Rád by som vám sem napísal recept na omáčku z mochyně peruánskej, ktorý som sám vymyslel. Bohužiaľ postup výroby som nenafotil, pretože omáčku som robil minulý rok ako pokus a nevedel som, že bude taká vynikajúca. Podľa podrobného popisu ju ale isto zvládne každý.
Najskôr si uvaríme nálev, ktorý pozostáva z:
1 litra vody
20 g soli
3 bobkových listov
5 ks nového korenia
20 ks čierneho korenia
20 ks koriandru (semeno)
Nálev privedieme do varu, odstavíme a necháme vychladnúť.
Pokiaľ nám nálev chladne, tak si očistíme 600 gramov chilli papričiek (druh papričiek si určí každý podľa chuti a dostupnosti). Ja som použil červené cayenne. Chilli papričky zbavíme semien a nakrájame na menšie kúsky (tak 2-3 cm), aby sa nám dali dobre naskladať do kvasnej nádoby. Ako kvasnú nádobu môžete použiť obyčajnú 0,7 litrovú fľašu na zaváranie. Do kvasnej fľaše natlačíme tých 600 gramov očistených chilli paprík tak, aby boli medzi nimi čo najmenšie medzery a zalejeme vychladnutým nálevom, aby boli papriky pod hladinou. Spolu k paprikám pridáme všetko korenie z nálevu a zvyšný, čistý nálev môžete vyliať, pretože ho už nebudete potrebovať.
Kvasnú fľašu prikryjeme papierovým obrúskom, zabezpečíme gumičkou a necháme kvasiť pri izbovej teplote 7 až 10 dní. Ak máte doma veľmi teplo a papričky vám vykvasia rýchlejšie, tak môžete dobu kvasenia skrátiť.
Po vykvasení obsah kvasnej fľaše t.j. vykvasené papričky, nálev a koreniny (okrem bobkových listov) dáme do mixéra a najemno rozmixujeme. Vykvasené bobkové listy zahodíme a nemixujeme ich, pretože by nám mohla omáčka zhorknúť. Rozmixovanú hmotu preložíme do hrnca.
Do uvoľneného mixéru dáme a na jemno rozmixujeme:
400 g mochyní peruánskych (samozrejme iba bobuľky bez lampiónkov)
200 g pečenej cibule (očistenej bez šupiek)
1 veľká hlávka pečeného cesnaku (očisteného bez šupiek)
POZNÁMKA: Cibuľa a cesnak musia byť upečené! Pečením trochu zosladnú a zjemní sa ich chuť. Čerstvá cibuľa a cesnak by svojou agresívnou vôňou a chuťou prebili vôňu a chuť paprík a mochyně a to u tejto omáčky nie je žiadúce.
Rozmixovanú mochyňovo-cibuľovo cesnakovú hmotu spojíme v hrnci s rozmixovanou paprikovou hmotou a privedieme k varu. Počas varenia pridáme ešte:
5 PL hnedého, trstinového cukru (môže byť aj obyčajný kryštál)
2 ČL soli
Tieto posledné dve ingrediencie pridávajte podľa svojej chuti a uváženia. Záleží hlavne ako budete mať kvalitne prekvasené papriky a ako kyslé budú mochyně. Ak budete robiť omáčku z kupovaných mochyní, tak sa dá predpokladať, že nebudú až tak dobre dozreté a sladké ako domáce mochyně. U mňa pri mojich vlastných mochyniach dopestovaných na záhradke si omáčka vyžiadala uvedených 5 polievkových lyžíc cukru a 2 čajové lyžičky soli.
Omáčku privedieme k varu. Za stáleho miešania necháme trochu prebublať a za horúca plníme do fľaštičiek, ktoré uzatvoríme uzáverom a postavíme dnom hore. Kto chce mať 100% istotu aby sa mu omáčka nepokazila, môže ju na druhý deň po vychladnutí ešte sterilizovať, ale nie je to nutné.
Ako píšem v úvode, omáčku som varil minulú sezónu a nechal kvalitne rok uležať. Pred pár dňami som ju vyskúšal a je lahodná! Julo Satinský by povedal, že je to úplné nebíčko v papuľke. Prvý test omáčky prebehol na pečenom kurati s ryžou a skvele sa k nemu hodila. Chuť omáčky je príjemne papriková s jemnými, ovocnými tónmi mochyně.
