po dlouhém váhání jsem se nakonec rozhoupal, že si založím taky vlastní vlákno.
Prolog
Něco k mým začátkům - vážněji pěstuji druhým rokem a to v Praze 10 - Vršovicích. Minulý rok byl takový spíše pokusný. Byt máme orietovaný do vnitrobloku a to zejména na severní stranu, takže to byl spíše pokus, jestli vůbec něco sklidím. Navíc bylo málo místa (pouze balkón + indoor).

Tento rok jedu proti jiným sice jen 10 papriček, ale zato jsem jim dopřál trochu toho "luxusu".

Hlavní postavy
2x Habanero - barvu uvidíme, ale očekávám buď Red nebo Yellow. Bohužel jsem semínka neměl dobře označená.
2x Bhut Jolokia
1x Fatalli White
1x Fatalli Yellow
2x Trinidad Scorpion Butch Taylor
1x Rocoto Giant
1x pan "?" - stejně jako u haba, tak i zde jsem podcenil minulý rok přípravu. Pytlíček jsem neměl vůbec označený, takže to bude překvapení

První dějství
Začal jsem 30.1.2015. Některá semínka jsem měl od kamaráda, jiná z plodů a něco kupované.
Papričkám jsem zařídil takový improvizovaný grow-box, ve kterém jsem jim tenhle rok přisvětloval 2x LED žárovkou E27 R12W-280 (studená bílá) z T-LED. Celkem tam holky měly papírově kolem 2100lm. Foto z 28.2.2015.
Foto z 11.3.2015. Jak jsem zmínil v úvodu, tak papričky jsem předpěstovával v substrátu Plagron Light-mix, kupovaný v GrowShopu.cz.
Na konci března jsem přesazoval do 2l květináčů, opět stejný substrát. Foto z 26.3.2015.
V půlce dubna jsem se začal modlit, aby začalo lepší počasí, protože vyhrazené místo papričkám přestávalo stačit. Nakonec jsem je musel rozdělit na dvě stanoviště - část zůstala pod LED a druhá část šla k oknu. Na fotce (přehnojená) Trinidad Scorpion Butch T. z 19.4.2015.
Druhé dějství

Začátkem května jsem nasbíral odvahu a většinu papriček jsem přesadil do finálních květináčů - pokud si pamatuji správně, tak je většina v +/-12l, část jsem pak dal do 5l. Substrát jsem, na zde získané doporučení, kupoval v Malešicích v kompostárně JENA - vzal jsem nakonec balení 250l za 360,- Kč. Substrát jsem smíchal pouze s perlitem a zbytkem Plagronu. První várka přesazena 9.5.2015.
Zde foto z 18.5.2015 - přesazeno již vše. Zleva Habanero, TSBT, pak zlomený pan "?" a Jolokie. Na druhé fotce je v první řadě Rocoto a Fatalii Y. a v zadní řadě zleva pak TSBT, Habanero, Fatalii W. a Jolokie.
7.6.2015 - papričky docela dlouho po přesazení stagnovaly, ale nakonec si daly říct. Na první fotce Habanero a Rocoto - s těmito dvěmi moc nehýbu a kromě rána mají celý den polostín. Nevím proč, ale to Habanero si vůbec nestěžuje a ačkoliv dostává spolu s Rocotem méně sluníčka, tak je po celou dobu nejčilejší a největší. Ostatní jsou vystrčené a mají sluníčko max. tak do 11:00-12:00 podle stanoviště.
Epilog - čili finále z 2.7.2015

Foto z dnešního dne, vezmu to postupně a začneme tím Habanerem, jak je v tom rohu.
Habanero (#1) - dělá mi moc velkou radost, protože má nejméně světla, ale přitom je největší s nejvíce plody.
Rocoto Giant - zatím žádný květ, ani plod. Je pravda, že bylo sázeno později.
Fatalii White - hned ta první vlevo.
Trinidad Scorpion Butch Taylor (#1) - sice s květy, ale plod zatím neudrží.
Bhut Jolokie (#1) - měla být červená, ale vzhledem k barvě plodů začínám mít trochu pochyby. Co myslíte? U poslední fotky si všimněte ve spodní části té zelené papričky - její první a do teď nemá barvu, to nechápu.

Trinidad Scorpion Butch Taylor (#2) - je na tom stejně jak #1, tj. plod zatím neudrží.
Habanero (#2) - když jsem ho měl na okně (4/2015), tak se vytáhlo a zůstalo bohužel už takhle vyšší. Habanero #1 bylo naopak celou dobu poctivě pod LED a je to celkem na něm znát.
Bhut Jolokie (#2) - co z toho bude jsem teda zvědavej, protože každý plod mi připadá trochu jiný a to zejména proti Jolokii #1.

Fatalii Yellow - sázena později kamarádem. Nevím proč, ale poslední dva dny jí docela padají listy. Je ale pravda, že ty patra má hrozně namačkané na sobě, takže to přikládám tomu.
pan Otazník - můj typ je, že je to Habanero, ale uvidíme. Bohužel v dubnu ji srazila na zem omylem dcera, takže jsem myslel, že nepřežije. Zůstaly jen kořeny. Dnes to vypadá, že by ještě něco stihnout mohla.
...a zazvonil zvonec a pohádky je konec. Děkuji za pozornost.
P.S. Uffff, musím se jít vzpružit Lobovou omáčkou