Luciferova pidizahrádka 2015 - první pokusy

Naše chilli papričky v roce 2015
Uživatelský avatar
Berry161
Stálý člen
Příspěvky: 308
Registrován: 06 led 2015 00:22
Reputace: 2
Obrázky: 0
Bydliště: zeměkoule

Re: Luciferova pidizahrádka 2015 - první pokusy

Příspěvekod Berry161 » 29 črc 2015 08:54

Jamajka v tehle velikosti ti zaplodí krásně to se neboj a nezraje tak dlouho máš to fakt super

Uživatelský avatar
Lucifer
Stálý člen
Příspěvky: 112
Registrován: 24 kvě 2015 11:54
Reputace: 44
Obrázky: 0
Bydliště: Peklo
Kontaktovat uživatele:

Re: Luciferova pidizahrádka 2015 - první pokusy

Příspěvekod Lucifer » 07 srp 2015 16:58

Dnes stihla Luciferovu pidizahrádku strašlivá pohroma. :(

Kombinace obludných paprik v malých květináčích (jen 7 litrů), hrozného horka, váhy plodů + poryvu větru měla za následek že jedna z paprik začala uvadat, ohýbat se až se převrátila - a domino efektem jak byly zamotané spadlo vše v řadě. Normálně do breku - Scotch bonnet dopadla nejhůř, půlka je zlámaná, tak 40 zelených plodů na ulámaných větvích. Menší ztráty na Habanero red a choco, orvaná jedna thajka která se tam nějak připletla, zůstala z ní jediná větev... V pekelném vedru jsem to dával přes hodinu dokupy, ostřihával, vyvazoval a zachraňoval co se dalo...

Následky pohromy - předčasný sběr a prosba / dotaz co s tím zeleným. Má smysl to nějak / jak zpracovat, nebo vyhodit? Většina těch zelených jsou Scotch bonnet + hrst zelených thajských, nějaké haba...

Obrázek

Obrázek

MartinS
Stálý člen
Příspěvky: 3603
Registrován: 15 čer 2014 19:44
Reputace: 3888
Obrázky: 0

Re: Luciferova pidizahrádka 2015 - první pokusy

Příspěvekod MartinS » 07 srp 2015 17:07

Vetsina zelenych normalne dozraje. Zkus plody nechat tyden na svetle.
Me takto dozralo hodne plodu. Tim jak to uriznes tak proces urychlis. Kazdopadne i zelene muzes dat do omacky, jidla nebo pasty. Na chut to asi ono pokud se jedna o Haba.

Kendy
Moderátor
Příspěvky: 2195
Registrován: 05 kvě 2015 13:46
Reputace: 759
Obrázky: 0

Re: Luciferova pidizahrádka 2015 - první pokusy

Příspěvekod Kendy » 07 srp 2015 17:33

Já vím, že tě postihla pohroma, ale ten talíř s červenou úrodou vypadá super.

A jak psal Martin. Plody po utržení ještě několik dní velmi rychle dozrávají. Nevím, jestli ty zelené stihnou úplně zčervenat, ale zkusit to můžeš.
Naposledy upravil 1 dne Kendy; celkem upraveno 7x.

Uživatelský avatar
Colostomizer
Stálý člen
Příspěvky: 1084
Registrován: 01 bře 2014 14:45
Reputace: 169
Obrázky: 0

Re: Luciferova pidizahrádka 2015 - první pokusy

Příspěvekod Colostomizer » 07 srp 2015 17:37

Tak to je smutný příběh ...

Ale zelené plody rozhodně nevyhazuj. Ty největší zkus nechat dozrát, jak píší kolegové. U těch menších to fungovat nebude, ale normálně z nich udělej omáčku, ideálně v mixu s nějakou ovocnou složkou anebo pyré k dochucování při vaření.


Tady je Colostomizerovo ... 2014 - 2015 - 2016 - 2017


Uživatelský avatar
Lucifer
Stálý člen
Příspěvky: 112
Registrován: 24 kvě 2015 11:54
Reputace: 44
Obrázky: 0
Bydliště: Peklo
Kontaktovat uživatele:

Re: Luciferova pidizahrádka 2015 - první pokusy

Příspěvekod Lucifer » 07 srp 2015 18:11

Diky moc vsem za rady. Zaridim se dle nich, dal jsem zelene na tacek k oknu a uvidim co z nich bude - pak zpracuju do nejake omacky. A aspon jsem vytrestany a pro priste uz vim ze je potreba nejak je vyvazovat a dle potreby i zastrihavat, ne nechat z toho volne vyrust takovou dzungli. Haba red a choco meli kolem metru a pul do vysky, Scotch bonnet zas cca. tolik do sirky (rostla spis "na placato" - do stran)

MartinS
Stálý člen
Příspěvky: 3603
Registrován: 15 čer 2014 19:44
Reputace: 3888
Obrázky: 0

Re: Luciferova pidizahrádka 2015 - první pokusy

Příspěvekod MartinS » 07 srp 2015 19:18

Rozhodne muzes i treba ususit. Nakrajis na platky naprikad, aby ti to neplesnivelo.

Uživatelský avatar
Lucifer
Stálý člen
Příspěvky: 112
Registrován: 24 kvě 2015 11:54
Reputace: 44
Obrázky: 0
Bydliště: Peklo
Kontaktovat uživatele:

Re: Luciferova pidizahrádka 2015 - první pokusy

Příspěvekod Lucifer » 07 srp 2015 21:45

Tak jsem dal aspoň ty červené usušit a ochutnal...

Obrázek

H - Habaňero red - pálí vydatně, chuť nakysle citrusová, aroma jak mýdlo
S - Scotch bonnet - chuť velmi intenzivně sladká. Pálí ještě o něco víc - hlavně rty a dlouho, aroma jak mýdlo s jelenem
T - Thai red - pálí slušně, ale míň než haba. Ale jako u S - pálí hlavně rty. Aroma nijak výrazné
M - noname mutant, nejslabší z nich, ale i tak zahřeje. Výrazná papriková chuť a příjemné aroma


Zpět na „Co jsme vypěstovali v roce 2015“

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 3 hosti