Túto sezónu budem mochyňovú omáčku opäť robiť, ale s malou zmenou. Použijem silnejšie papričky, pretože cayenne sú po zriedení mochyňou, cibuľou a cesnakom už dosť slabé na môj vkus. Takže túto sezónu ju priostrím nejakými habanerkami, alebo nagou morich.
A tu je výsledný produkt.
Mochyňová omáčka
Recepty na domácí pikantní omáčky
- JurassicChilli
- Stálý člen
- Příspěvky: 920
- Registrován: 26 úno 2016 14:23
- Reputace: 583
- Obrázky: 0
Zpět na „Recepty na domácí chilli omáčky / chilli sauce“
Přejít na
- Obecné informace o chilli fóru
- FAQ - Všeobecné pokyny chilli fóra
- Představte se v chilli fóru
- Události, schůzky a akce, novinky
- Soutěže
- Pěstování chilli paprik - Vše o chilli papričkách
- Začátečnický koutek
- Otázky ohledně setí a sazenic
- Otázky týkající se rostlin a plodů
- Hnojení chilli paprik
- Choroby a škůdci chilli paprik
- Virové, bakteriální a houbové choroby paprik
- Pokročilé techniky pěstování chilli
- Hydroponie
- Použití osvětlení
- Galerie chilli paprik
- Venkovní galerie pěstování chilli
- Co jsme vypěstovali v letech 2010-2015
- Co jsme vypěstovali v roce 2010
- Co jsme vypěstovali v roce 2011
- Co jsme vypěstovali v roce 2012
- Co jsme vypěstovali v roce 2013
- Co jsme vypěstovali v roce 2014
- Co jsme vypěstovali v roce 2015
- Co jsme vypěstovali v létech 2016 - 2020
- Co jsme vypěstovali v roce 2016
- Co jsme vypěstovali v roce 2017
- Co jsme vypěstovali v roce 2018
- Co jsme pěstovali v roce 2019
- Co jsme pěstovali v roce 2020
- Co jsme pěstovali v roce 2021
- Co jsme vypěstovali v roce 2022
- Co jsme vypěstovali v roce 2023
- Vnitřní galerie pěstování chilli
- Co jsme vypěstovali v letech 2010-2015
- Co jsme vypěstovali v roce 2010
- Co jsme vypěstovali v roce 2011
- Co jsme vypěstovali v roce 2012
- Co jsme vypěstovali v roce 2013
- Co jsme vypěstovali v roce 2014
- Co jsme vypěstovali v roce 2015
- Co jsme vypěstovali v létech 2016 - 2020
- Co jsme vypěstovali v roce 2016
- Co jsme vypěstovali v roce 2017
- Co jsme vypěstovali v roce 2018
- Co jsme pěstovali v roce 2019
- Co jsme pěstovali v roce 2020
- Co jsme pěstovali v roce 2021
- Co jsme vypěstovali v roce 2022
- Co jsme vypěstovali v roce 2023
- Ostatní
- Domestikované druhy chilli paprik
- Databáze odrůd chilli papriček
- Capsicum Annuum
- Capsicum Baccatum
- Capsicum Chinenses
- Capsicum Frutescenses
- Capsicum Pubescenses
- Volně žijící druhy chilli papriček
- Identifikace odrůd chilli
- Recepty na chilli pokrmy
- Marinády na nakládání masa
- Recepty na pikantní chilli pokrmy
- Recepty na domácí chilli omáčky / chilli sauce
- Ostatní chilli recepty
- Pálivé chilli omáčky
- Pálivé omáčky a ostatní ohnivé pochutiny
- Videa testování chilli omáček
- Ostatní
- Pokec o chilli
- Všeobecné informace o chilli papričkách
- Vaše videa s chilli
- Chilli papričky v lékařství
- Sušení chilli papriček - koření
- Ostatní stránky zaměřené na chilli papričky
- Videa s chilli papričkama
- Chilli fórum na Facebooku
- www.seminka-chilli.cz
- www.seminka-chilli.cz
Kdo je online
Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 11 hostů