Listy mají nezdravou barvu

Ptejte se na cokoliv, žádná otázka není špatná
Kendy
Moderátor
Reputace: 759
Obrázky: 0

Re: Listy mají nezdravou barvu

Příspěvekod Kendy » 29 čer 2016 09:25

kucis píše:Co se týče Bhut Jolokii, prostě jsem měl možnost za pár šupů mít semínka, tak jsem je prostě nabral. To, že jsem to přelil už vím. Potřebuju spíš poradit, jak teď pokračovat. Substrát je s hnojivem na 6 týdnů, takže nehnojit, to je jasné. Co se týče podlevání, teď podlévám jen v případě, že je hlína proschlá... Jak s tím slunkem? Nechat je spíš víc na slunku nebo méně?
Se ti tady vykecávají lidi a slušnou radu nedostaneš :-)

1) Jak velké jsou ty květináče? Připadá mi to tak litr, možná dva. To je málo. Čím větši květináč tím lepší. Rostlina bude mít větší kořenový systém a bude tolerantnější k chybá.

Jestli máš možnost. Sežeň si nějaké kyblíky tak 10l (do těch musíš dole navrtat odvodňovací otvory), nebo podobně velké kvtětináče. Klidně můžeš dát i do většího. Ty květináče budou stát nějaký peníz.

Přesaď do forestiny, nebo něčeho podobného vhodného pro rajčata a papriky. Můžeš přidat tak 1/4-1/3 perlitu. Substrát pak lépe drží vodu. Někdo místo perlitu používá kokosovou drť. Ale nevím, kolik se jí dává.

2) Hnojivo v substrátu vydrží tak 5 týdnů. Nemá cenu hnojit. Můžeš přidávat Lignohumát do zálivky. To není hnojivo ale kytce pomůže vybudovat kořenový systém

3) Nepřeháněj se zálivkou. Zalij shora, pořádně a pak počkej a substrát vyschne. Svěšené listy navečer neznamená, že je v substrátu málo vody, ale jenom to, že přes den kytka vydala víc vody, než jí kořeny stihly dodat. Kontroluj kytky radší ráno, než večer. Na zalévání shora/zdola tady má někdo i jiný názor, ale já zalévám shora.

lobo
Stálý člen
Reputace: 2160

Příspěvekod lobo » 29 čer 2016 09:28

Kendy myslím že jsi akorát rozvinul to co jsem psal já, že chápu rozdíli mezi nároky jednotlivých odrůd.

To pořád ale neni omluva toho, že někdo přelije i rajče. Už chápeš jak jsem to myslel ? To je fuk, nechtěl jsem nikoho naštvat nebo urazit.

Jak říkám nechme to být

Kendy
Moderátor

Příspěvekod Kendy » 29 čer 2016 09:31

lobo píše:Kendy myslím že jsi akorát rozvinul to co jsem psal já, že chápu rozdíli mezi nároky jednotlivých odrůd.

To pořád ale neni omluva toho, že někdo přelije i rajče. Už chápeš jak jsem to myslel ? To je fuk, nechtěl jsem nikoho naštvat nebo urazit.
Jak říkám nechme to být
Chápu, že se dají udělat takové chyby, které odvaří jak Jolokii, tak Jala. Ale ptal ses, proč někteří lidi radí začátečníkům začít s něčím jednoduchým, jako jsou třeba ta jala. Tak jsem ti to napsal.

Nezpochybňuju, že když má někdo dar přelít i rajče, tak je asi jedno s čím začne.

kucis
Nový člen
Reputace: 2

Příspěvekod kucis » 29 čer 2016 11:20

Děkuji za všechny rady, teďka to všecho vstřebat a napravit, co jsem napáchal a při nejhorším, když mi kytky pochcípají, tak budu vědět co a jak další rok...

Kendy
Moderátor

Příspěvekod Kendy » 29 čer 2016 11:34

kucis píše:Děkuji za všechny rady, teďka to všecho vstřebat a napravit, co jsem napáchal a při nejhorším, když mi kytky pochcípají, tak budu vědět co a jak další rok...
Rád čtu, že to nevzdáváš.

Když je přesadíš, nebudeš přelévat a nebudeš moc blbnout s hnojivem, tak ti porostou. Trošku může být problém s časem. Kdytky jsou docela malé, v nepříliš dobré kondici a ta doba zrání jolokie je fakt dlouhá.

