Mám 3cm rostlinky - jak dál?

Ptejte se na cokoliv, žádná otázka není špatná
moscor
Nováček
Reputace: 0
Obrázky: 0

Mám 3cm rostlinky - jak dál?

Příspěvekod moscor » 27 kvě 2012 13:27

Ahoj všichni,
koupil jsem před pár měsíci několik semínek třech druhů chilli papriček, konkrétně Moruga Scorpion, Naga Jolokia a Habanero Red Savina a potřeboval bych poradit: už mám asi 3 cm vysoké rostlinky, mám je v umělém průhledném víčku od spindlu na CD-čka, dospod jsem dal papírové utěrky, navrch posypal substrátem. Semínka pukly a vyklíčily. Ale nevím, kdy je mám přesadit, jestli samostatně, nebo mohou být v truhlíku vedle sebe, jestli i s tím substrátem, kde se narodili, jak často a kdy poprvé hnojit, jak často teď zalévat a jak je to s tím opilováním, jestli je nutné (štětečkem? A co pak s tím pilem na tom štětečku?)
Nikdy jsem ještě nic nepěstoval, tak se moc omlouvám, jestli otravuji, ale nerad bych něco zkazil a tak bych se rád poradil s někým zkušeným. Moc děkuji za odpověď a přeji hezký den :chilli:

PS:můj e-mail je: morugascorpion@seznam.cz

Dr.Pedr
Stálý člen
Reputace: 159

Re: Mám 3cm rostlinky - jak dál?

Příspěvekod Dr.Pedr » 27 kvě 2012 16:14

moscor píše:Ahoj všichni,
koupil jsem před pár měsíci několik semínek třech druhů chilli papriček, konkrétně Moruga Scorpion, Naga Jolokia a Habanero Red Savina a potřeboval bych poradit: už mám asi 3 cm vysoké rostlinky, mám je v umělém průhledném víčku od spindlu na CD-čka, dospod jsem dal papírové utěrky, navrch posypal substrátem. Semínka pukly a vyklíčily. Ale nevím, kdy je mám přesadit, jestli samostatně, nebo mohou být v truhlíku vedle sebe, jestli i s tím substrátem, kde se narodili, jak často a kdy poprvé hnojit, jak často teď zalévat a jak je to s tím opilováním, jestli je nutné (štětečkem? A co pak s tím pilem na tom štětečku?)
Nikdy jsem ještě nic nepěstoval, tak se moc omlouvám, jestli otravuji, ale nerad bych něco zkazil a tak bych se rád poradil s někým zkušeným. Moc děkuji za odpověď a přeji hezký den :chilli:

PS:můj e-mail je: morugascorpion@seznam.cz
Pokud si pořádně projedeš CHILLI FORUM.CZ..tak 100 % najdeš na všechny své otázky odpověď...
No ale rád Ti trochu poradím..pokud máš sazenice cca 3 cm přesaď je do květníku s kvalitní zeminou (stačí zahradnický substrát..já je sázím po dvouch(opora)...hnojivo používám od ,,AGRA CS,, pro rajčata a papriky...co se týče zálivky ...já zalévám spodem 2 x až 3 x týdně (dle počasí) ..odstátou vodou ...a jednou za týden přidávám do vody hnojivo KRISTALON na plod a květ....co se týče opylování - chilli je samosprašné..stačí trocha průvanu nebo s rostlinkou ,,mírně zatřes,,... :tiphat:
Naposledy upravil 1 dne Dr.Pedr; celkem upraveno 28x.

moscor
Nováček
Reputace: 0

Příspěvekod moscor » 29 kvě 2012 00:35

Moc děkuji za odpověď i rady. A nevadí, když jsou v tom květináčku pak dvě vedle sebe v tom, že si navzájem "kradou" z té půdy živiny? A ještě ta zálivka - až je přesadím (i s tou původní zeminou, kde jsou teď?) tak mám zalévat tedy 2-3x týdně? Já je doposud zaléval každý den večer, když jsem viděl, že sluníčko zalezlo a že mají vysušenou zeminu - je to tak správně, nebo mám zalévat ráno a nechat ji naopak proschnout hned od sluníčka? Díky.

Přeji hezký den :chilli:

Dr.Pedr
Stálý člen

Příspěvekod Dr.Pedr » 30 kvě 2012 17:53

moscor píše:Moc děkuji za odpověď i rady. A nevadí, když jsou v tom květináčku pak dvě vedle sebe v tom, že si navzájem "kradou" z té půdy živiny? A ještě ta zálivka - až je přesadím (i s tou původní zeminou, kde jsou teď?) tak mám zalévat tedy 2-3x týdně? Já je doposud zaléval každý den večer, když jsem viděl, že sluníčko zalezlo a že mají vysušenou zeminu - je to tak správně, nebo mám zalévat ráno a nechat ji naopak proschnout hned od sluníčka? Díky.

