Černání mladých lístků

Choroby rostlin paprik, škůdci, identifikace, likvidace!
Boubas
Nováček
Reputace: 0
Obrázky: 0

Černání mladých lístků

Příspěvekod Boubas » 10 čer 2013 17:10

Poradíte proč mi začínají mladé listy na vrcholu papriky na okrajích černat a po té se jakoby rolovat? Jsou i výrazně světlejší než spodní velké listy. Chilli dělám prvním rokem takže vůbec netušim. Mám je ve skleníku a zatím jsem nepřihnojoval. Jedná se o Morouga scorpion. Vedle nich mám Rocoto a ty jsou úplně v pohodě bez problémů.

Dr.Pedr
Stálý člen
Reputace: 159

Re: Černání mladých lístků

Příspěvekod Dr.Pedr » 10 čer 2013 19:27

Chce to foto...

Boubas
Nováček

Příspěvekod Boubas » 10 čer 2013 22:08

Rád bych sem dál foto ale nějak mi to nejde. Můžu ti to poslat na mail?

-- 10 čer 2013 22:09 --

Rád bych sem dál foto ale nějak mi to nejde. Můžu ti to poslat na mail?

Dr.Pedr
Stálý člen

Příspěvekod Dr.Pedr » 10 čer 2013 23:24

Pošli...na mail nebo odkaz ...

PS: viewtopic.php?f=2&t=637&p=6784&hilit=vk ... otek#p6784" onclick="window.open(this.href);return false;

PS 2 : Tohle počasí je katastrofa..nahrává to plísním,virózám a škůdcům...sluníčka pomálu a ještě před týdnem po ránu pouhých 6 C..prostě rostlinkám ať je máš doma ve skleníku či na záhoně to moc neprospívá.
Když ještě přičtu kupovaný substrát (upatlaný bůhví z čeho ...plný smutnic ,svilušek a červců)..tak dokonáno jest..
Ve tvém případě...řekl bych ,že je to savý škůdce ..mladé lístky ...kraje tmavnou a blednou kytce se vyloženě nedaří...no zadej si do googlu : sviluška ,roztoč ...chemická ochrana.Můj názor :tiphat:

Já mám docela dobré zkušenosti s Mospilanem (savá havěť)...pokud by to byla opravdu sviluška tak by to chtělo něco jedovatějšího třeba OMITE . http://www.konoptikum.cz/articles/2010/06/Svilusky.php" onclick="window.open(this.href);return false;

Boubas
Nováček

Příspěvekod Boubas » 11 čer 2013 07:57

Kouknu na to zatim dík, tady je odkaz na fotky.

http://boubinpstrosi.rajce.idnes.cz/Chilli" onclick="window.open(this.href);return false;

Dr.Pedr
Stálý člen

Příspěvekod Dr.Pedr » 11 čer 2013 10:16

Boubas píše:Kouknu na to zatim dík, tady je odkaz na fotky.

http://boubinpstrosi.rajce.idnes.cz/Chilli" onclick="window.open(this.href);return false;

Hmm tak zatim škudcem si stojim...nejaka forma roztoče(saje)
Co nejdřive to postříkej...začni třeba Mospilanem(aplikace odpo kdy už na kytky nesviti slunce
....a pořadne ze všech stran listu včt stonku..
Naposledy upravil 1 dne Dr.Pedr; celkem upraveno 11x.

Boubas
Nováček

Příspěvekod Boubas » 11 čer 2013 12:07

Jak tak o tom co jsi psal čtu, musím říct že máš asi pravdu. Postřikam to a dám vědět. Dík

-- 11 čer 2013 12:16 --

Jak tak o tom co jsi psal čtu, musím říct že máš asi pravdu. Postřikam to a dám vědět. Dík

do100L
Stálý člen
Reputace: 7

Příspěvekod do100L » 11 čer 2013 12:18

ja by som doplnil, že tie mladé listy sú (okrem menej výrazného sčernania) nezdravej nažltlejfarby aj bez škodcu, rozsah žltnutia je vidno aj na listoch o poschodie nižšie, nedostatok dusíka sa prejavuje od najstarších, fosfor je do tmava, takže draslík alebo aj niečo z mikroprvkov (Mg, Fe, S, ...), resp. nevyvážený príjem, kedy nedostatok jedného prvku obmedzuje ostatné zložky živín, proste to žltnutie nie je prirodzené aj keby tam je roztoč. Samozrejme chlad (pôda pod 10-12) má tiež vplyv na schopnosť rastliny efektívne prijímať živiny, vtedy sa prejavia nedostatky vo vačšej miere ... vplyv Ph/EC, studená voda, ak je koreňový systém dostatočne rozvinutý treba sa pozrieť aj na zálievku a dávkovanie hnojiva ako komplexu ... pretože zrada môže byť aj v predávkovaní niektorého prvku, napr. fosforu, príznaky sú podobné
8-methyl-N-vanillyl-6-nonenamide / Liečivý efekt kapsaicínu se môže prejaviť pri dávkach 400mg - 3xtýždenne. To je množstvo odpovedajúce asi 3-8 papričkám habanera.

Zpět na „Choroby a škůdci chilli paprik“