slunce a poloha rostlin
- Berry161
- Stálý člen
- Reputace: 2
- Obrázky: 0
slunce a poloha rostlin
chtěl bych se zeptat zkušenějších pěstitelů na názory a zkušenosti s různou polohou ať už balkonu místa na zahradě je mi jasné že jih je asi nejlepší ale ne každý má tyto možnosti proto zakládám toto vlákno osobně mám balkon na západ a mám trochu obavu ze síly slunce od 12-západ slunce mám v plánu clonit má někdo s cloněním zkušenosti ???
- gandalf
- Stálý člen
- Reputace: 2595
- Kontaktovat uživatele:
Re: slunce a poloha rostlin
Po vysazení budeš muset před přímým sluncem clonit, než si zvyknou. Ale kytky slunce potřebují.
- Berry161
- Stálý člen
- Reputace: 2
přemýšlím o cloně z netkané textilie přes balkon možná rákos
jde mi o něco co propustí jen trochu utlumí
- chilli-max
- Stálý člen
- Reputace: 4
- Kontaktovat uživatele:
Clonit je třeba jen když jsou kytky do května doma a potom se najednou dají na přímé slunce... po cca 14 -21 dnech si zvyknou na sluneční svit a pak už není třeba clonit.
http://www.foto-tapety.cz
- Dr.Pedr
- Stálý člen
- Reputace: 159
Berry161 píše:přemýšlím o cloně z netkané textilie přes balkon možná rákos
Bambusové rohože jsou na zastínění idéální .....chce mít ...to místo (stanoviště) vypozorované a stínít až když tam sluníčko začne přímo svítit.. nebo nastavit rohože tak aby stínily rostlinkám v určitou dobu přímého palu ....otužovat rostlinky na přímé slunce ..stačí tak 1-2 týdny a pak je to v poho...

Já bych se přiživil s jedním dotazem celkem k věci...
OK, máte zastíněno, ale jak řešíte teploty?? Mám balkon na jih v létě tam pere slunce od cca rána do čtyř-pěti hodin, takže prakticky celý den.
Zkoušel jsem měřit teploty se stíněním i bez něj, na zemi i jsem měl teploměr zavěšen na špagátu no... teploty se pohybovaly v rozmezí 40-60 stupňů což mi přijde docela hodně.. rostliny rychle uvadají nezávisle na zálivce.
Co s takovými teplotami? Napadá mě samozřejmě uklízet v těchto extremech, ale stěhovat celý balkon třeba na měsíc domu mi nepřijde štastné řešení.
díky.
OK, máte zastíněno, ale jak řešíte teploty?? Mám balkon na jih v létě tam pere slunce od cca rána do čtyř-pěti hodin, takže prakticky celý den.
Zkoušel jsem měřit teploty se stíněním i bez něj, na zemi i jsem měl teploměr zavěšen na špagátu no... teploty se pohybovaly v rozmezí 40-60 stupňů což mi přijde docela hodně.. rostliny rychle uvadají nezávisle na zálivce.
Co s takovými teplotami? Napadá mě samozřejmě uklízet v těchto extremech, ale stěhovat celý balkon třeba na měsíc domu mi nepřijde štastné řešení.
díky.

Zrovna loni moc teplonich extremu nebylo. Pamatuji si ze jsem rostlinky schoval jen pres jeden vikend domu, jinak vsechno prezily. Pouzival jsem v extremnich vedrech netkanou textilii a trochu jim zaclonil.
To ze jim klesnou listy bylo u me na balkone normalni. Vecer ze zase vzpamatovaly.
To ze jim klesnou listy bylo u me na balkone normalni. Vecer ze zase vzpamatovaly.