Pokud budeš mít obě rostlinky v květníku tak to chce min.5 l obsah(já mám 8 -10 l květníky) - jednou týdně přidej do zálivky kristalon a jednou za měsíc přihrábni trochu rohoviny (zakoupíš třeba v OBI) - a nemusíš mít strach o živiny.
Se zálivkou to nepřeháněj, aby ti nehnili kořínky - 3 x týdně bohatě stačí.Mám dobrou zkušenost s vlažnou vodou a zálivkou ze spoda..Co se týče jesli zalévat ráno či večer dávám přednost brzy ráno (voda je odstátá z večera a kytky nejsou rozhicovaný od celodenního sluníčka ). :tiphat:

Seminka-chilli.cz
Mr. Chilli Approved
Reputace: 45
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Seminka-chilli.cz » 31 kvě 2012 12:53

Dr.Pedr píše:
moscor píše:Moc děkuji za odpověď i rady. A nevadí, když jsou v tom květináčku pak dvě vedle sebe v tom, že si navzájem "kradou" z té půdy živiny? A ještě ta zálivka - až je přesadím (i s tou původní zeminou, kde jsou teď?) tak mám zalévat tedy 2-3x týdně? Já je doposud zaléval každý den večer, když jsem viděl, že sluníčko zalezlo a že mají vysušenou zeminu - je to tak správně, nebo mám zalévat ráno a nechat ji naopak proschnout hned od sluníčka? Díky.

Pokud budeš mít obě rostlinky v květníku tak to chce min.5 l obsah(já mám 8 -10 l květníky) - jednou týdně přidej do zálivky kristalon a jednou za měsíc přihrábni trochu rohoviny (zakoupíš třeba v OBI) - a nemusíš mít strach o živiny.
Se zálivkou to nepřeháněj, aby ti nehnili kořínky - 3 x týdně bohatě stačí.Mám dobrou zkušenost s vlažnou vodou a zálivkou ze spoda..Co se týče jesli zalévat ráno či večer dávám přednost brzy ráno (voda je odstátá z večera a kytky nejsou rozhicovaný od celodenního sluníčka ). :tiphat:
Pokud chcete chilli papričky konzumovat nedoporučují v žándém případě hnojit Kristalonem (minerálním syntetickým hnojivem). Lepší je použít Vermesfluid (přírodní hnojivo z žížalýho trusu), hoštické slepičince, různé granuláty s rohovinou. Když už budete přihnojovat, fosfáty a dusičnany můžete do sebe dostávat z přirodních hnojiv místo z těch chemických.

Dr.Pedr
Stálý člen

Příspěvekod Dr.Pedr » 31 kvě 2012 17:14

mopslik píše:
Dr.Pedr píše:

Pokud chcete chilli papričky konzumovat nedoporučují v žándém případě hnojit Kristalonem (minerálním syntetickým hnojivem). Lepší je použít Vermesfluid (přírodní hnojivo z žížalýho trusu), hoštické slepičince, různé granuláty s rohovinou. Když už budete přihnojovat, fosfáty a dusičnany můžete do sebe dostávat z přirodních hnojiv místo z těch chemických.
Kristalonem hnojím POUZE do prvních květů.(počáteční fáze růstu rostlinky)...potom používám rohovinu...nevidím v tom nějaký problém...je to sice UMĚLÉ hnojivo na druhou stranu TZV ČISTÉ...ale to je na dlouhou debatu...dávka a interval je spíše ,,DOHNOJENÍM,, než nějaký extrém v přehnojování ...a včasné ukončení na samotný plod mnoho vlivu (podle mého názoru) nemá..

Seminka-chilli.cz
Mr. Chilli Approved
Reputace: 45
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Seminka-chilli.cz » 31 kvě 2012 20:49

Dr.Pedr píše:Kristalonem hnojím POUZE do prvních květů.(počáteční fáze růstu rostlinky)...potom používám rohovinu...nevidím v tom nějaký problém...je to sice UMĚLÉ hnojivo na druhou stranu TZV ČISTÉ...ale to je na dlouhou debatu...dávka a interval je spíše ,,DOHNOJENÍM,, než nějaký extrém v přehnojování ...a včasné ukončení na samotný plod mnoho vlivu (podle mého názoru) nemá..
V žádném případě se nesnažím popírat Tvé metody a tvrdit, že jsou jakkoliv špatné. Každý děláme co umíme a s čím máme tu nejlepší zkušenost. Všichni se můžeme svobodně rozhodnout čím budeme dopovat naše papričky.

Můj názor je úplně jednoduchý. Když už obětuji stovky hodin snažení vypěstovat pár plodů chilli paprik, mohu jim dopřát to co nám matka příroda nadělila tedy organická hnojiva, které rostliny dokážou lépe zpracovávat a dostanou je v té nepřirozenější formě - plantella - výluh z řas, vermesfluid - extrakt z žížalýho trusu, mykorhizní houby, nebo jednoduše udělat výluh z kopřiv s dalšími bylinkami, který bude mít podobný efekt jako onen zmiňovaný Kristalon, který zanáší substrát (zasoluje) - paprika není schopna pojmout všechny látky. Ničí život prospěšných bakterií v substrátu atd.

Všichni nadáváme na rajčata ze španělškých skleníků dopovaných fosfátovými a dusikatými hnojivy, ale lidé se nedokážou pozastavit nad tím, že dělají to samé a ještě ke všemu na vlastních zahrádkách.

Zpět na „Začátečnický koutek“