Uvadání rostlin paprik na slunci
Uvadání rostlin paprik na slunci
Zdravim zkusenne pestitele.. Mohl bych poprosit o radu. Pravdepodobne to bude moje neznalost, ale radsi se zeptam, nez abych prisel o prvni urodu, takze:
Mam terasu na JZ stranu. Ze seminek se mi vyklubalo 33 ruznych druhu papricek (Orange Habanero, Etna, Lemon Drop, Bulgarian Carrot, Chinese Chilli Pot,..). Se zavlazovanim se to snazim moc neprehanet, rostlinky jsou v miniparenisti za oknem. Pres den pareniste odklapim kvuli vzduchu a ochranou pred vysokou vlhkosti (plisne). Vse vypada ok. Ted je ale krasne, tak jsem chtel dat vsechny ven na slunce - tam ovsem temer okamzite (5 minut) vsechny uvadnou, listy se stoci do sebe a mensi rostliny lehnou na pudu. Po navratu dovnitr se vsechny behem par hodin daji dokupy. Delam neco spatne? Nesmi byt rostliny vubec na primem slunci? Pokud je to tak - nejaka rada jak tohle vyresit na terase, kde neni mozne stavet foliovnik, ale nechci mit vse za oknem?
Predem dekuji za rady a zaroven male pardon pokud je to hloupa chyba..
Mam terasu na JZ stranu. Ze seminek se mi vyklubalo 33 ruznych druhu papricek (Orange Habanero, Etna, Lemon Drop, Bulgarian Carrot, Chinese Chilli Pot,..). Se zavlazovanim se to snazim moc neprehanet, rostlinky jsou v miniparenisti za oknem. Pres den pareniste odklapim kvuli vzduchu a ochranou pred vysokou vlhkosti (plisne). Vse vypada ok. Ted je ale krasne, tak jsem chtel dat vsechny ven na slunce - tam ovsem temer okamzite (5 minut) vsechny uvadnou, listy se stoci do sebe a mensi rostliny lehnou na pudu. Po navratu dovnitr se vsechny behem par hodin daji dokupy. Delam neco spatne? Nesmi byt rostliny vubec na primem slunci? Pokud je to tak - nejaka rada jak tohle vyresit na terase, kde neni mozne stavet foliovnik, ale nechci mit vse za oknem?
Predem dekuji za rady a zaroven male pardon pokud je to hloupa chyba..
- Seminka-chilli.cz
- Mr. Chilli Approved
- Reputace: 45
- Obrázky: 0
- Kontaktovat uživatele:
Re: Uvadání rostlin paprik na slunci
Problémy při přesazování paprik - uvadání vlivem slunečních paprsků
Největším problémem při přesazování chilli papriček je adaptování se novému neznámému prostředí. Největším nepřítelem je v tuto dobu slunce. I když přesazujete z rána, večera, nebo dokonce kdy je pod mrakem, vysvitlé slunko skrze fólií, polykrbonát či sklo (s UV filtrem) způsobí rostlině nevratné poškození. Ve většině případech má paprika svěšené spodní listy, nebo leží celá. V některých případech se objeví zbělání (spálení) zeleného pletiva (celých listů), které vede k trvalému poškození a opadu listů.
Jak minimalizovat šok při přesazování:
Největším problémem při přesazování chilli papriček je adaptování se novému neznámému prostředí. Největším nepřítelem je v tuto dobu slunce. I když přesazujete z rána, večera, nebo dokonce kdy je pod mrakem, vysvitlé slunko skrze fólií, polykrbonát či sklo (s UV filtrem) způsobí rostlině nevratné poškození. Ve většině případech má paprika svěšené spodní listy, nebo leží celá. V některých případech se objeví zbělání (spálení) zeleného pletiva (celých listů), které vede k trvalému poškození a opadu listů.
Jak minimalizovat šok při přesazování:
- Zatemňovacími fóliemi, nebo obyčejnou netkanou textílií, kterou zakryjete celou vnitří (venkovní) plochu skleníku - folníku
- Krátkodobé přendávání předpěstovaných rostlin na přímý sluneční svit
- Důkladnou zálivkou
- Vyšší relativní vlhkostí
Jak přiložit fotografie k příspěvku se dočtete: Osobní foto galerie + Základní práce
Klíčení chilli semínek ; Přesazení chilli rostlin ; Problémy při přesazení chilli paprik z RW
www.seminka-chilli.cz - semena chilli papriček
Diky za odpoved. Tohle jsem samozrejme cetl, nez jsem se zeptal, ale ja jsem nepresazoval, tudiz me nenapadlo spojovat tohle uvadani s vyse popsanym. Naopak jsem se snazil splnit:
Krátkodobé přendávání předpěstovaných rostlin na přímý sluneční svit..
Ale jak jsem psal - prave pri tomto kratkodobem prendani rostlinek na slunce okamzite uvadnou.
Ale jak jsem psal - prave pri tomto kratkodobem prendani rostlinek na slunce okamzite uvadnou.
- Seminka-chilli.cz
- Mr. Chilli Approved
- Reputace: 45
- Obrázky: 0
- Kontaktovat uživatele:
Stačí si odmyslet slovo "přesazování" a je to úplně stejný problém. Rostliny nejsou zvyklé na přímé slunce. Dej na ně netkanou textílii s UV filtrem a během pár dní na slunci se srovnaj. Potom můžeš pomalu odstraňovat i fólií.K4N3C píše:Diky za odpoved. Tohle jsem samozrejme cetl, nez jsem se zeptal, ale ja jsem nepresazoval, tudiz me nenapadlo spojovat tohle uvadani s vyse popsanym. Naopak jsem se snazil splnit:
Jak přiložit fotografie k příspěvku se dočtete: Osobní foto galerie + Základní práce
Klíčení chilli semínek ; Přesazení chilli rostlin ; Problémy při přesazení chilli paprik z RW
www.seminka-chilli.cz - semena chilli papriček