Neznámé chilli z Peru - tipy na druh?

Ptejte se na dotazy ohledně rostlin a plodů
seeker
Stálý člen
Reputace: 0
Obrázky: 0

Neznámé chilli z Peru - tipy na druh?

Příspěvekod seeker » 28 kvě 2015 13:46

Ahoj, chilli znalci,

kamarád přivezl z Peru nějaká semínka, dva roky ležela ladem a teď z nich něco vyklíčilo - jsou to takové chudinky zakrslé a nevím, jestli letos stihnou vůbec vyrůst, otec je nejspíš přelil a bůh ví co ještě, teď se je snažím u sebe revitalizovat - uvidím, když se rozjedou, budu je asi mít jako pokojovky.

Mají nicméně zvláštní široké listy, přijde mi, že to nebudou anuumky, ale spíš pubescens (zdají se mi ty listy lehce chlupaté), z Peru prý pocházejí Rocota, ale ta zase mají mít černá semínka, což tyto neměly. Chápu, že z miniaturních sazeniček nelze určit druh, ale přesto uvítám jakékoli tipy, o co by mohlo jít. Díky!

Obrázek

Obrázek

Obrázek

OMO
Stálý člen
Reputace: 3127
Kontaktovat uživatele:

Re: Neznámé chilli z Peru - tipy na druh?

Příspěvekod OMO » 28 kvě 2015 15:47

Ťě pic, to je velice jednuché .. počkej si na plody. Ale ani to není záruka identifikace.
Life Is Too Short for Mild Hot Sauce

seeker
Stálý člen

Příspěvekod seeker » 28 kvě 2015 16:52

No jo, to je jasný. Mně šlo spíš o to, že třeba Rocota si vyžadujou jiný podmínky (míň slunce...), chinensky zase dlouho dozrávaj, některejm paprikám klidně stačí 3L květináč, pro jiný je 10L jen tak tak. Tak sem si řikal, že tu bude třeba znalec na peruánský papriky, co mi řekne "jasně tyhle široký trochu chlupatý listy by jsou celkem typický pro tohle a tohle, dej to spíš do polostínu a připrav jim dost prostoru na vejšku/šířku..." apod..
Jasně, že podle plodů to poznám, spíš bych to rád zjistil kvůli tomu, abych se plodů dočkal a ideálně v co největším množství :) Ale chápu, že to je trochu složitej kvíz s málo vstupníma informacema. No nic, budu to tu postupně updateovat, jak (pokud) to poroste...
Na parapetu mám stejně zvenku plno, tak ji zatim nechám uvnitř na jižním okně a uvidíme...

chilli-max
Stálý člen
Reputace: 4
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod chilli-max » 28 kvě 2015 22:11

Tak Rocoto tohle nebude. jestli to nebude nějaký polodivoký nebo divoký druh ...ty jsou také částečně chlupaté ...mohl by to být v našich podmínkách vzácný kousek ... až začne plodit, dej určitě info.
http://www.foto-tapety.cz

seeker
Stálý člen

Příspěvekod seeker » 08 čer 2015 14:37

Určitě to budu updateovat... momentálně mám trochu dilema, kam s nimi. Nabízejí se v zásadě tři možnosti - 1) dát je za jižní okno, což by ale znamenalo nějaký závěsný truhlík a tím pádem ne mnoho místa pro kořeny 2) nechat je uvnitř na jižním parapetu ve větším květináči 3) šoupnout je v tom květináči ven na severní mikrobalkón k rajčatům, kde ale není vůbec žádné světlo...

Co jsem tak koukal, z Peru často pocházejí capsicum baccatum a ty prý mají na kořeny dost nároky... A jak tak koukám, že kořínky 2 týdny po přesazení už vykukují ze spodních děr, tak by to mohlo být těmto na prostor náročnějším druhům příbuzné (i ty listy kulatější by možná odpovídaly co?) Takže: radši více prostoru, nebo všechna spektra slunečního záření?

Jaké máte zkušenosti z pěstováním uvnitř? Nechybí jim pak některé složky slunečního světla?

A ještě malý foto update:
Obrázek
Obrázek
Obrázek

MartinS
Stálý člen
Reputace: 4534

Příspěvekod MartinS » 08 čer 2015 14:58

Radsi uvnitr na Jiznim okne ve vetsi nadobe nez nekde s malo svetla nebo v malem truhliku.

Mamka moje aktualne pestuje na Jiznim okne uvnitr a roste ji to paradne.
https://onedrive.live.com/redir?resid=2 ... hoto%2cjpg" onclick="window.open(this.href);return false;

seeker
Stálý člen

Příspěvekod seeker » 08 čer 2015 15:12

Asi to tak udělám. Mamčiny kytky vypadají moc hezky - v jak velkých kyblících jsou?

MartinS
Stálý člen
Reputace: 4534

Příspěvekod MartinS » 08 čer 2015 16:29

5,8l od tatarky, jogurtu, kecupu, horcice.

Zpět na „Otázky týkající se rostlin a plodů“