Zdravím zhruba po týdnu. Včera mi to už nedalo a taky mi pořád vrtalo hlavou, jak jsem na tom se substrátem. Mám několik pytlů loňského ošetřeného substrátu a cca 250 lt nového. Tak jsem si řekl, že nic nezkazím, když vytáhnu nádoby a do každé dám zatím necelou polovinu obsahu starého, nádoby naskladám do sebe a to celé mi ulehčí práci při finálním výsevu a taky mi pomůže odhadnout kolik to spolkne nového. Vyhrnul jsem rukávy a pustil se do toho. Co je na tom však zajímavý, jaký byl rozdíl v jednotlivých pytlích, v tom jak substrát pracoval přes zimu, venku na zahradě. Měl jsem v podstatě dva druhy pytlů, jeden pevnější černý a druhý trochu slabší šedý. Na barvě tedy nezáleží, ale zjistil jsem, že ty slabší se zřejmě při manipulaci a plnění někde nepatrně poškodily a k zemině mohla vlhkost. Byl tedy jakože vlhký ,ale jak se pěkně rozložily zbytky kořínků a po promíchání se i ty vápencové hrudky uplně vytratily, prostě jsem vždycky trochu promíchal a parádní konzistence, jestli se dá tohle slovo použít, když tak tedy struktura. V těch pevných pytlích, které mimochodem přišly na řadu později, mi přišlo, že substrát přezimoval, ale je ve stejném stavu jako na podzim. Zpětně.....s tímhle počítat vysypal, bych to dohromady a promíchal, jenže už mě přemohla lenost, leč možná to ještě udělám.
Proč to píšu, možná se tím někdo poučí, pak že není substrát jako substrát, nejen nový ale i starý a že když se to tedy šikovně, podle selskýho rozumu namíchá, dá se !! Chemické složení až tak člověk neovlivní, ale namíchat si dobrou zeminu i s použitím loňského substrátu je výhodné a v našich silách. Ještě dodám, že než to budu finálně míchat, dodám naspodek trochu granulovaného hnoje a nemůže to mít chybu. Tak mi kluci a holky držte palce, ať si tu neklepu na rameno zbytečně a za měsíc a půl nebrečím jak želva. Věřím, že nikoliv, dělám to opakovaně, ale člověk nikdy neví a zvláště ty ,,nové" substráty dokážou překvapit, mnozí to znáte.... ověřená značka a vloni paráda letos výbuch. Jinak čert aby vzal ty ,,ledový" muže, počasí letos sice vypadá příznivě, že by ani nemuseli P+S+B mrazit, ale spolehni se člověče na věci mezi nebem a zemí. Navíc negativně ovliněný druhem který si říká Homo sapiens. Ještě k těm přípravám a kytkám v pohotovostním režimu. Včera jsem vlastně zrevidoval i počet a stav nádob, tak jsem spočítal i kytky a teď si to srovnávám v hlavě. Mám 5 kýblů 25 lt, 5- 15 lt a cca 25 desítek což při počtu cca 90 kytek nevychází, takže budu něco dávat po dvou a pár kytek půjde do 5-7lt nádob, který mám nějaké ještě k dispozici. Zkusím ještě něco odlovit. No letos opět rekordní sezona,a to mám ještě akvizice ve vrátnici a blízkém okolí, ale to už je jiná píseň.Takže doufám, že jste si početli a ukrátili si tak čekání na ostrý start sezony a chilli zdar.