Správná doba sklizně

Ptejte se na dotazy ohledně rostlin a plodů
Erixon
Nový člen
Reputace: 0
Obrázky: 0

Správná doba sklizně

Příspěvekod Erixon » 04 zář 2010 15:46

Zdravim,
zajímala by mě optimální doba sklizně. Předpokládám že záleží na druhu a jeho zbarvení, ale co se stane když sklidim moc brzo nebo pozdě? Sbírat hned když se zabarvěj, nebo ještě chvíly počkat?

greenhead
Nováček

Re: Správná doba sklizně

Příspěvekod greenhead » 08 lis 2010 12:28

Ahoj, já pěstuji první rok, mám klasické chilli papričky červené (na trhu sazenice za 5,-Kč) a Pálivece. Ze začátku jsem při první sklizni trhal již jak byla celá červená, druhou várku jsem však nechal dojit "až do konce" ( kdy již lístky povadaly )a nestačil jsem se divit jak to nabralo na obsah jak semen tak dužiny. Takže bych spíše doporučoval nechat to delší chvíli. Ale je to jen osobní názor... rád se dozvím více

Seminka-chilli.cz
Mr. Chilli Approved
Reputace: 45
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Seminka-chilli.cz » 09 lis 2010 01:21

greenhead, souhlasím s Tebou, pokud pěstujeme hlavně na semeno, musíme ponechat co nejdéle, do konečné barvy zralosti. Nejlepší je províst test, sklidit v různých dobách a poté zkusit vitalitu osiva. Na množství semen závisí i výživa, nedostatek základních prvků se může stát, že paprička bude bez semínek.

bonobo
Nováček

Příspěvekod bonobo » 19 črc 2011 20:58

myslíte, že by už 14 dní po odbarvení byl obsah dužiny dostačující?

vidlais
Nový člen

Příspěvekod vidlais » 25 črc 2011 07:31

ja se divam na to jestli jsou cervene a mekke.... skousim a v pohode.... udelal jsem to tak vloni a udelal jsem dobre.

zodyac
Stálý člen

Příspěvekod zodyac » 15 srp 2011 22:15

Pocul som ze uplne prvu papricku treba odstranit aby nebrala rastlinke prilis vela energie..Je to pravda?

Seminka-chilli.cz
Mr. Chilli Approved
Reputace: 45
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Seminka-chilli.cz » 16 srp 2011 00:27

zodyac píše:Pocul som ze uplne prvu papricku treba odstranit aby nebrala rastlinke prilis vela energie..Je to pravda?
Neřekl bych, že jde o první papričku, ale o to v jaké fázi růstu nebo květu rostlina je. Občas se může stát, že rostlina nasadí už jako malá květ a později plod, který rostlinu zbytečně vyčerpává. Pokud kvete a plodí najednou, neřešil bych. Max. je dobré pokud je rostlina malá a nizkého vzrůstu, květy z počátku otrhávat. Viz určitě pár rad zainteresovaných pěstitelů, které mají stejné zkušenosti.

Chilli.tk
Stálý člen
Reputace: 4
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Chilli.tk » 16 srp 2011 11:13

Ona záludná otázka na kterou neexistuje správná odpověď.
Jedine co můžete udělat je vyzkoušet kdy je optimální doba sklizně sami.
Osobně jsem testoval na několika druzích paprik jejich dozrání a opravdu platí že více červená paprička(pokud je finální barva červená) je více dozrálá a více pálí) nicméně z pohledu chuti se opravdu musí experimentovat - fatalii tvrdí, že Aji Cristal mu chutná ve fázi kdy se mění ze zelené na oranžovou.
Mě osobně chutná takhle Aji Cito a to proto, že když ho jím čerstvé, tak můžu sníst jednu nebo dvě aniž by mi upadla pusa. Pokud sklízím na semínka, tak vybírám pěknou papriku a nechám ji opravdu dozrát - paprika trochu změkne.

zodyac píše:Pocul som ze uplne prvu papricku treba odstranit aby nebrala rastlinke prilis vela energie..Je to pravda?
Jak píše mopsik - jde o velikost rostliny, ale obecně se doporučuje na začátku květu několik květů otrhat aby rostlina začala najednou plodit více plodů.

Ahoj :tiphat:

Chilli.tk

Zpět na „Otázky týkající se rostlin a plodů“