Dnes sklizeny první dozrálí noname mutanti, v plánu bylo udělat z nich nějakou "barbecue style" omajdu. Recept volná improvizace dle jiných, stylem "přiměřeně". ("a co ta piksla?" "ta se vstřebá!")
Recepis:
400g rajčatového pyré
1 velká cibule
10-12ks masitějších středně pálivých papriček
2 stroužky česneku
3 lžičky mleté uzené papriky
2 lžičky mořské soli
1 a 1/2 lžičky nadrceného zeleného pepře
2/3 lžičky mleté skořice
3 - 4 lžíce třtinového cukru
3 lžíce olivového oleje
2 lžíce rýžového octa
Technologický postup:

Cibuli, česnek a chilli nasekáme na jemno a prdneme do kastrólu. Protože jsme pitomci, šaháme při tom na chilli holými rukami, a pak další dva dny nadáváme že nás ty pracky pálí:

(technická: papričky jsou prostě nějací noname mutanti, ale velká spokojenost - tenhle kříženec je neskutečně plodný, papričky jsou pěkně masité, s výraznou paprikovou aroma a příjemnou sladkou chutí. Pálivost odhaduji zhruba někde kolem 100 - 150k SHU - není to vyloženě "ultra", ale pálí dostatečně)
update - kecám, zas tolik SHU neměli, ale bylo to tak akorát.

Přidáme cca. 3 lžíce olivového oleje, a vaříme/pečeme/smažíme dokud cibulka nezesklovatí a nezačne měnit barvu, Při tom zamoříme kuchyň a následně celý byt agresivními splodinami, což obzvlášt libě nese drahá polovička. Kašlajíc a kýchajíc se pokoušíme ty jedy vyvětrat, a přitom se snažíme obsah kastrólu promíchávat aby se nepřipálil.

Když už si myslíme že je byt vytrávený dost, mouchy pochcípaly, pes utekl na balkón a cibule je sklovitě nažloutlá, přidáme rajčatové püré (koupil jsem cosi Globusovité, cena rozumná, made in Italy, zdá se to být vyhovující), sůl, cukr, koření, ocet. Zamícháme a vaříme 20-30 minut. Z obsahu vznikne bublající magma které k radosti všech (obzvlášt drahé polovičky) při decentních explozích prská všude kolem. Sporák, dlaždičky za ním, podlaha před ním...no...co vám budu povídat.

Až se zdá že jsme okolí sporáku ozdobili dostatečně, dáme kastról do dřezu, a vzavše do pracek tyčový mixér začneme zdobit úhlednými červenými fleky i dřez a jeho okolí. Nebudeme přece troškařit. Pokračujeme dokud není to co zbylo v kastrolu dostatečně jemné. Poté už jen stačí ochutnat, nadávat že jsme si spálili držku, a obsahem naplnit sklenice. V mém případě sotva jednu větší a kouset malé = příště aspoň dvojnásobnou várku.

Výsledek splnil očekávání na 101%, příjemná nasládlá zeleninová chuť s uzeným a skořicovým ocáskem, pálivost pro mně tak akorát - nastupuje až po chvíli, nic vyloženě zabijácké ale drahá polovička nemá odvahu ochutnant. Nevím proč, já bych to žral samotné lžičkou.
