Regulus 2014

Co jsme vypěstovali v roce 2014
chilli-max
Stálý člen
Reputace: 4
Obrázky: 0
Kontaktovat uživatele:

Re: Regulus 2014

Příspěvekod chilli-max » 17 črc 2014 19:23

Já mám rocota v trvalém stínu, teda 3 rostliny dostávají příděl sluníčka dopoledne max do 9:30 a pak jedna rostlina naopak až podvečerní sluníčko...všem se daří krásně a začali kvést už před měsícem a na 3 rosltinách mám cca 5 plodů kolem 3 cm velikosti. Aktuálně kvetou parádně :-)
http://www.foto-tapety.cz

bremic
Stálý člen
Reputace: 3

Příspěvekod bremic » 17 črc 2014 19:40

No já je rozmístil všude možně ranní, polední, večerní slunce, nebo pod stromy a všechny vypadají plus mínus stejně. Rostlinky urostlý, modrý pupeny ale kvítky zatím žádný :tiphat:

regulus
Stálý člen
Reputace: 264

Příspěvekod regulus » 18 črc 2014 14:04

bremic píše:Ahoj, dovolil bych si mít dotaz. Necháváš rocota na přímém sluníčku nebo mají své místečko ve trvalejším stínu? Díky :tiphat: Ty moje furt ne a ne rozkvést, přitom pupeny jsou nalitý už více než 14 dnů. :dunno:
Dělám s nimi pokusy. Některé jsou na slunci, některé v polostínu.

Podle prozatímních zkušeností rostou rocota lépe v polostínu, vytváří větší listy. Na slunci listy shodí a narostou jim celkem rychle nové a mnohem menší.

Rostlina začne plodit podle druhu, individuality a až po určité době růstu, kdy si zajistila prostor jak dole (kořenový systém), tak nahoře (v konkurenci jiných rostlin - světlo).
I při správné zálivce a výživě jsou někdy rostliny nevyzpytatelné a dokonce začnou plodit, až se srovná délka dne s nocí nebo optimální vlhkost nebo správný osvit. Záleží také, odkud pochází původně a kde a jak byla pěstována poslední generace.

Vloni mi jeden druh pouze kvetl a kvetl a kvetl... Nevytvořil ani jeden plod, i když jsem jsem měl 3 rostliny a vzájemně jsem je mezi sebou opyloval. Ale to byla výjimka, ostatní rocota plodila jako divá, i když s různými odchylkami. Někdy trvalo delší dobu, než nakvetly. Někdy udělaly jeden, dva plody a pak dlouho nic. Některé kvetly a plodily ve vlnách a některé to vzaly naráz.

Rocota se dožívají až 15 let a v prvním roce života někdy neplodí. Po jabloni také nechceme, aby po vysazení plodila v prvním roce.

Záleží i na nádobě, čím je větší, tím více papriky investují do kořenového systému a do růstu rostliny a plodí později nebo až v příštím roce.

Když jsem pokusně nechal několik druhů rocot v 1l zeminy, plodily rychle z prvních květů. Plody byl malé, ale vytvořili se rychleji než u běžně pěstovaných rostlin.
Některé z nich jsem později pokusně zasázel ven na záhon. Začaly vytvářen kořenový systém, nadzemní část a přestaly kvést. Ale malé plody si nechaly a dozrály jako první z rocot. Další kvetení začalo až koncem srpna a další plody nedozrály.

bremic
Stálý člen

Příspěvekod bremic » 18 črc 2014 15:50

Díky. Takže cesta jsou pokusy. Taky jsem uvažoval jestli ty moje manzana poslaná ze španělska budou vůbec schopný něco rozumnýho vyplodit . No uvidím nechám se překvapit.....každopádně díky za odpověď. :tiphat:

regulus
Stálý člen

Příspěvekod regulus » 18 črc 2014 21:16

bremic píše:Díky. Takže cesta jsou pokusy. Taky jsem uvažoval jestli ty moje manzana poslaná ze španělska budou vůbec schopný něco rozumnýho vyplodit . No uvidím nechám se překvapit.....každopádně díky za odpověď. :tiphat:
Cesta jako pokusy ani ne...

Většina rostlin se chová správně - rocotovsky. Ale najdou se výjimky, na které to neplatí.

Rocota se většinou dokáží přizpůsobit většině podmínek.

Viděl jsem na fotografiích domorodců z Jižní Ameriky, jak trhají rocota.
Někteří je pěstovali na zahradách a papriky jim rostly jako stromy.

Jiní je chodili sbirat a trhat do přírody. Rocota tam rostla jako u nás břečťan. Plazili se po zemi, kterou pokrývali a prokořeňovali na mnoha čtverečných metrech většinou propustné kamenité horské půdy s plným slunečním světlem.

Pokud ale získají oporu, jako liána vyrostou do výšky za světlem.

Všiml jsem si, že většinu odrůd stimuluje nasazovat plody, když jsou větve ohnuté k zemi, nebo se po zemi plazí (asi jako se musí ohnout větve u hrušní, aby začali plodit dříve).

bremic
Stálý člen

Příspěvekod bremic » 18 črc 2014 21:38

tak tohle vyzkouším :tiphat:

regulus
Stálý člen

Příspěvekod regulus » 23 črc 2014 11:18

23.7.2014

Capsicum Pubescens cv. Rocoto CAP 1492

18882

18883

Capsicum Pubescens cv. Rocoto CAP 363

18884

Capsicum Chinense cv. Scotch Bonnet Red

18885

bremic
Stálý člen

Příspěvekod bremic » 23 črc 2014 20:00

Krásná modrá....u mně zatím drobný posun v květu, kdy druhý den jsou takový pootevřený :tiphat:

Zpět na „Co jsme vypěstovali v roce 2014“