Naprostý začátečník prosí o radu

Ptejte se na cokoliv, žádná otázka není špatná
Dirtystar
Nováček
Reputace: 0
Obrázky: 0

Naprostý začátečník prosí o radu

Příspěvekod Dirtystar » 13 lis 2013 14:33

Zdravím chilli žrouty a žroutky :-P
Rád bych vás, jako naprostý začátečník poprosil o nějaké základní rady. Za vaši ochotu předem děkuji.
Mojí první zkušeností byla Zimbabwe Bird / African Devil, kterou jsem dostal od kamaráda a pěstoval jsem si jí za oknem, ta chuť a starostlivost o květinu se mi tak zalíbila, že bych pro příští sezónu rád svou sbírku rozšířil alespoň na 20 kytiček :-)
Postavil jsem si doma pařeniště, které bych rád využil pro pěstování, respektive mohu doplnit oknem s jakoukoliv světovou stranou bude třeba.
1) Jsou papričky, které se dají pěstovat od začátku do konce v pařeníku? (abych využil prostor, který mám)
2) Troufám si říct, že mám "plechovou hubu" jedl jsem chilli okolo 1M SHU a docela v pohodě, ale protože bych rád pěstoval pro rodinu, která zatím není tak trénovaná tak se chci spokojit s něčím slabším, existuje nějaké doporučení, vás znalejších, kterýma pro začátek začít?
3) Blíží se Vánoce a je na čase si přát dárky, jaké hnojivo a další věci je pro začátek nejvhodnější? Nechci si tím nijak ulehčovat práci, ale pro začátek bych se rád držel nějakých stardardů, než se vrhnu do něčeho později sám.
4) Kdy je vhodné začít chilli sázet? Existuje nějaký univerzální období nebo to má každá paprička individuální?

Určitě bych měl milion dalších otázek a rád si přečtu veškeré rady které mi dáte, po většinu času jsem samouk, ale doufám že někdo alespoň s něčím poradí.

Předem díky, za jakoukoliv radu, typ, trik, cokoliv :-)
Radek "Dirtystar" Šedina

proki73
Moderátor
Reputace: 36
Obrázky: 0

Re: Naprostý začátečník prosí o radu

Příspěvekod proki73 » 16 lis 2013 13:34

zdravím já pěstuji už nějakou dobu a bohužel jsem taky omezen prostorem a tudíš vybírám jen rostlikby menšího vzrůstu tak abych je vecpal za okno a tak ti poradím jaké druhy jsou vhodné pro méně trénované protože má snoubenka toho taky nesnese moc a co je lepší pro nás plechem pobyté huby
takže odpovědí na tvé otázky
1. jsou takové papričky už mám i stimto zkušenost jmenují se Thanksgiving Chilli stačí jim jen 15cm substrátu na výšku ale trošku více prostoru do stran ale nezapomeň že každé chylli potřebuje hodně světla takže pokud je pařeniště přenosné tak hurá stim třeba na balkon ve vhodnou dobu
2. a pro tvou rodinku bych začal odrudama
Chilly Chili - vyborná chuť a člověk si opravdu užije pal plodu aniž by potřeboval 10l smetany
Loco - krasně barevna kytička za okno idealní na zavařování do zásob na zimu
Chinese Ornamental,demon red - suprovní křaky do květináče a idealní na jednohubky
Cheyenne - luxusní chuť a idealní pro lidi co toho moc nevydrží
a na velkej balkon už je to jedno co si vybereš ja tam měl habaněra a nadhera
3. a co se týče hnojiv 100 lidí 100 nazoru ja osobně používám kristalon start a kristalon plod a květ vydrží dlouho a nikdy jsem stim neměl problém a je to cenově přijatelné a dá se to koupit téměř všude jinak na začátek květináče truhlíky a substrát a co se týče truhlíku NEdoporučuji samozavlažovací chilli na to neni stavěně aby mělo pořád vodu
4. ja vysevám v polovině února až konec února uplně vše a nemám stím problém
a pokud máš ještě nějaké otázky tak klidně napiš na muj mail Proki73@seznam.cz

Zpět na „Začátečnický koutek“