Připravil jsem pro Vás recept na velice jednoduché menu s chilli. Nejedná se o žádnou petelici pro šílence. Naopak, nebál bych se meníčko připravit pro hosty, kteří nemají žádnou zkušenost s chilli a malinko je do tajů těch úžasných chutí přivézt.
Polévka
Ingredience:
Kuře - cokoliv na vývar, křídla, hřbety...
Kořenovou zeleninu
Chilli olej
Solamyl
Celý pepř
Nový koření
Sůl
U této polévky mě baví faktická nepřítomnost papriky v pokrmu. Pal je přenesen přes ten nejjednodušší nosič a tim je v mém případě olivovej olej. Na dvě porce stačí dvě tři lžíce oleje a třetina lžičky koření, nebo kus celé sušené milionovky. Nechat aspoň jeden den koupat a máme supr olej.
Teď už k samotné polévce. Do hrnce nalijeme pár lžic chilli oleje, v mém případě z Jolokie.
Přidáme osolené kuře a necháme zatáhnout.
Mezi tím očistíme a nakrájíme zeleninu. Skvěle poslouží takovej ten tácek směsi na polévku co maj v každym marketu.
Kuře podlejeme vodou, přidáme celou cibuli, pár kuliček nového koření a celého pepře. Následně necháme ca. hodinku vařit.
Po provaření scedíme, maso sežereme nebo ho obereme a na konci přidáme zpět do polévky. Samotného vývaru si odlejeme trochu do misky a necháme chladnout, zbytek vrátíme do hrnce a přivedeme opět k varu.
Přidáme připravenou zeleninu a povaříme do měkka.
Do vývaru v míse přidáme dvě polévkové lžíce Solamylu a rozmícháme.
Následně postupně přiléváme do polévky až do požadované konzistence. Hustotou by se měla rovnat jiným krémovým polévkám.
Wualá, hotovo.
Hlavní chod
Ingredience:
ca. 300g kuřecích prsou
čerstvé Jalapeno plus jiné sledké papriky v poměru asi 1:2
cibule
kari
solamyl
pepř
oliv. olej
V hlavním jídle bude dominovat opět kuře. Přílohu neuvádím, skvěle se k tomu však hodí například rýže nebo hranolky.
Na olivovém oleji z prudka zasmahnem půlku na jemno nakrájené cibule a na kolečka nakrájené papriky.
Kuřecí maso nakrájíme na kostky, přidáme lžičku kari, půl lžičky soli a velkou lžíci solamylu.
Maso důkladně promícháme a obalíme ve směsi.
Následně přidáme samotné obalené maso k paprikám na pánev a dále z prudka restujeme.
Zbylý solamyl a koření v misce po mase zalejeme studenou vodou a na konec tim orestované maso s paprikami podlejeme a necháme zhoustnout.
Jednoduché, rychlé a skvělé.
Dezert
Suroviny:
1l plnotučného mléka
1 čerstvá Jalapeno
ocet
sůl
Jako dezert jsem připravil sýr Cottage s Jalapeno. Ano, samozřejmě, že mléčný výrobek a chilli v jednom je kontraproduktivní. Avšak jako dezert k chilli menu je vyloženě hodící. I méně trénovaný chilližrout závěrem sní ještě jednu čerstvou Jalapeno a přitom si krásně uklidní chuťové pohárky v ústech. No neni to skvělé?
Tak tedy, 1 litr mléka přivedeme k varu, odstavíme, přidáme polévkovou lžíci octa a necháme vysrážet.
Následně přecedíme přes utěrku, cedník, nebo jinou pomůcku. Já si dělám Cottage častěji, tak jsem si koupil za pár korun přímo nějakej bazmek na to. Neni však nutné.
Odteklou syrovátku vylejeme nebo uschováme (Co se syrovátkou třeba někdy příště). Zbylý vysrážený sýr osolíme, přidáme na jemno nakrájenou papriku Jalapeno, promícháme a dáme uležet do lednice.
To je vše. Velice jednoduché a chutné.
Děkuji za pozornost a doufám, že jsem inspiroval aspoň někoho z Vás. Pokud ano, přeji dobrou chuť.
S pozdravem
Ondřej Liška