, 7 Pot Apocalypse má tiež slušne naložené.
Nádoby idú viac/menej - menej/viac ako vyvýšený a záhon. JPGS a Lemon Jais sú super, Lemon trochu menej plodov a má o dosť vačší dopyt po vápniku, Naganero F4 začal sfarbovať, Naga vanička ide na etapy, zbieram priebežne aj Dorset aj Morich. Jolokia Salmon má veľa plodov, pár sa už sfarbuje. Fatalii je o kus menšia ako na záhone ale úrodou nezaostáva. ostatok robí tiež radosť.
Zo sladkých a Aji to šlape tiež parádne, padronky sa začínajú sfarbovať, pôjdu na pánvičku do konca týždňa, niečo sa už zapieklo, na Sukari a Tequila Sunrise sa zatiaľ čaká. Hamík a Grilánek ešte len dozrieva. Aji Fantasy White sa konzumuje, neskutočná násada plodov, Lemon Drop zatiaľ iba zreje.
Pár slov k Rocoto, posledné dni (bolo daždivo) sa zase strašne rozrástol a nasadil obr kvety, ktoré ak sa chytia nieviem, neviem či stihnú dozrieť v mojich podmienkach. Rastlinka je ale nádherná. Zimovanie +/-
Moju, vlastne prvú sezónu, robia papričky veľkú radosť nie len mne. Takže momentálne veľká spokojnosť všetkých zúčastnených.
Je to naozaj super. Výjsť si na záhradku a vidieť a + toľkú nádheru v toto krásne ročné obdobie!
Nech sa všetkým darí a Chilli ZDAR!