Komar 2017

Naše pěstitelské snažení v roce 2017
komar
Stálý člen
Reputace: 77
Obrázky: 0

Re: Komar 2017

Příspěvekod komar » 31 led 2017 18:16

Pár dní před sázením jiffů fo květníků jsem provedl výsev druhé poloviny.
Seznam v úvodním postu aktualizován. :angry1:

komar
Stálý člen

Příspěvekod komar » 01 úno 2017 13:47

Zdarec pěstitelé :tiphat:
V posledním týdnu se mi konečně podařilo tady postupně odprezentovat mé snažení od Vánoc.

A teď bych Vás rád požádal o radu nebo názor. Řeším zhruba 3 problémy.

1.)
36239
Světlé skrvrny na listech. Není to na všech rostlinách. A z těch, nakterých se tento problém vyskytuje není na všech listech. Jinak vypadají tyto rostliny z mého pohledu zdravě.

2.)
36240
Několik jedinců, vše TMS má zkroucené, až nezdravé listy. Není to na všech morugách jen cca na polovině ze stejné várky semen, od stejného dodavatele ze stejného termínu výsevu. Nehnojím ničím, jen ligno. Substrát jsem použil Plagron Lighmix.

3.)
36238
Objevila se mi plíseň na spodku květníků, téměř všech. Snažím se nepřelívat a myslím že se mi to daří. Plíseň z vrchu jsem mel jen jednou na dvou květnících. Při zalívání mi květníky neprotekly zatím ani jednou skrz. Květníky cca 0,3l zatím bez drenáže z keramzitu.

Pokud se někdo z Vás s mými problémy setkal, nebo má radu co s tím poraďte prosím. :thanx:

Kendy
Moderátor
Reputace: 759

Příspěvekod Kendy » 01 úno 2017 14:52

Problém č.2

Plagron Ligh mix je předhnojený substrát. Sice píšou, že mírně předhnojený, ale pro tak malé rostliny je to až moc. Mají moc dusíku. Pokud navíc přidáváš lignohumát, který zlepšuje příjem živin přes kořenový systém, tak to asi stačí na to, aby se listy zkroutily. Takhle malé kytky měly být ještě ve výsevním (nepředhnojeném) substrátu.

Moc bych se tím netrápil a nepouštěl se do žádných ukvapených akcí. Možná dávej trošku méně lignohumátu (ale osobně bych ho úplně nevysadil). Ty kytky z toho vyrostou. Současné listy se moc nespraví, možná to budeš mít ještě i na dalších (nových) listech, ale kytka bude mít ještě spoustu krásných listů.

Problém č.3

Zkus ty malé květináče něčím vypodložit, aby zespod lépe větraly. Obecně se mi na plíseň osvědčil slabší roztok heřmánkového čaje místo zálivky. Poměrně dost to plíseň potlačí. Ale je na to spousta jiných metod. Další ti určitě poradí i něco jiného a taky budou mít pravdu.

Problém č.1

Ten jsem si nechal na konec. Chtělo by to detailnější fotku. Ten list vpravo vypadá jako poškozený od vrtalky. Ale na ni se mi zdá brzo. Taky to může být nějaká chloróza (která může být způsobena asi padesáti důvody). Nejsem si jistý. Můžeš poslat detailní fotku těch poškozených listů?

Zrzek
Stálý člen
Reputace: 826

Příspěvekod Zrzek » 01 úno 2017 15:02

Problém č.1
Dle mého to souvisí s přehnojením. Rychlý nárůst hmoty a rostlina nestíhá vytvářet chlorofil. Setkávám se s tím každý rok. Jako problém bych to neviděl a o hnojení ti psal Kendy. Škůdce bych zatím vyloučil.

pan_klobouk
Stálý člen
Reputace: 250
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod pan_klobouk » 01 úno 2017 16:54

mas to pekny :)
pan_klobouk

komar
Stálý člen

Příspěvekod komar » 02 úno 2017 18:45

Kendy, Zrzek :
Chlapi díky za rady.
Připojím ještě pár připomínek :)

2.)
Kytičky jsem dával do Plagronu když měly cca 3 patra vč. děložních lístků. S Lignohumátem to nepřeháním. Stále jsem na půlce koncentrace než udávají na obalu, první dávka byla ještě menší. Nicméně tihle tři jedinci se kroutili už v Jiffy. Původně jsem myslel že jsou geneticky špatní a půjdou, ale zkusím je tedy ještě chvíli nechat.

3.) udělal jsem pokus. Všechnu plíseň jsem podstivě oškrábal a udělal opatření aby měly kytky větší cirkulaci vzduchu. Uvidíme. Zvažuju ještě alternativu přesadit do půllitrových kelímků na pivo a udělat dole podstivou drenáž z keramzitu. Ten by snad plesnivět nemusel. Co vy na to ?

1.) Přikládám další dvě fotky, snažil jsem se snad budou lepší. Bojuju s makrem na foťáku, stále to není ono.
36248
36247

pan_klobouk: Díky :thanx:

Zrzek
Stálý člen
Reputace: 826

Příspěvekod Zrzek » 02 úno 2017 20:16

Keramzit určitě být může, ale potřebuješ mít i na spod kelímku díru na odtok vody.
Nad sporákem nahřej drát (já použil loni i kříž.šroubovák) dej kelímky do sebe a vypal do nic díru. Propálíš jich takhle třeba 10 najednou.

komar
Stálý člen

Příspěvekod komar » 03 úno 2017 08:09

Já řeším ale plíseň na spodní straně květináčků právě u těch otvorů na odtok vody. (viz. foto výše).
Vzhledem k velikosti květináčů jsem na drenáž neměl prostor. Proto mě napadl 0,5l kelímek který je vyšší a třeba by mi dovolil udělat keramzitovou drenáž. Nevím zda to pomůže protože místo kde mám plíseň nebylo nikdy pod vodou.

Na dírky do kelímků od jogurtů apod. používám nad sporákem nahřátý 120 hřebík. To je podle me ideální průměr na tyhle malé objemy.

Zpět na „Co jsme vypěstovali v roce 2017“