Perlit smysl má, chilli rádo velmi dobře propustnou a vzdušnou půdu. Obecně platí poměr 2(3)/1 půdy a perlitu.
Sparkler dorůstá podle webu 20-40cm, tedy 5l květináč je podle me zbytečný luxus. 1-2l bude až až. Obecně sice platí, že čím větší tím lepší, ale vše má své meze. Osobně bych je přesadil do finálek hned. 1-2l se vejde kamkoli. Nějak jsem nepřišel na smysl mezipřesazování. Možná ale poradí zkušenější. Velké rostlinky budu pěstovat v 0.7l až do doby kdy půjdou do finálek. Mezipřesazení provedu jen v tom případě že by se některá rostlina dusila (žloutnutí, bělání, opadávání, smrt).
Vápník je dobrá volba pokud bude potřeba. S chilli focusem a symbivitem neporadím. Na univerzální hnojiva nevěřím, řídím se heslem: na štípání dřeva si vem sekeru a neházej polena proti zdi dvakrát silněji. NA symbivit nevěřím už tuplem. Zkoušel jsem ho jednou na rajčata a neviděl jsem nijaký rozdíl.
Lignohumát je ověřená a skutečně fungující forma pomoci. Není nutný přesto užitečný. Kombinovat ho nemusíš s ničím (určitě ne s podobně fungující látkou, proč taky), ale můžeš třeba s hnojivy až bude potřeba. Připrav si pro začátek něco dusíkatého. Já pojedu granulovaný kravský a malé rostlinky v předpěstu krmit žížalama.
mochr píše: ↑20 lis 2017 13:42
pokud bude univerzal - trochu naredit perlitem, zasadit jiff, houbicky, zahrnout, hnojit?
POZOR! NE! Tohle platí v případě každého substrátu. Malé rostlinky jsou hodně háklivé na přehnojení a takové substráty jsou předhnojené často na mnoho týdnů dopředu. Zkus spíš tento postup:
Rostlinky vyklíčí.
Zasaď jiffy do nádoby tak aby klíček koukal. V nádobě bude výsevní substrát, například od forestiny si tu ostatní chválí. I ten je tuším předhnojen a jiff samotný je taky. Přidej i ten symbivit, když už ho máš.
Podívej se na jak dlouho je médium předhnojeno a po uplynutí této doby začni hnojit třeba dvojnásobným doporučeným ředěním a sleduj reakce rostlinek (kroutí se - přehnojené, světlají - málo živin, zvedni dávku). Pokud je vše v pořádku můžeš se za pár hnojení dostat na doporučenou dávku.
Ať to roste!