I po přesazení bude chvíli trvat, než se jim rozroste kořenový systém a seberou se. I v tom dobrém případě to skončí tak, že na konci sezóny ti jakž-takž uzraje jenom pár plodů.

Ale můžeš kytky přestěhovat domů do tepla, nebo je zkusit přezimovat v chladu. Asi ti nepřežijí všechny, ale něco nejspíš ano. A příští rok pak budou mít slušný náskok.

Hodně štěstí.

kucis
Nový člen
Reputace: 2

Příspěvekod kucis » 29 čer 2016 11:44

To Kendy:
Právě, že jsem přesazoval teď nedávno, otázka jestli má smysl je teď dávat do ještě větsích květináčů nebo kyblů, když si sotva zvykly na novou půdu. Už mi došlo, že méně vody je vlastně více a hnojivo budu řešit až tak za měsíc, pak je zkusím dát třeba zase dovnitř, kdyby bylo venku mokro a chladno... Popř. zkusím to přezimování :-)

lobo
Stálý člen
Reputace: 2160

Příspěvekod lobo » 29 čer 2016 11:49

Jinak abych se vyjádřil k tomu tvému problému :

Kytky jsou sice přelité ale žádná katastrofa to neni, mnohdy jsou tu vidět horší díla od zkušenějších pěstitelů.

Veliksotně sice nejsou zrovna ideální ale úplně marný taky nejsou a když už jim nezpůsobíš žádnej další přešlap tak si myslím, že něco určitě sklidíš tak jak říká Kendy až bude prostě moc zima to může být už v Říjnu nebo ale taky až v Listopadu to nikdo neví, tak pokud budeš mít v tu dobu už papričky tak kytky schováš domu a je to.

Jinak ale problém může nastat v tom parapetu ten opravdu pro tuto odrůdu není ideální jelikož je to odrůda XXL co do vzrůstu je to takovej kompaktní keř cca 100X80 cm ale může být klidně i více.

Nemáš k dispozici balkon nebo lodžii ??

Kendy
Moderátor

Příspěvekod Kendy » 29 čer 2016 11:56

kucis píše:To Kendy:
Právě, že jsem přesazoval teď nedávno, otázka jestli má smysl je teď dávat do ještě větsích květináčů nebo kyblů, když si sotva zvykly na novou půdu. Už mi došlo, že méně vody je vlastně více a hnojivo budu řešit až tak za měsíc, pak je zkusím dát třeba zase dovnitř, kdyby bylo venku mokro a chladno... Popř. zkusím to přezimování :-)
Každé přesazení, i když si budeš počínat sebeopatrněji, je pro kytku šok, který ji zpomalí v růstu. Minimálně na několik dní a další čas pak bude trávit tím, že bude cpát živiny do kořenů. Ty se budou rozrůstat, ale to ty neuvidíš. To co vidět je moc růst po přesazení nebude.

Jenže jestli ty květináče jsou opravdu tak malé (litr-dva), tak stejnbě budeš muset přesadit ještě jednou.

Ono teoreticky se dá pěstovat i v tak malých květináčích, ale je to hodně komplikované, vyžaduje to značné zkušenosti a i tak je to dost riskantní. Aniž bych se tě chtěl nějak dotknout, tak jestli je necháš v čem je máš, tak to nedopadne dobře.

Radší je rovnou přesaď do většího.

Na konci sezóny (dle počasí a lokality tak někdy v půlce října, na konci října) uvidíš, jak jsou na tom. Pokud na některých budeš mít plody, co jim až tka moc nechybí k dozrání, tak můžeš tyhle kytky přestěhovat do tepla, někam k onku, pokud možno k jižnímu, trošku je prořezat a doufat, že budeš mít zralé plody k Ježíškovi.

Ty co budou bez plodů, nebo jenom s hodně malými plody můžeš prořezat taky, ale trošku víc a zkusit je dát přezimovat někde do garáže, kde nemrzne. Na téma rúzných způsobů přezimování chilli je tady několik témat. Často nepřežije do jara všechno, ale to co přežije většinou velmi dobře a rychle plodí.

Zpět na „Začátečnický koutek“