Kendyho Terasa

Naše pěstitelské snažení v roce 2017
Erben61
Stálý člen
Reputace: 5228
Obrázky: 0

Re: Kendyho Terasa

Příspěvekod Erben61 » 15 črc 2016 17:08

R-Ha píše:Zavarené nakrájané na kolieska sú vynikajúce. Až lutujem že som tento rok nenasadil mrkvičku. Teraz si ale nevspomínam či sm mal aj ja tvrdé ale mislím že boli o niečo tuhšie ako jala. Pamätám si ale že keď som ich nechal dlhšie dozreté na rastline tak praskali po celej dľžke.
Prosím Tě když máš s nima zkušenost, dojdou mi ,když je otrhám zelený....mám malý stromek ale spoustu plodů....chci mu odlehčit :thanx: :tiphat:
Erben 61 - 2016
Erben 2017 Open
Erbovo pokročilé chillenství 2018
,, Když Tě nikdo nepochválí musíš si poklepat na rameno sám.´´

Kendy
Moderátor
Reputace: 759

Příspěvekod Kendy » 15 črc 2016 17:45

Erben61 píše:
R-Ha píše:Zavarené nakrájané na kolieska sú vynikajúce. Až lutujem že som tento rok nenasadil mrkvičku. Teraz si ale nevspomínam či sm mal aj ja tvrdé ale mislím že boli o niečo tuhšie ako jala. Pamätám si ale že keď som ich nechal dlhšie dozreté na rastline tak praskali po celej dľžke.
Prosím Tě když máš s nima zkušenost, dojdou mi ,když je otrhám zelený....mám malý stromek ale spoustu plodů....chci mu odlehčit :thanx: :tiphat:
Všechny papriky dochází po otrhání. Ale záleží na tom, jak moc jim chybělo k dozrání, když je otrháš. Když je necháš, až první začnou oranžovět a pak je všechny sebereš, tak je IMHO velká šance, že ti všechny dojdou do oranžova. Když je sebereš dřív, tak možná taky, ale je to větší riziko.

R-Ha
Stálý člen
Reputace: 230

Příspěvekod R-Ha » 15 črc 2016 18:50

Erben61 píše:
Toto netuším trhal som len dozreté.

Kendy
Moderátor

Příspěvekod Kendy » 19 črc 2016 08:27

Docházím k závěru, že bakatum jsou nějak moc citlivé na koňský hnůj. Přihnojoval jsem a Ekvádorské zlato se tváří přehnojené jako prase. Okraje listů zkroucené nahoru. Jako jediná kytka. Všechny ostatní jsou v pořádku. A to je to kytka jako kráva. co kytka.. Pořádný strom to je. A přesto je přehnojená.

Příští rok si na to dám pozor a pro bakatum zkusím kravský hnůj.

matoha
Stálý člen
Reputace: 564
Bydliště: košice.pre niekoho je to už predná ázia prípadne ďaleký východ :)

Příspěvekod matoha » 19 črc 2016 14:22

kendy cca na 7 strane píšeš toto:
Přidal jsem k němu granulovaný
koňský hnůj a čerstvý substrát s
perlitem. Prostudoval jsem dávkování
koňského hnoje. Dávkování je na váhu,
tak jsem odměřil první dávku do
litrového květináče a další už dával
podle objemu.
Zhruba na 10-12 litrů starého
substrátu jsem dával cca 0,75 litru
granulovaného koňského hnoje.
Většinu přímo do substrátu a asi
zhruba čtvrtinu jsem přidával až
nahoru do květináče. Přidával jsem
substrát až zhruba 5 cm pod okraj,
posypal granulátem a zakryl poslední
vrstvou substrátu.

si si istý že tá dávka hnojiva bola v poriadku?nepoznám presne dávkovanie konského granulovaného hnojiva ale vychádzam z toho čo som čítal (asi na seminka-chilli.cz) že pri presádzaní dať na jednu rastlinku 10 gramov granulovaného guána (to a tak som pridával ja) a neverím že konský granul.hnoj je až o toľko slabší aby si ho dal trištvrte litra na 10 až 12 litrov aj keď už používaného substrátu.podľa mňa je to konská dávka..
2019 2018
2017 2016
ak mi niekto chce napísať poprosím radšej klasickú správu lebo čet cez mobil nevidím a cez pc tu skoro nechodím.ď ;)
:rollbaby:

matoha
Stálý člen

Příspěvekod matoha » 19 črc 2016 14:32

zabudol som dopísať..bavil som sa s pani čo hnojivá predáva a dozvedel som sa asi toľko že konský hnoj môže (nemusí) obsahovať rôzne semená aj keď je granulovaný.ďalej že na kravský si mám dávať veľký pozor lebo je veľmi agresívny a je lepšie ním vyhnojovať už na jeseň lebo na jar je neskoro a páli rastlinky.tým pádom je do nádob skôr nepoužiteľný.a hlavne si mám dávať pozor na holubince a nepoužívať ich vôbec - kvôli chorobám ktoré holuby roznášajú najznámejšia je asi tuberkulóza.takže ja zostanem pri granulovanom hošt. guáne (10g pod rastlinku pri presádzaní do finálnej nádoby) a tekutých hoštic.slepičincoch cca o dva mesiace na to podľa návodu max. 1 vršok na 3 litre vody
2019 2018
2017 2016
ak mi niekto chce napísať poprosím radšej klasickú správu lebo čet cez mobil nevidím a cez pc tu skoro nechodím.ď ;)

Kendy
Moderátor

Příspěvekod Kendy » 19 črc 2016 14:52

Granulovaný koňský hnůj je

1) Fermentovaný. Tedy můžeš ho použít kdykoliv. na podzim se používá čerstvý koňský hnůj, který v půdě následně teprve fermentuje.

2) Prohřátý v páře, která spolehlivě zničí zárodky semen, která prošlá trávícím traktem zvířete neporušená.

Používám konkrétně tohle (z jiného eshopu):

http://www.ok-shop.cz/forestina-hostick ... 025-179155

NPK 1,5% N + 2% P2O5 + 2% K2O

Hlavní termíny pro aplikaci hnojiva:
březen, duben, květen, červen, červenec, srpen

Dávkování:
> základní hnojení 1,3 - 3 kg na 10 m2 před výsadbou
> vyhnojení skleníku 2 - 4 kg na 10 m2 před výsadbou
> dávka na jeden truhlík (50 cm) s balkónovými rostlinami 200 - 300 g
> růže a trvalky 100 - 200 g na 1 rostlinu
> zelenina a ovoce 300 - 400 g na 1 rostlinu
> jehličnany a okrasné keře 600 - 800 g na rostlinu
> podzimní příprava půdy 1,5 - 3 kg na 10 m2

Ten termín "pro jednu rostlinu" je takový dost zavádějící. Půlmetrové jala a jedenapůlmetrové Ekvádorské zlato je pořád jedna rostlina, ale zjevně by se mělo dávkovat trošku jinak.

Odměřil jsem do litrového květináče těch cca 350-400g a následně dávkoval podle objemu, abych to nemusel vážit. do 8 litrových květináčů s malými rostlinami trošku méně, do 15 litrových s velkými rostlinami trošku víc.

Ale spíš jsem dával trošku méně. Protože mám 19 rostlin, které jsem hnojil hned v květnu při přesazení a dohnojoval teď a pořád mi ještě trošku toho granulátu zbylo.

Všechny annumky jsou v pořádku, ale bakatum mají každou chvíli nějaké trable. Nejdřív chloróza u všech a teď přehnojení. Ale je to jenom u jedné z nich. Ajiny vypadají bez problémů, stejně jako annumky, ale el Oro Da Equador je přehnojený.

Holt ho nechám drobet vyschnout a bude nějakou dobu dostávat čistou vodu.

matoha
Stálý člen

Příspěvekod matoha » 19 črc 2016 15:33

ten termín 10 gramov na rastlinku je pod priesadu takže treba rátať cca 10 až 30 cm vysokú rastlinku a nie jeden a polmetrové mláďa žirafy :) samozrejme pod menšiu odrodu dám trochu menej ako 10 gramov.
ten konský hnoj je niečo iné v popise píšu že granulované na obale už nie a 157 korún za 8 kg je niečo úplne iné ako som mal na mysli ja lebo 1 kg granulovaného guána má stálo skoro 5 eur a to fakt nesedí.podľa toho čo píšu k tomu hnoju že 300 až 400 gramov na jednu rastlinku to máš dobre a ja používam asi niečo ako koncentrát.
2019 2018
2017 2016

Zpět na „Co jsme vypěstovali v roce 2017“