Pomoc s výběrem

Ptejte se na cokoliv, žádná otázka není špatná
maxififa
Nový člen
Reputace: 0
Obrázky: 0

Pomoc s výběrem

Příspěvekod maxififa » 18 dub 2014 11:06

Zdravím všechny nadšené pěstitele! :tiphat:
Nedávno jsem se dostal na setkání pěstitelů chilli v restauraci El Toro a zřejmě jsem se zamiloval do chilli papriček :thumbup: Jsem ale bohužel jen začátečník a proto bych chtěl poprosit vás, zdatné a zkušené pěstitelé, aby jste mi poradili s výběrem papriček. Objednávám z webu seminka-chilli.cz a chtěl jsem především papričky s pálivostí MAX 350 000 SHU , aby také měli svou osobitou chuť a vzhledem k tomu že jsem propásl čas sázení tak i papričky schopné být doma nebo na balkóně (zahradu s fóliovníky mám k dispozici). Co jsem zatím našel:
Border
Habanero Orange
Squash Jamaican Yellow
Devils Tongue Yellow
Peito de Moca
Aji Bubba
Anaheim
Monkey Face Yellow

Jsou tyto odrůdy vhodné? Jak a do čeho je mám nasadit? Kdy a do čeho je mám přesadit? a jak zalévat? :dunno:
Za každou pomoc budu velice vděčný
Díky moc! :thanx:

proki73
Moderátor
Reputace: 36

Re: Pomoc s výběrem

Příspěvekod proki73 » 18 dub 2014 17:40

ahoj tak papričky jdou pěstovat po celý rok když mají teplo a světlo takže pokud je máš kam na zimu schovat tak aby měli to co je třeba tak pozdě není nikdy ale Devils Tongue Yellow a aji bubba bych raději vynechal jsou to vysoké potvory takže nevím jestli bys to někde schoval mě se loni aji dorostli skoro 180cm jinak ostatní bych klidně zasadil pokud máš nějaké slunečné okno kam to schovat :) před zimou a dost velké květináče popřípadě kyble ve kterých pěstovat a na ty menší druhy stačí něco cca 3l kvetníky a pokud je fóliák tak je to supet alespoň ti porostou a na tvou otázku co a jak všechno udělat je vše na tomto foru tak stačí jen číst :) jinak rada do začátku stačí výsevní substrát a kelímky a nezalévat ale kropit rozprašovačem a semínka jen z poloviny zapíchni aby koukali ven :) na klíčení je potřeba vysoká teplota cca 25-28°C ideal ale neměla by kolísat a třeba to nechat zapařit třeba přikrýt sáčkem a substrát vlhký ne mokrý a nenechat vysušit :) tak ať se daří a kdyby něco tak napiš :tiphat:

maxififa
Nový člen

Příspěvekod maxififa » 18 dub 2014 17:45

Díky moc,tahle rada pro mě znamená hodně :respect:
Již jsem objednal a nyní se jen těším až budu moci sklízet a budu pyšný na všechno úsilí které do toho hodlám vynaložit
Mockrát díky a Papričkám zdar! :foods:

proki73
Moderátor
Reputace: 36

Příspěvekod proki73 » 18 dub 2014 20:02

jo a ještě jedna rada než budeš vysévat tak ten substrát dej do misky a prožeň to na 5 min mikrovlnkou a nech to vychladnout zničíš tak všechen nežádoucí bordel :wave:

maxififa
Nový člen

Příspěvekod maxififa » 19 dub 2014 13:26

Ještě bych měl pár otázek, se kterými si fakt nevím rady :-D :
Co je lepší na výsev, rockwool nebo substrát?
Jak zajistit co nejstálejší teplotu při výsevu? Stačí to jen překrýt potravinovou fólií a dát to na okno?
Jak velké mají být ty kelímky?
Díky moc za váš čas! :-)

DarthVikta
Stálý člen
Reputace: 784

Příspěvekod DarthVikta » 19 dub 2014 15:14

Osobně vysévám, jako spousta ostatních, do JIFFY tablet a následně do květníku, který má cca 1 litr (Ø13x9cm). Až jim bude těsný, tak je přesaď do většího, cca desetilitrového. Za současného počasí s teplotou nebude problém a vyleze ti to bez problémů. Nejjednodušší řešení je minipařník s ventilací, který koupíš v každém květinářství. Ať se daří... :)

maxififa
Nový člen

Příspěvekod maxififa » 19 dub 2014 15:52

Děkuju vám všem za tak rychlou odezvu a za vaši ochotu. Přeji vám skvělou úrodu! :tiphat:
Díky a chilli zdar! :thumbup:

IDzOR
Stálý člen
Reputace: 2

Příspěvekod IDzOR » 19 dub 2014 17:36

Rockwool by měl být pro semínka nejsterilnější, pak jiffy, pak substrát. Osobně jsem neměl problém s ničím :) Jsem to ale klikař :D

Zpět na „Začátečnický koutek“