Capsicum cardenasii 'CGN 20497'

michalsiegel
Stálý člen
Příspěvky: 75
Registrován: 23 říj 2020 23:25
Reputace: 254
Obrázky: 0

Capsicum cardenasii 'CGN 20497'

Příspěvekod michalsiegel » 25 říj 2020 18:11

Koukal jsem se na fórum a pár divokých druhů je to hezky popsaných. Nicméně pořád jich celá řada chybí. Tak jsem si řekl, že to musím napravit a postupně dodám o těchto zbývajících druzích info :-) Rozhodl jsem se začít s jedním z nejméně pěstovaných druhů, jehož semena se stále shání poměrně obtížně.

Capsicum cardenasii Heiser & Smith je spolu s druhy C. eximium Hunz. a C. eshbaughii Barboza součástí vývojové větve označované jako purple corolla clade. Název této větve odkazuje na fialové zbarvení květů a pochází z dob, kdy se věřilo, že druhy s fialově zbarvenými květy jsou evolučně vyspělejší než ty s bílými květy. Postupem času se zjistilo, že nejpokročilejší jsou 2 vývojové větve s chromozovým číslem n=13, z nichž má fialově zbarvené květy pouze malá část. Zavádějící název vývojové větve však zůstal nezměněný.

VÝSKYT
Samotný druh C. cardenasii roste pouze v Bolívii. Ačkoli se tak jedná o endemitní druh, jak tomu je v případě drtivé většiny druhů rodu Capsicum, osídluje poměrně rozsáhlé oblasti. Ačkoli nepodléhá žádnému stupni ochrany, Khoury et al. navrhují statut EN (ohrožený) https://sci-hub.se/https://onlinelibrar ... /ddi.13008. Často roste v blízkosti nebo dokonce společně s druhem C. eximium. Oba druhy jsou místními obyvateli sbírány a používají se jako koření. Místní nazývají oba druhy termínem ulupica (též ulapuca nebo urupica). Vyhladávány jsou zejména pro pikantnost a kouřové aroma.

POPIS
Samotná rostlina je keř dorůstající výšky až několika metrů. Mladé stonky jsou zelené, rychle však lignifikují a oproti ostatním druhům jsou velmi tenké. Listy jsou vejčité, drobné, jen asi 3-4 cm dlouhé. Květy vyrůstají zpravidla jednotlivě, vzácněji ve dvojici. Koruna je zvonkovitá. Korunní lístky jsou z vnější strany u báze bílé, někdy se žlutými skvrnkami, v oblasti okraje pak více či méně fialové dle intenzity slunečního světla. Z vnitřní strany je koruna u samotného hrdla bílá, středová část je nápadně zelenožlutá se žlutými skvrnami a okraje jsou opět fialové. Celkově mají květy velmi dekorativní charakter. Z kalichu vyrůstá 5 nápadných zubů. Plody jsou drobné, jen asi 3-4 mm v průměru a od apexu směrem ke stopce jsou zploštělé. Obsahují jen 1-3 semena, což je také důvod, proč nejsou příliš v nabídce.

PĚSTOVÁNÍ
C. cardenasii je jeden z nejnáročnějších druhů na pěstování vůbec. K mání jsou dvě linie. První pochází z databáze CGN a nese katalogové označení 20497. Druhá linie pochází z databáze USDA. Linie z databáze USDA je vzácnější a opravdu špatně se shání. Fotky budou příští rok :-) Zde zmíněný popis pěstování se tak vztahuje k linii CGN 20497.

Asi nejnáročnějším obdobím je výsev. Semena rozhodně doporučuji namočit po dobu 24 hodin do roztoku kyseliny giberelové (GA3) v koncentraci 100-200 mg/l. Takto ošetřená semena klíčila okolo 60 dní. Neošetřená semena klíčila 64-97 dní. Semena jsem klíčil ve výsevním substrátu při teplotě okolo 20 °C, je tak otázka, zdali by na ubrousku pod světly nebyly venku dříve. Příští sezónu vyzkouším a poreferuji. Klíčivost jsem měl tak či tak 100%. Ani po vyklíčení však nemáme vyhráno. Rostlina je náchylná na přesazování, po kterém zpravidla shodí listy. Žádná rostlina však následkem přesazení neuhynula a opět obrazila. Zprvu jsem si myslel, že problémem byla změna substrátu, kdy jsem rostliny přesadil z výsevního do nového, namíchaného speciálně pro ně. Ovšem i pozdější přesazování do větší nádoby za použití stejného substrátu vedlo k částečnému opadu listů (a co jsem se kořenového balu prakticky nedotkl).

Samotný substrát jsem namíchal následovně: 3 díly směsi zahradnického substrátu pro pěstování paprik a rajčat (příští rok zkusím nahradit čistou rašelinou kvůli nižšímu pH), 3 díly zahradnického kompostu (pH jsem neměřil), 1 díl perlitu, 1 díl písku (hrubost 2-4 mm) a 1 díl lávové drti pro provzdušnění (použít lze klasické drenážní kamínky, já tu mám mnoho drti z akvárií). V tomto substrátu se rostlinám velmi daří. Důležité je nepěstovat v klasickém zahradním substrátu.

Minimální objem pro pěstování jedné rostliny bych stanovil okolo 6-10 litrů. Nejlepší jsou samozřejmě 20l kbelíky vhodné na pěstování veškerého chilli. V malé nádobě dochází k běžným problémům s tím spojených, jako je nedostatek živin a opad květů bez násady plodů. První rok naroste rostlina do výšky okolo 1 metru.

HNOJIVO, CHEMIE
Divoké druhy nesnáší hnojení syntetickými hnojivy a stejně jako domestikované druhy nemají rády hnojiva na bázi dusíku (domestikované druhy hnojím od samého začátku hnojivem na květ a plod, což je nejlepší, jen se to málo ví). Hnojil jsem tekutým hnojivem FORESTINA pro papriky s Guánem i tekutými slepičinci od stejné značky a rostlinám se dařilo. Jiná hnojiva nepoužívám vůbec, takže jsem je nezkoušel používat ani pro tento druh.

Na podzim mi rostlinu zu důvodu vyšší vlhkosti a chladnějších teplot napadly mšice. Ze zkušenosti jsem si namíchal osvědčený recept dvojnásobné dávky mospilanu a dvojnásobné dávky substralu, vše do jednoho rozprašovače. Toto dávkování rostlinám nijak neublížilo, jsou tak odolné vůči postřikům proti mšicím. Odolnost proti Vermitecu jsem nezkoušel, letos jsem problémy se sviluškou neměl.

70129

To je asi zatím všechno, co mě z letošní zkušenosti napadá. Pokud by měl někdo jakékoli bližší dotazy, tak sem s nimi :-) Fotografie je moje a stejně jako ve všech případech budu přidávat pouze své fotky z pěstovaných rostlin.

Zpět na „Volně žijící druhy chilli papriček“

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 6 hostů