Zdravím Vás všechny,
jsem nový v pěstování a chtěl bych se Vás zeptat na jeden problém.
Začaly se mi u nekterých papriček kroutit listy :-(
Nejprve jsem je měl ve skleníku ( Ikea ) a tím jak se udělalo hezky tak jsem si myslel, že to je vysokou teplotou a přímym sluncem, které na ně šlo. večer se to vždycky srovnalo. Tak jsem nechal skleník otevřený a pořád to samé. Tak jsem je vyndal ze skleníku a pořád vadnou, ted už je to tak že mi přijde že jsou uvadlé pořád a není tam ta fáze "urovnání"
Všude jsem vyčetl že mají být na sluníčko atp. mně přijde že to teplo nejak nedáváají. Co se týká zálevání tak používám rozprašovač, každý den je krapet stříknu ,jelikož mi přijde že tím rozprašovačem tam toho moc nedám. přijde mi ale zvláštní, že když mám u sebe stejné odrůdy tak nevadnou všechny.
Lísty jsou zkorucene ale není to suché , u nejaké rostlinky mi žloutnou listy, co je přelití?
Mužete mi prosím poradit jak často zalevat a obecně co ted s tím ?
Zatím to mam v jiffech o víkendu budu přesazovat.
Okna mam na JV.
Díky moc za každou radu.
odkaz na fotky
https://www.dropbox.com/sh/3d1wdmcpd8f7r7q/I9Wsha0FE8" onclick="window.open(this.href);return false;
vadnutí papriček
-
- Nový člen
- Reputace: 0
- Obrázky: 0
- Kontaktovat uživatele:
Re: vadnutí papriček
nemas ty fotky jeste nekde jinde? nechce se mi tam registrovat 

ted by to mělo být už veřejné
-
- Nový člen
- Reputace: 0
- Kontaktovat uživatele:
no muze to byt spatnou cirkulaci vzduchu
papricky maji sice rady slunicko, ale me se osvedcuje teplota asi 25 stupnu a vetrat jim
a takhle velke rostlinky jsem mel uz davno presazene v 0,5l kelimkach do kterych jsem udelal zespod drenazni dirky, aby lip cirkuloval vzduch a odtekala prebytecna voda
zalivam jednou za 2-3 dny tak deci vody na rostlinu...

Mě takto obdobně, možná ještě o něco více, předevčírem kleklo Tondo Calabrese. Kytka celá svěšená, všechny nejspodnější listy ležely na substrátu,total scvrkly, myslel jsem, že je na odpis.
Naštěstí jsem ale vylučovací metodou správně vydedukoval, že se jedná o nedostatečnou zálivku, takže sem jí dal pořádně nažunkat a za půlden se s toho dostala až neskutečně. I ty nejspodnější, mnou odepsané listy, jsou jak nové
Škoda, že jsem nenafotil před a po.
V Tvém případě bych to zřejmě tipnul též na nedostatek zálivky, substrát na fotkách je dost světlej, takže odhaduju úplně suchej. Vzledm k tomu, že kytky jsou relativně větší, máš to v jiffech, tak bych zalíval o něco více. Případně zkus vylučovací metodu, tj. škůdci list, půda, atd.
Já u některých kytek zálivku podcenil (razím pro mě bezpečnější cestu hlavně nepřelít), takže mi začaly zavadat a bylo potřeba pečlivěji kontrolovat substrát a více zalívat. A bylo po problému.
Takže můžeš na jedné kytce zkusit. Cca do 2-3 hodin budeš vědět, bylo-li to zálivkou či nikoliv
Naštěstí jsem ale vylučovací metodou správně vydedukoval, že se jedná o nedostatečnou zálivku, takže sem jí dal pořádně nažunkat a za půlden se s toho dostala až neskutečně. I ty nejspodnější, mnou odepsané listy, jsou jak nové

V Tvém případě bych to zřejmě tipnul též na nedostatek zálivky, substrát na fotkách je dost světlej, takže odhaduju úplně suchej. Vzledm k tomu, že kytky jsou relativně větší, máš to v jiffech, tak bych zalíval o něco více. Případně zkus vylučovací metodu, tj. škůdci list, půda, atd.
Já u některých kytek zálivku podcenil (razím pro mě bezpečnější cestu hlavně nepřelít), takže mi začaly zavadat a bylo potřeba pečlivěji kontrolovat substrát a více zalívat. A bylo po problému.
Takže můžeš na jedné kytce zkusit. Cca do 2-3 hodin budeš vědět, bylo-li to zálivkou či nikoliv
díky moc, zafungovalo to 

Ja mám tiež problem s vädnutím rastliniek.Môže to byť tym,že malo polievam,alebo že paprika by sa nemala hnojiť?Dal som totiž do pôdy hnoja stareho aj kompostu,tak neviem,čim to može byť.Kolko by som inač mal vyliať vody na jednu rastlinu cca?2 deci je malo,vela?Okrem toho mi robi starosti aj jeden krtko,ktory mi tam ryje blizko paprik :-/ nejaka rada ako sa ho zbaviť? 

- gandalf
- Stálý člen
- Reputace: 2598
- Kontaktovat uživatele:
Zálivku. To máš ve volné půdě nebo skleníku?