Problémy s listy chilli paprik
Re: Problémy s listy chilli paprik
Ahoj, taky bych potřeboval poradit. Po přesazení do substrátu s perlitem začaly žloutnout a kroutit se listy. Nejvíce to postihlo scarlet lantern a zdá se mi že to začíná i u ostatních. Nevíte prosím čím to může být? Zatím to nehnojím. Jen jim svítím 16/24. Budu moc rád za rady. Omlouvám se za kvalitu ale s mobilem se blbě ostří.

- matoha
- Stálý člen
- Reputace: 564
- Obrázky: 0
- Bydliště: košice.pre niekoho je to už predná ázia prípadne ďaleký východ :)
priveľa polievaš a do veľkej teploty.ventilátor pomôže
No je fakt, že vzduch se tam ani nehne, ale teplota nepřekročí víc jak 25 °C. Myslel jsem, že to není zas tak moc?
Ne není. 25 stupňů by nemělo dělat problémy. Zkus svítit trošku méně. 16 hodin se mi zdá už poměrně hodně. Přejdi na 12-13 a uvidíš, jestli se to zlepší.
Tak jsem ubral na 13hodin a pomalu se to zlepšuje a začínají se zase zelenat. Děkuji za radu.
Není zač.
Je to asi tak. Fotosyntéza má světelnou a temnou fázi. Ve světelné se získává energie, rozkládá voda a uvolňuje kyslík. V temné se zpracovává energie získaná ve světelné a vytváří se molekuly cukrů, které dále slouží buď jako zásobárna a zdroj energie, nebo jako stavební složky pro tvorbu složitějších molekul (polysacharidů, glykosidů aj.).
U každé kytky (každého druhu) je to trošku jinak. Záleží i na koncentraci oxidu uhličitého, teplotě a dalších věcech. Ale když moc prodloužíš světelnou fázi na úkor temné, tak těm kytkám ubližuješ. Hodně zjednodušeně je to tak, že když jim svítíš, tak si "dobíjejí baterky". Když zhasneš, tak cucají energii z baterek, vytváří materiál pro růst a rostou. Fakt hodně zjednodušeně ;-)
Je to asi tak. Fotosyntéza má světelnou a temnou fázi. Ve světelné se získává energie, rozkládá voda a uvolňuje kyslík. V temné se zpracovává energie získaná ve světelné a vytváří se molekuly cukrů, které dále slouží buď jako zásobárna a zdroj energie, nebo jako stavební složky pro tvorbu složitějších molekul (polysacharidů, glykosidů aj.).
U každé kytky (každého druhu) je to trošku jinak. Záleží i na koncentraci oxidu uhličitého, teplotě a dalších věcech. Ale když moc prodloužíš světelnou fázi na úkor temné, tak těm kytkám ubližuješ. Hodně zjednodušeně je to tak, že když jim svítíš, tak si "dobíjejí baterky". Když zhasneš, tak cucají energii z baterek, vytváří materiál pro růst a rostou. Fakt hodně zjednodušeně ;-)
- oskar69
- Stálý člen
- Reputace: 808
Kendy to pěkně shrnul, a navíc substrát mohl být trochu víc nahnojený a prckové sou víc háklivý. Ale na žádnou tragédii to nevypadá
-
- Stálý člen
- Reputace: 35
Len otazocka, predpokladam, ze tie blede flaky budu asi spalene od lampy. Mal som ju raz bokom (svietil som na rajcata) a asi to teplom spalilo list.Moze to byt nieco ine?
Je to moje jedine Jala Purple, tie sfarbene zilky budu asi tiez normalne:)

Je to moje jedine Jala Purple, tie sfarbene zilky budu asi tiez normalne:)