Zastřihování u papriky je nejen zbytečné, ale i nežádoucí. Ono je potřeba si uvědomit, že buněčné dělení má určitou rychlost, které nedá zrychlit ani zpomalit. Takže jestli budeš mít na kytce jeden hlavní stonek úplně oholený nebo hlavní stonek a mrtě bočních větví, všechny pořád porostou stejně rychle. U pěstování rostlin neexistuje nic jako velmi oblíbené "soustředění energie".

Jediný problém je, že čím více biomasy paprika má, tím více potřebuje právě zalévat a hnojit. Takže pokud ten prostor máš a můžeš si dovolit mít velkou kytku, tak ji nechej růst. On panuje takový mylný názor, že boční větve rostlinu vysilují (vysiluje ji pěstitel, když jí nedodá dostatek vody a živin, ne větve) a nic z nich není. Což není vůbec pravda, je na nich hromada paprik.
Co se týče zálivky, ta je snad ještě důležitější, než hnojení. Měla by být pravidelná, rozhodně by substrát neměl vysychat. To, co dělají pěstitelé, že nechají rostliny pravidelně vysychat až do svěšení listů, aby byli papriky krapet pálivější... To je prostě blbost. Proč trápit Habanero, aby bylo pálivější, když si můžu místo toho koupit 7 Pot, nedává to sebemenší smysl samo o sobě. Každopádně to vysychání substrát je až "nebezpečné". Jde o to, že rostliny ze suchého substrátu nedokáží absorbovat vápník a ještě některé další prvky. Deficit vápníku se pak projevuje klasickou suchou hnilobou. Nejedná se ale o nedostatek vápníku v substrátu, nýbrž o nedostatek vápníku v rostlině, která ho ze suchého substrátu neumí vstřebávat. Řekneš si, tak to vezmu Wuxalem nebo Harmonií. Nevezmeš. Vápník v rostlině prakticky vůbec není mobilní. Tzn. v místě, kde dojde k absorpci, tam zůstane. Aby měl postřik vápníkem smysl, musel by se dělat denně. Takže ano, postřik vápníkem spraví listy, protože tam se vápník lokálně absorbuje, ale cokoli, co nově naroste, už ten efekt nepocítí. Tedy hlavně rostoucí plody, které mohou mít úplně s přehledem pořád suchou hnilobu, i když se rostlina stříká vápníkem třeba jednou týdně.
Z hnojiv pak doporučím Hoštické hnojivo s guánem na cukety a okurky, Jihočeské 5v1 nebo Hoštické na papriky (ne tu novinku na chilli, ta má pro papriku neskutečně špatný NPK poměr).